ÎN PRIMELE ŞASE LUNI ALE ANULUI 2023 Raiffeisen Bank România a înregistrat un profit net de 874 milioane de lei

F.D.
Bănci-Asigurări / 1 august 2023

Raiffeisen Bank România a înregistrat un profit net de 874 milioane de lei

Rezultatele financiare raportate de Raiffeisen Bank România pentru prima jumătate a anului 2023 indică o capitalizare şi lichiditate solidă a băncii. Activele bancare au depăşit 66,17 mld Ron în primul semestru al anului, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, iar performanţa financiară în semestrul 1 din 2023 a fost foarte bună, cu un profit de 874 mil Ron, arată un comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, în mai 2023, agenţia de evaluare financiară Moody's a reafirmat calificativele Raiffeisen Bank România senior negarantate pentru datorii şi depozite la Baa1, cu perspectivă stabilă, cu două niveluri peste calificativul suveran al României. În plus, Moody's a îmbunătăţit calificativul pentru datoria senior nepreferenţială cu o treaptă de la Baa3 la Baa2.

"Raiffeisen Bank România a încheiat prima jumătate a anului cu o poziţie financiară solidă şi o activitate comercială intensă, axată pe finanţarea economiei reale şi pe asigurarea unor dobânzi competitive pentru produsele de economisire ale clienţilor, într-un mediu macro-economic dominat de o inflaţie ridicată. Evaluarea agenţiei Moody's subliniază stabilitatea noastră financiară solidă şi capacitatea de a continua să sprijinim finanţarea şi dezvoltarea economiei româneşti." - Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

Veniturile băncii au crescut cu 21% faţă de anul anterior, din volume de business mai mari şi pe fondul mediului de dobânzi ridicate. Comportamentul disciplinat de rambursare din partea clienţilor a fost de asemenea un factor important pentru performanţa financiară: profilul de risc a rămas foarte bun şi majoritatea clienţilor băncii au traversat cu bine o perioadă plină de provocări, cu ajutorul programelor guvernamentale în care Raiffeisen Bank a fost foarte activă şi, de asemenea, în contextul unor dobânzi fixe pentru marea majoritate a creditelor pe care Raiffeisen Bank le-a acordat pentru persoanele fizice.

Cheltuielile operaţionale ale băncii au crescut cu 16%, în principal, din costurile de personal, IT, logistică, inerente într-un mediu inflaţionist. În 2023, Raiffeisen Bank a continuat să investească în atragerea şi păstrarea angajaţilor talentaţi, în dezvoltarea capacităţilor digitale ale băncii pentru a oferi produse şi soluţii mai rapide, mai accesibile şi simple.

Capitalizare şi lichiditate consolidată a băncii în primul semestru din 2023

Rata de adecvare a capitalului (peste 20%) şi MREL (peste 30%) se situează mult peste nivelurile minime solicitate de BNR (16,87% şi respectiv 27,48%). Expunerile neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (sub 1,7%), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (169%) mult peste cerinţele minime regulatorii (100%), arată sursa citată.

Creştere accelerată către democratizarea planificării financiare

Investiţiile şi eforturile canalizate în direcţia educaţiei financiare se transpun într-o creştere de peste 250% de noi planuri de economisire şi protecţie, planuri de investiţii şi pensii facultative în primul semestru al anului 2023 comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

"În 2023, am lansat un nou mod de a face banking. Vorbim 1:1 cu clienţii noştri şi construim, împreună cu ei, un plan financiar adaptat nevoilor lor personale, cu ajutorul tabletei interactive Smart Finance, o inovaţie dezvoltată de echipa Raiffeisen Bank din România. Abordarea Banking 1:1 şi noul nostru mod de a face banking funcţionează, iar democratizarea planificării financiare este pe drumul cel bun. Experţii noştri au consiliat şi au ajutat clienţii să-şi îndeplinească obiectivele personale.

Putem spune cu mândrie că, de când am lansat Banking 1:1, peste 133.000 de visuri au prins viaţă. Vom continua sistematic, pas cu pas, să oferim clienţilor noştri cea mai bună expertiză financiară" - Zdenek Romanek, Preşedinte & CEO, Raiffeisen Bank România.

Creştere de 8% a economisirii

Economiile clienţilor au crescut cu 8% faţă de prima jumătate a anului 2022, în contextul unui apetit mai mare pentru depozitele la termen în toate segmentele de activitate. Pe parcursul anului curent, Raiffeisen Bank a majorat treptat şi semnificativ ratele dobânzilor oferite clienţilor pentru depozitele la termen şi conturile de economii în lei şi în valută, încurajându-i să economisească prin intermediul unei game largi de produse de economisire remunerate cu dobânzi competitive.

Finanţare verde şi sustenabilă

Din cele 673 de milioane euro obligaţiuni ESG emise pentru finanţarea proiectelor sustenabile, până la 31 decembrie 2022, Raiffeisen Bank a alocat 6.223 de credite verzi şi sociale eligibile, în sumă totală de 500 de milioane de euro. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, proiectele finanţate generează economii anuale de aproximativ 17.635 t CO2. Prin împrumuturile sociale, Raiffeisen Bank a sprijinit 1.700 de IMM-uri care angajează 28.489 de persoane fizice în regiunile subdezvoltate din România şi a contribuit la creşterea accesului la servicii esenţiale, potrivit sursei citate.

Expertiză solidă în structurarea soluţiilor personalizate pentru proiecte complexe

Printre cele mai importante proiecte de finanţare structurată din prima jumătate a anului se numără:

În martie 2023, Raiffeisen Bank, în calitate de Sustainability Structuring Agent, a contribuit la semnarea finanţării sindicalizate, în valoare de 200 milioane de euro, acordată dezvoltatorului Nepi Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din Europa Centrală şi de Est.

Raiffeisen Bank International şi Raiffeisen Bank România au acordat un credit în valoare de 40,5 milioane de euro unei societăţi din grupul Shikun & Binui Energy din Israel pentru construirea unei centrale electrice fotovoltaice, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 70 MW, în nord-vestul ţării.

Finanţăm antreprenoriatul românesc

Peste 85% dintre clienţii din segmentul IMM folosesc în mod activ aplicaţia Smart Business, iar 15% dintre creditele noi, acordate pe segmentul Micro, au fost realizate exclusiv prin mediul digital. Peste 3.000 clienţi folosesc produsul paper-free RaiPOS pe telefoanele mobile.

Finanţările verzi şi susţinerea antreprenorilor aflaţi la început de drum prin programe de accelerare precum Empowering Women in Agrifood sau Romania ClimAccelerator, dedicat startupurilor green, se numără, de asemenea, printre priorităţile Raiffeisen Bank.

Stocul de credite acordate clienţilor a crescut cu 10% în primul semestru al anului curent comparativ cu primul semestru al anului 2022, evoluţie susţinută de o activitate bună de creditare pentru toate segmentele de activitate.

Stocul de împrumuturi pentru clienţii corporate a înregistrat un avans excelent de 19%, cu accent pe finanţarea proiectelor sustenabile (energie regenerabilă, eficienţă energetică şi finanţarea proiectelor sociale).

Stocul de împrumuturi pentru IMM-uri a crescut cu 14% an/an, cu un impuls provenit din participarea activă la programe guvernamentale precum IMM Invest.

Stocul de credite pentru persoane fizice a crescut cu 3%, ritmul de creştere fiind afectat într-o oarecare măsură de cererea moderată. Într-un mediu cu un grad ridicat de incertitudine, inflaţie ridicată şi rate de piaţă în creştere, majoritatea creditelor acordate persoanelor fizice au fost cu dobândă fixă, protejând astfel clienţii de eventualele şocuri în evoluţia ratelor de piaţă, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Este cea mai infecta banca din Romania. Si-a batut joc de clienti in criza din 2007/2008.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb