ÎN PRIMELE NOUĂ LUNI ALE ANULUI  OTP Bank România înregistrează un profit operaţional de 146 milioane de lei

G.D.
Bănci-Asigurări / 10 noiembrie 2022

OTP Bank România înregistrează un profit operaţional de 146 milioane de lei

OTP Group anunţă rezultatele financiare pentru primele nouă luni ale acestui an. Potrivit raportului publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat o pierdere de 15 milioane RON în primele nouă luni din 2022, un rezultat al majorării provizioanelor totale, în valoare totală de 151 milioane lei, din care 58 milioane lei au fost constituite in al treilea trimestru, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, profitul operaţional în primele nouă luni ale anului 2022 a ajuns la 146 milioane RON, în creştere cu 67% faţă de acelaşi interval din 2021, în urma efectului pozitiv al unei creşteri dinamice de 20% a veniturilor totale. În cadrul acesteia, taxele şi comisioanele nete au crescut cu 8%, iar venitul net din dobânzi a crescut cu 33% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, cheltuielile de exploatare au crescut cu 9% în primele nouă luni, având în vedere cheltuielile mai mari cu personalul în urma creşterii salariilor şi din creşterea cu 3% a numărului mediu de angajaţi.

"Rezultatele primelor nouă luni indică o performanţă financiară solidă, având la bază o abordare constantă a pieţei centrată pe client, o propunere comercială excelentă şi o activitate operaţională intensă. Avem un nivel bun al profitului operaţional, cu volume dinamice pentru zonele de creditare şi de economii, a veniturilor la nivel general şi a veniturilor din dobânzi, ceea ce demonstrează capacitatea noastră de a propune o oferta bancară potrivită pentru clienţii noştri şi de a ne adapta într-un mediu economic care se deteriorează rapid. În acelaşi timp, evaluăm în mod constant evoluţia riscurilor şi asigurarea viitorului potenţial vine acum cu un preţ mai mare al provizioanelor de risc, care au generat pierderi suplimentare în primele 9 luni ale anului. Costurile mai mari sunt acum o constantă, dar aceste cheltuieli ne ajută să ne consolidăm poziţia pe piaţă, să ne dezvoltăm echipa, aşa cum am făcut de-a lungul anului, şi să oferim o produse bancare optime pentru clienţii noştri." a declarat Gyula Fater, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 33%, ajungând la un total de 484 milioane RON. Dinamica anuală a beneficiat de creşterea volumelor de credite performante şi de îmbunătăţirea cu 30 bps a marjei nete de dobândă, alimentată de creşterea ratei dobânzii de referinta la trei luni pentru tranzacţiile interbancare (principalul reper pentru creditele corporate).

În primele trei trimestre costul total al riscului s-a ridicat la -151 milioane RON, alimentat de un cost al riscului de credit de -110 milioane RON, ca urmare a creşterii portofoliului de credite, dar şi a perspectivelor economice în scădere. Provizioanele pentru alte riscuri s-au ridicat la -40 milioane RON.

Volumul creditelor performante a crescut cu 13% de la an la an în primele nouă luni din 2022, fiind susţinut de o creştere de 19% a segmentului de creditare corporate, în timp ce creditarea segmentului retail a crescut cu 7%.

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 5% faţă de primele nouă luni ale anului trecut. În al treilea trimestru depozitele clienţilor au înregistrat o creştere trimestrială de 11% ajustată la cursul schimb valutar (+8% faţă de anul trecut), în principal datorită creşterii cu 16% a segmentului corporate şi cu 6% a segmentului retail. Raportul net credit/depozit a scăzut cu 11 puncte procentuale t-o-t, la 127%.

Raportul net credite/depozite s-a redus cu 11 puncte procentuale de la trimestru la trimestru, la 127%.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 21,49 miliarde RON, în creştere cu 11% faţă de nivelul consemnat în luna septembrie 2021.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 21,54% vs 20,78% în T3 2021, pe fondul majorăriicapitalului social cu 200 milioane lei din decembrie 2021.

În primele noua luni ale acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat ajustat de 439 miliarde HUF (5.628 milioane RON) în timp ce profitul consolidat după impozitare a fost de 232 miliarde HUF (2.972 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest rezultat sunt OTP Core din Ungaria (218 miliarde HUF/ 2.792 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (76.5 miliarde HUF/ 980 milioane RON), Croaţia (38 miliarde HUF/ 485 milioane RON), Serbia (32 miliarde HUF/ 416 milioane RON), Slovenia (19 miliarde HUF/ 237 milioane RON) Ucraina (-26 miliarde HUF/ -333 milioane RON), Rusia (24 miliarde HU / 304 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 58 milioane RON), Moldova (6 miliarde HUF/ 72 milioane RON) şi subsidiara din Albania (7 miliarde HUF/ 93 milioane RON), se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb