ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI 2022 Piaţa de fuziuni şi achiziţii a înregistrat 169 de tranzacţii

G.D.
Miscellanea / 2 noiembrie 2022

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România

Piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 169 de tranzacţii în primele nouă luni ale anului 2022, în creştere cu 18% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2021, conform unui comunicat remis redacţiei. În pofida volumului mai mare de tranzacţii, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost mai mică de la an la an, ajungând la 4 miliarde USD, faţă de 5,4 miliarde USD în septembrie 2021.

Iulia Bratu, Partener, Head of Lead Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România: "Din punct de vedere al volumului de tranzacţii, România continuă să fie o piaţă dominantă a Europei Centrale şi de Est şi una din puţinele în creştere comparativ cu 2021. Cu toate că ne aşteptam ca următorul ciclu M&A să fie diferit, volumul şi mixul de capital disponibil în piaţă au modelat capacitatea investitorilor de a face tranzacţii într-un mediu volatil, creând astfel premisele pentru ca M&A-ul să rămână activ, în special pentru jucătorii care au o perspectivă pe termen lung".

Potrivit sursei citate, la nivel trimestrial, activitatea de tranzacţionare s-a intensificat, cu o creştere a volumului cu 3,6% şi a valorii cu 5,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021.

În trimestrul al treilea, nu au fost anunţate tranzacţii de peste 100 milioane USD. Cea mai mare tranzacţie anunţată a fost achiziţia Termocentralei Mintia de către Mass Group, pentru o sumă raportată de 90,7 milioane USD, urmată de achiziţia de active de energie regenerabilă în România de către Enery Power Holding GMbH de la Jade Power Trust (71 milioane USD), în timp ce o altă tranzacţie notabilă a fost vânzarea unei participaţii de 20% din Aqua Carpatica către Pepsi Co., pentru o sumă nedezvăluită.

Investitorii strategici continuă să fie actorii dominanţi în piaţa de fuziuni şi achiziţii din România, reprezentând 88% din tranzacţii. Tranzacţiile interne au înregistrat un avans de 27% în primele nouă luni din 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, numărând 84 de tranzacţii, în timp ce jucătorii străini şi-au crescut activitatea cu doar 6% (74 de tranzacţii) în comparaţie cu aceeaşi perioadă.

În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au fost SUA (8 tranzacţii), urmate de Belgia (6 tranzacţii), Polonia şi Germania (5 tranzacţii).

Cele mai active sectoare în primele nouă luni ale anului 2022 au fost: Tehnologie (36 de tranzacţii), Imobiliare (29 de tranzacţii), Sănătate (21 de tranzacţii), Produse industriale diversificate (15 tranzacţii) şi Energie şi utilităţi (13 tranzacţii), se mai arată în comunicat.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb