ÎN PRIMELE 10 LUNI ALE ACESTUI AN: Deficitul bugetar ajunge la 28,83 miliarde de lei

M.A.
Macroeconomie / 26 noiembrie 2019

Deficitul bugetar ajunge la 28,83 miliarde de lei

Execuţia bugetului general consolidat, conform datelor operative, s-a încheiat, după primele zece luni ale anului 2019, cu un deficit de 28,83 miliarde de lei, respectiv 2,8% din PIB.

Veniturile bugetului general consolidat au ajuns la suma de 261,1 miliarde lei, reprezentând 25,3% din PIB, comparativ cu 24,6% din PIB în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit datelor publicate, în această dimineaţă, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, procentual, veniturile au fost cu 12,4% mai mari, respectiv o creştere cu 28,8 miliarde lei, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Au fost înregistrate creşteri, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, în cazul încasărilor din contribuţii de asigurări (+14,4%, respectiv o creştere cu 11,6 miliarde lei), impozit pe profit (+13,1%, respectiv o creştere cu 1,9 miliarde lei), TVA (+11,8%, respectiv o creştere cu 5,7 miliarde lei), accize (+9,1%, respectiv o creştere cu 2,2 miliarde lei).

De asemenea, încasările din contribuţiile de asigurări au fost influenţate de creşterea efectivului de salariaţi din economie, a câştigului salarial mediu brut, a salariului minim pe economie, dar şi de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017, iar veniturile din TVA în creştere cu 11,8% faţă de realizările aceleiaşi perioade a anului 2018, ajungând la o valoare de 53,6 miliarde lei.

Conform datelor MFP, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 12,9% respectiv o creştere cu 0,7 miliarde lei.

În acelaşi timp, încasăriile au scăzut cu 49,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la taxa pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi ca urmare a aplicării OUG nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule.

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 15,2 miliarde lei.

"Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, cu 14,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent iar cheltuielile de personal sunt cu 19,5% mai mari faţă de cele realizate în primele zece luni ale anului 2018.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 16,6% faţă de primele zece luni ale anului precedent.", arată datele publicate pe site-ul MFP.

Se înregistrează de asemenea creşterea cheltuielilor cu subvenţiile cu 12,5%.

"Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 11,3%, fiind influenţate, în principal, de majorarea punctului de pensie cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând de la 1.000 lei la 1.100 lei, şi cu 15% de la 1 septembrie 2019, ajungând de la 1.100 lei la 1.125 lei, precum şi de creşterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei (de la 1 iulie 2018) şi de la 640 lei la 704 lei ( începând cu septembrie 2019).", mai arată datele publicate de MFP.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi pe cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 26,8 miliarde lei, cu 30,4% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. se forteaza intrarea Romaniei in deficit excesiv!! se fac plati in avans (vezi miliardele varsate din stocul lipsa de resurse la bugetul de stat!). fara a vorbi de afirmatiile idioate ale premierului cu cap de stiuca privind balanta de putere in comisia europeana, acesta este pretul realegerii lui Iohannis si al ajungerii la fraie a unui guvern pnl?! a cui pipota se umfla ca urmare a prabusirii credibilitatii financiare a Romaniei? atentatul fatis la ratingul de tara, cresterea dobanzilor la refinantarea datoriei publice cui face bine ?!! vai de mama noastra!! si nu este decat inceputul!!

    1. Pai tie ti se pare ca muncesti in eficienta ? te poti compara cu Germania ? Raspunsul este ca da din partea PSD. Problema este ca e numai pe hirtie iar acum incet vine ziua platii. Calea Greciei este si calea pe care Romania o va urma. Trecem noi si peste asta si vom fi ca ei, poate si mai tari. Acuma Grecia se imprumuta in euroi la dobinda minuscula. Noi ne imprumutam in lei la 4%. Ce e gresit in asta ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb