ÎN PRIMA JUMĂTATE A ANULUI Şantierul Naval Orşova şi-a adâncit pierderea, la 2,53 milioane de lei

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 august 2022

Şantierul Naval Orşova şi-a adâncit pierderea, la 2,53 milioane de lei

Şantierul Naval Orşova (SNO) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, o pierdere de 2,53 milioane de lei, cu mult peste cea de 0,33 milioane de lei din prima jumătate a lui 2021, în condiţiile reducerii cifrei de afaceri, într-un ritm mai accelerat decât scăderea cheltuielilor, după cum reiese din raportul emitentului publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Activitatea companiei Şantierul Naval Orşova în primul semestru al anului 2022 a generat rezultate financiare sub aşteptări, fiind influenţată de contextul mondial/european nefavorabil al evoluţiei cererii pentru contrucţia de nave noi, fluviale şi maritime, de evoluţia preţurilor acestora care a urmat o tendinţă descrescătoare, în condiţiile în care preţurile materiilor prime şi materialelor, ale energiei, gazului şi forţei de muncă au crescut", se arată în raportul emitentului.

Pentru primele şase luni ale anului, Şantierul Naval Orşova a raportat o cifră de afaceri de 24,05 milioane de lei, cu 39% sub cea din perioada ianuarie-iunie 2021, rezultat influenţat şi de faptul că în primul semestru al anului trecut a fost valorificată ultima navă tip costier din cele două ce au facut obiectul unui litgiu, conform companiei.

Veniturile au fost realizate în principal pe seama producţiei de nave de la Orşova, respectiv 80,11%, în timp ce prestările de servicii - reparaţii realizate preponderent la sucursala Agigea - au deţinut o pondere de 16,82%, în creştere faţă de perioada anterioară.

Pe de altă parte, cheltuielile din exploatare s-au ridicat la 26,93 milioane de lei, cu 32,7% mai mici decât cele din primele şase luni ale anului trecut. Cele mai importante au fost cheltuielile cu beneficiile angajaţilor, care s-au ridicat la 10,66 milioane de lei, în scădere cu 29,4% faţă de cele din prima jumătate a anului şi cheltuielile cu stocurile, care au fost de 9,55 milioane de lei, în scădere cu 33,5%, pentru aceeaşi perioadă de raportare.

În aceste condiţii, producătorul de nave a înregistrat în prima jumătate a anului o pierdere operaţională de 2,62 milioane de lei, cu mult peste cea din intervalul ianuarie-iunie 2021, de 0,34 milioane de lei.

Pe parcursul acestui an, compania a anunţat încheierea mai multor contracte pentru construcţia şi livrarea a şase nave fluviale către firme din Olanda şi Germania, pentru o sumă totală de aproape 15 milioane de euro.

SIF Transilvania deţine 50% din Şantierul Naval Orşova, în timp ce SIF Oltenia are 28%, iar SIF Muntenia are 13,2% din producătorul de nave. Evaluarea bursieră a companiei se ridică la circa 50 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb