ÎN PRAGUL AFACERII "8% PENTRU SALARIAŢII SNP" AVAS se războieşte cu gruparea Luca-Vântu, prin intermediul "Petrom"

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 februarie 2008

AVAS se războieşte cu gruparea Luca-Vântu, prin intermediul "Petrom"

În doar o săptămână, AVAS anunţă două lovituri grele împotriva grupării Luca-Vântu

Un ciudat conflict juridic a izbucnit între AVAS şi Petrom la doar câteva zile după ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a făcut public modul în care intenţionează să distribuie pachetul de 8% din Petrom salariaţilor companiei.

AVAS a anunţat vineri, într-un comunicat plin de greşeli (ceea ce probabil că arată pripa în care a fost redactat) că a solicitat instanţei să anuleze parţial o hotărâre a AGA Petrom din noiembrie 2007, în care s-a aprobat suplimentarea bugetului de investiţii ca să se permită achiziţionarea companiei Petromservice. Atât afacerea 8%, cât şi Petromservice au un numitor comun, repectiv Asociaţia Salariaţilor Petrom, condusă de liderul sindical Liviu Luca, partenerul omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu. Despre Vântu presa a speculat că ar fi chiar beneficiarul direct al tranzacţiei cu Petrom, fiind suspectat că ar fi proprietarul firmei cipriote care deţinea pachetul principal din Petromservice.

Astfel că decizia AVAS de a contesta abia acum preluarea Petromservice de către Petrom, după ce tranzacţia a fost aprobată inclusiv de Consiliul Concurenţei ridică mai multe semne de întrebare asupra motivelor reale ale acţiunii în instanţă.

În fapt, AVAS solicită acum instanţei să cons­tate nulitatea absolută a hotărârii AGA Petrom din data de 27 noiembrie 2007, pe motiv că a fost încălcat conţinutul obligatoriu al convocatorului din 25 octombrie 2007. AVAS susţine că în convocator se preciza că la AGA vor fi aprobate investiţiile pe anul 2007, dar, de fapt, în cadrul Adunării Generale Extraordinare s-a aprobat revizuirea în plus a bugetului pe 2007.

Hotărârea AGA, făcută publică de Petrom la finalul şedinţei din data de 27 noiembrie nu pare să confirme acuzaţiile AVAS, căci în comunicatul companiei de la acea dată este specificat că au fost suplimentate investiţiile pe zona de Explorare şi Producţie cu 740 de milioane de euro, iar bugetul pe anul 2007 a fost revizuit în consecinţă. Dar şi dacă AVAS ar avea dreptate, lucru care nu poate fi constatat decât de instanţă, atunci de ce a aşteptat două luni şi jumătate ca să conteste decizia în instanţă?

"Afacerea 8%"

Guvernul Năstase a aprobat în 2003, la privatizarea Petrom ca un pachet de până la 8% din acţiunile societăţii să fie distribuite salariaţilor la acelaşi preţ cu cel plătit de compania OMV la privatizare, iar modul în care se distribuiau efectiv acţiunile către salariaţi urma să fie stabilit ulterior printr-o hotărâre de Guvern.

De atunci însă, adică de aproape cinci ani, Guvernul Năstase şi, respectiv, Guvernul Tăriceanu au tergiversat aprobarea acestei hotărâri. Amânările repetate ale AVAS în soluţionarea vânzării acţiunilor arată, de fapt, interesul enorm pe care l-a ridicat această afacere. Afacerea a devenit printre primele subiecte de dispută între Cotroceni şi palatul Victoria, preşedintele Băsescu acuzând public intenţia Guvernului de a vinde acţiunile prin intermediul Asociaţiei. Interesul major pentru acţiuni se baza pe preţul aproape dublu al acţiunilor faţă de cel la care salariaţii puteau cumpăra acţiunile de la stat, ceea ce însemna o afacere de aproape 300 de milioane de euro pentru salariaţi sau pentru cei care ar fi achiziţionat acţiunile în numele lor.

Asociaţia salariaţilor a ajuns, în 2005, chiar la o înţelegere cu Credit Suisse First Boston, pentru finanţarea achiziţiei pachetului de 8%, dar din cauza repetatelor critici ale preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul Tăriceanu a amânat aprobarea vânzării acţiunilor.

Abia la începutul săptămânii trecute, AVAS a anunţat oficial că acţiunile vor fi distribuite direct salariaţilor Petrom care aveau contract până la momentul privatizării, ceea ce a eliminat speranţele Asociaţiei conduse de Luca că va participa la această afacere.

Iar la sfârşitul aceleaşi săptămâni, AVAS a anunţat că va contesta în instanţă şi cealaltă mare afacere în care a fost implicată Asociaţia condusă de Liviu Luca, respectiv preluarea Petromservice de către Petrom.

De ce s-o fi supărat aşa brusc AVAS pe gruparea Luca-Vântu?

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. se razboieste pe dreacu,astea sunt frectii la un picior de lemn marimea 44

    ESTE SI NORMAL SA SE RAZBOIEASCA!! PTR. CA GRUPAREA RESPECTIVA ESTE O GRUPARE MAFIOTA!! DACA VANTU SI-A BAGAT COADA ESTE CLARA TREABA!! DAR CE CAUTA SINDICATU IN ACEASTA AFACERE?? PROBABIL CA SI SINDICATUL RESPECTIV APARTINE GRUPARII MAFIOTE!! EXEMPLU MITREA!!!

    Sunt fost angajat al PETROM si in contractu colectiv de munca se specifica clar citez:SALARIATI VOR BENEFICIA DE UN NUMAR DE ACTIUNU GRATUITE SI DE FACILITATI LA PRIVATIZARE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb