ÎN PREMIERĂ, UN PREMIER LA PARCHETUL GENERAL Tăriceanu a dat cu subsemnatul în dosarul "Rompetrol Rafinare"

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 30 noiembrie 2005

"Este greu de crezut că este vorba de manipularea pieţei", a declarat premierul Călin Popescu Tăriceanu după ce a ieşit ieri de la Parchetul General, fiind audiat în calitate de martor în dosarul "Rompetrol Rafinare", unde există suspiciunea de manipulare a pieţei la momentul listării companiei la cota Bursei de Valori Bucureşti.

După o oră de audieri, premierul Tăriceanu a declarat: "Am venit în calitate de martor. Am achiziţionat acţiuni ale companiei < Rompetrol Rafinare > Constanţa cînd nu eram prim-ministru. Am fost audiat în calitate de martor persoană fizică şi nu ca premier al ţării".

Domnia sa a mai adăugat: "Am obligaţia să mă comport ca orice alt cetăţean, ca atare am răspuns la toate întrebările care au vizat modul şi conjunctura în care am cumpărat acţiuni ale rafinăriei".

Declaraţia dată de primul ministru a fost una scrisă pe trei pagini. Întrebat dacă i-au fost verificate conturile, Tăriceanu a declarat: "Nu sînt curios, nu am de ce să fiu preocupat de acest lucru întrucît nu am nimic de ascuns". De asemenea, premierul a ţinut să sublinieze că nu este un jucător la Bursă, ci un investitor, intrînd în contradicţie cu propria declaraţie că a vîndut acţiunile "Rompetrol" la o săptămînă de la cumpărare (ceea ce reprezintă speculaţie, iar nu investiţie pe termen lung). "Pachetul cel mai consistent de acţiuni l-am vîndut după ce am fost numit prim-ministru", a mai adăugat Tăriceanu. Domnia sa a afirmat în nenumărate rînduri că se pune la dispoziţia justiţiei ca oricare cetăţean român.

Circa 60 de persoane sînt suspectate în dosarul "Rompetrol Rafinare" în legătură cu modul de tranzacţionare a acţiunilor companiei în ziua în care aceasta a fost listată la cota Bursei. (Andreea Negru)

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat ieri, la Parchetul General, în calitate de martor, în dosarul Rompetrol Rafinare S.A. (Petromidia), întocmit sub bănuiala de manipulare a pieţei bursiere.

Suspiciunea a fost provocată de faptul că, din prima zi a listării acţiunilor "Rompetrol Rafinare" la Bursa de Valori Bucureşti, acţionarii principali ai societăţii au procedat la vînzarea unor mari pachete de acţiuni la preţuri extrem de scăzute, favorizînd cîştiguri consistente pentru cumpărători care se dovedesc a fi personalităţi ale vieţii publice - în politică, afaceri şi mass-media -, personalităţi care, într-un fel sau altul, se află ori s-au aflat în legătură cu Dinu Patriciu, şeful Grupului de firme "Rompetrol".

Suspiciunea este întărită de faptul că mecanismele de tranzacţionare folosite (piaţa "deal" - unde se tranzacţionează pachete mari în urma unor negocieri directe între părţi -, şi operaţiunile "cross" - unde ordinele de vînzare şi de cumpărare sînt cumulate într-o singură societate de brokeraj, fără să le mai scoată în "piaţa mare" - piaţa "regular" - unde ar avea acces şi alte case de brokeraj şi, în consecinţă, alţi investitori) sugerează posibilitatea unor aranjamente programate pentru anumiţi beneficiari, cărora le vor fi fost dedicate privilegiile cîştigurilor.

În plus, beneficiarii acestor tranzacţii şi-au deschis conturile pe care le-au folosit în operaţiunile suspecte, în preajma datei de început a listării acţiunilor la Bursă (cu 1-3 zile înainte de 7 aprilie 2004), ca şi cînd ar fi ştiut ce urmează să se petreacă şi se pregătesc pentru asta.

Printre cei care au cîştigat din tranzacţiile suspecte se numără: doamna Camelia Rodica Voiculescu, fiica domnului Dan Voiculescu, preşedintele Partidului Conservator, proprietarul grupului de presă strîns în jurul postului de televiziune Antena 1, mare indus-triaş; domnul Attila Verestoy, senator proeminent al UDMR, afacerist, tatăl principalului acţionar al casei de brokeraj "TVM", prin care s-a derulat o parte din operaţiunile suspecte (inclusiv tranzacţiile care îl aveau ca ordonator); domnul Sorin Roşca Stănescu, ziarist dintre cei mai cunoscuţi, acţionar în mai multe organizaţii media (în unele a fost partener cu Dinu Patriciu), conducătorul unei societăţi de management în presa scrisă; domnul Călin Popescu Tăriceanu, actualul premier.

Deputatul Daniel Ionescu al Partidului România Mare, fost comisar în Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), afirmă că operaţiunile suspecte sînt doar aparent paradoxale (ele au condus la pierderi de zeci de milioane de euro pentru acţionarii societăţii, favorizînd cîştiguri remarcabile cum-părătorilor). Deputatul Daniel Ionescu arată că, în fapt, acţionarii care au vîndut la preţuri scăzute sînt firme din cadrul Grupului "Rompetrol" (care sînt acţionare la "Rompetrol Rafinare" S.A., vezi schema din pagina 3), supuse deciziei acţionarului majoritar "The Rompetrol Group NV Olanda", unde Dinu Patriciu deţine 74,9% din capitalul social.

Deputatul Daniel Ionescu susţine că aceste operaţiuni prin care domnul Dinu Patriciu s-a păgubit pe sine nu reprezintă decît calea prin care aces-ta şi-a onorat o serie de obligaţii băneşti faţă de parteneri de afaceri ori faţă de apropiaţi, obligaţii pe care nu le-ar fi putut onora prin proceduri extrabilanţiere (direct din buzunarul propriu) şi că a trebuit să apeleze la mecanismul bursier ca să le poată înscrie în bilanţurile întreprinderilor sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb