Preşedintele Asociaţiei Ro-mâne a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, are în vedere, pe lîngă cele şase proiecte deja formulate în vederea aderării, şi modernizarea legislaţiei cu prevederi referitoare la statutul funcţionarului bancar. Cadrul legislativ asupra căruia urmează să se opereze modificări este Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, lege ce intră în competenţa Parchetului Naţional Anticorupţie.
Pe lîngă acest proiect, în vederea aderării ţării noastre la Uniunea Europeană mai sunt prevăzute încă şase proiecte, printre care sistemul electronic de plăţi, organizarea Biroului de credit, proces a cărui primă etapă este finalizată, şi denominarea monedei naţionale.
Gheţea a prezentat recent noul proiect de reglementare a statutului funcţionarului bancar. În acelaşi context, el a mai declarat şi că se fac eforturi deosebite pentru implementarea Acordului Basel 2.
Potrivit domnului Gheţea, la nivelul clienţilor corporate, dobînzile la credite sînt compatibile cu cele din Uniunea Europeană, în timp ce serviciile pentru persoane fizice încă nu sţnt pe deplin compatibile cu cele din zona Euro. În ceea ce priveşte IMM-urile, există deocamdată dificultăţi legate de calitatea serviciilor şi dimensiunea preţurile, informează Rompres.
Despre agricultură, preşedintele ARB consideră că nu va mai trece mult timp pînă cînd vom asista la o adevărată competiţie între bănci pentru preluarea afacerilor în domeniul agricol. Tot referitor la bănci, Gheţea spune că este necesară reforma, aceasta a fost făcută de băncile de stat, urmînd cele particulare. Schimbările trebuie să ducă la diminuarea personalului din back-office şi la creşterea celui din front-office. Biroul de credit este un sistem de date în care 24 dintre băncile existente pe piaţa românească strîng informaţii despre clienţii lor, folosind apoi datele în analiza noilor cereri de credite. Basel 2 este un acord internaţional privind cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească bilanţul băncilor comerciale. Băncile care aderă la acord îşi vor dimensiona capitalul propriu proporţional cu riscul asumat evaluat pe baza unor ratinguri.