ÎN PLIN AVÎNT AL PIEŢEI IMOBILIARE, Constructorii se plîng că băncile le cam întorc spatele

Răzvan Radu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 august 2004

Creditele pentru companiile de construcţii nu depăşesc 700 milioane de euro

Conducerea "Impact" susţine că doar 15% din creditele ipotecare finanţează noi construcţii

În replică, preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, spune că procentul ar fi mult mai mare

Soldul creditelor ipotecare acordate populaţiei era, la sfîrşitul lunii iunie, de circa 650 milioane de euro, potrivit datelor BNR, care iau în calcul doar principalul. Potrivit estimărilor făcute de constructori şi de bancheri (destul de diferite, de altfel) ar însemna că între 100 şi 300 milioane de euro din creditele ipotecare au fost destinate construcţiei sau modernizării de locuinţe. Per total, creditele care au finanţat activitatea de construcţii nu depăşesc 700 milioane de euro. Spre comparaţie, domeniul construcţiilor a contribuit anul trecut cu aproape 3 miliarde de euro la Produsul Intern Brut (reprezentînd 5,7% din PIB). La finele anului 2003, creditele acordate firmelor de construcţii reprezentau doar 13% din valoarea adăugată brută creată de acestea. Acest sector a crescut în 2003 cu 7%, mai mult decît industria (4,6%), serviciile (5,2%) sau agricultura (3%). Aceeaşi tendinţă s-a menţinut şi în primul trimestru din acest an, cînd domeniul construcţiilor a avansat cu 7,2%, faţă de 6,6% - industria, 5,7% - serviciile şi 5,4% - agricultura.

Creditele acordate sectorului de construcţii s-au situat, în ultimul an, la puţin peste 4% din totalul creditelor bancare, potrivit datelor pubicate de Banca Naţională a României. Creditele pentru companiile de construcţii însumau, la sfîrşitul lunii mai a acestui an, doar 17.000 miliarde de lei (în jur de 400 de milioane de euro), şi asta după o creştere cu 60% faţă de perioada similară a anului trecut. Datele publicate de BNR trebuie privite însă sub rezerva faptului că se referă la expunerile faţă de un singur debitor mai mari de 200 de milioane de lei, iar creditele în valută sînt înregistrate la valoarea istorică. "Cred că creditele pentru construcţii - construcţii indutriale, locuinţe, birouri - reprezintă aproximativ 10% din totalul creditelor bancare", ne-a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB). Chiar şi aşa, constructorii spun că băncile nu creditează sufient activitatea de construcţii. "Ca beneficiar al creditelor bancare, pe de-o parte, şi ca prestator de servicii pentru cei ce iau credite bancare pentru construcţii, pot afirma că băncile nu sînt mari amatoare de a credita acest domeniu", ne-a declarat Dan Ioan Popp, preşedintele "Impact", una dintre cele mai mari firme de construcţii. Domnia sa a adăugat: "Creditarea activităţii de construcţii solicită sume mari per credit şi durate mai degrabă medii şi lungi decît scurte, ceea ce pentru un bancher într-o economie ca a noastră pare să nu fie o atracţie.

Mai mult, creditarea construcţiilor înseamnă o economie prosperă, cu capacitate sigură de rambursare şi cu o capitalizare semnificativă a băncilor, ceea ce încă nu este o realitate în mediul economic românesc". Altfel spus, băncile româneşti sînt prea tinere, prea mici şi concurenţa încă prea puţin aprigă pentru ca sectorul construcţiilor să fie o prioritate pentru bancheri, consideră preşedintele "Impact".

"Nu aş spune că băncile sînt reticente în creditarea activităţii de construcţii şi avem destule exemple de construcţii importante finanţate din credite bancare", afirmă Radu Graţian Gheţea. Domnia sa spune că un motiv pentru care nivelul creditării în construcţii este destul de redus este faptul că în acest sector se lucrează destul de mult în zona neagră sau gri.

Creditele ipotecare, care au explodat începînd din 2003, au fost privite ca o oportunitate de creştere pe piaţa construcţiilor. Se pare, însă, că aceste previziuni s-au dovedit prea optimiste. Dan Ioan Popp ne-a explicat: "Ca o medie, apreciez că peste 85% din creditele pentru o locuinţă sau construcţie nu sînt destinate plăţii unui constructor, ci plăţii unei locuinţe de pe piaţa secundară, un apartament vechi la bloc. În acest fel, de fapt bancherii nu contribuie la formarea valorii adăugate sau la creşterea avuţiei naţionale, ci doar la «pasarea» valorii de la un proprietar la altul". Radu Graţian Gheţea este de altă părere, estimînd că circa 50% din creditele de construcţii sînt destinate modernizărilor şi construcţiilor de locuinţe.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb