ÎN PRIMELE ŞASE LUNI DIN 2012  Rompetrol Rafinare - cifră consolidată de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde USD

C.P.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 13 august 2012

Rompetrol Rafinare - cifră consolidată de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde USD
  • document ataşat Principalii indicatori financiari
    apasă aici pentru a descărca.

    Programul de investiţii al companiei se ridică la 83 milioane USD în acest an

    Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a înregistrat în primul semestru o cifră consolidată de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde USD, în scădere cu 6% faţă de nivelul obţinut în perioada similară din 2011. Pe fondul reducerii cererii de produse petroliere pe piaţa internă şi internaţională şi, implicit, a marjelor şi a volumelor comercializate de companie, compania a consemnat o scădere a rezultatului operaţional (EBITDA), de la un nivel pozitiv de 49,3 milioane USD în semestrul I 2011 la un nivel negativ de 29 milioane USD, potrivit unui comunicat de presă.

    Rezultatele financiare au fost puternic afectate şi de o serie de factori independenţi de activitatea sa, precum diminuarea semnificativă în primul semestru (S1) 2012 a marjei de rafinare (71%, de la 51,1 USD/tonă în S1 2011 la 14,8 USD/tonă), a cursului valutar (+14% pentru RON/USD, +5% pentru RON/EURO) sau a costurilor necesare asigurării capitalului de lucru. La acestea se adaugă impactul evoluţiei internaţionale a ţiţeiului (în creştere cu 4%) şi a produselor finite (+6% pentru benzină EURO 5 şi +3% pentru motorină EURO 5), evoluţia preţurilor la celelalte produse petroliere fiind devansată de evoluţia preţului la titei.

    Valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare - rafinăriile Petromidia şi Vega, Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas) în perioada ianuarie - iunie s-a ridicat la 925 milioane USD.

    Compania a continuat să fie în prima jumătate a anului un contribuabil important la bugetul de stat al Româ-niei, valoarea totală a aportului fiind de peste 578 milioane USD.

    Segmentul de rafinare, Rompetrol Rafinare - rafinăria Petromidia şi punctul de lucru Vega Ploieşti, a consemnat în semestrul I o cifră de afaceri de peste 2 miliarde USD, cu 3% mai mică comparativ cu semes-trul 1 2011, precum şi o scădere a rezultatului operaţional (EBIDTA), de la un nivel pozitiv de 19,3 milioa-ne USD la unul negativ de aproximativ 34,4 milioane USD.

    În trimestrul II 2012, cantitatea de materie primă procesată de Rompetrol Rafinare (rafinăriile Petromidia şi Vega) a fost de 1,03 milioane tone, cu 7% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, din cauza condiţiilor nefavorabile de piaţă. Ca urmare, cantitatea totală de materie primă procesată de Rafinăria Petromidia în primele 6 luni ale lui 2012 a fost de 1,97 milioane tone, cu 5% mai mică decât în semestrul I 2011.

    Vânzările de carburanţi ale companiei în perioada ianuarie-iunie s-au ridicat la peste 1,3 milioane tone, 50% din carburanţii comercializaţi fiind livraţi la export, atât către companii ale Grupului (Rompetrol Moldova, Rompetrol Bulgaria, Rompetrol Ucraina, Rompetrol Georgia) cât şi către alţi parteneri tradiţionali din regiunea Europei Centrale şi de Est (Turcia, Serbia sau Grecia).

    Compania a finalizat în semestrul I construcţia unei noi instalaţii, fabrica de hidrogen, şi a continuat lucrările la o altă instalaţie, hidrocracare blândă, aceasta urmând să fie integrată în fluxul tehnologic în trimestrul III 2012. De asemenea, s-au continuat lucrările şi la instalaţia de Recuperare Sulf - ultimul pas pentru atingerea unei capacităţi de rafinare de 5 milioane tone de ţiţei pe an, termenul estimat pentru finalizarea şi pornirea acesteia fiind ultima parte a trimestrului III.

    Programul de investiţii al Rompetrol Rafinare se ridică la 83 milioane USD în acest an, din care circa 42% vizează continuarea şi finalizarea programului de modernizare şi extindere a capacităţii de prelucrare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 la 5 milioane tone. Acesta va susţine intenţia Grupului Rompetrol de consolidare şi dezvoltare a prezenţei sale în regiunea Europei Centrale şi de Est atât în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, cât şi în ţări precum Turcia, Serbia sau Grecia.

    Cifra de afaceri consemnată de segmentul de distribuţie în S1 a fost de 1,22 miliarde USD, în scădere cu 7% faţă de nivelul atins în perioada similară din 2011. În aceeaşi perioadă, rezultatul operaţional s-a diminuat cu 63%, de la 18 milioane USD la 6,7 milioane USD, pe fondul scăderii cererii de produse petroliere la nivel intern şi internaţional.

    Această evoluţie a determinat la nivelul companiei, atât o scădere cu 5% a vânzărilor de carburant, de la 674.000 tone în S1 2011 la 641.000 tone, cât şi o reducere a marjelor comerciale cu 29% în cazul segmentului de retail şi cu 46% pentru en-gros şi parteneri.

    Printre măsurile adoptate de companie pentru reducerea impactului se numără şi continuarea programului de optimizare a costurilor de distribuţie şi general administrative, cu rezultate pozitive dar nu îndeajuns de puternice pentru a anula influenţa negativă a scăderii marjelor.

    În prezent, Rompetrol Downstream operează la nivel naţional 746 de puncte de distribuţie carburanţi (staţii proprii, staţii Partener, staţii Rompetrol Express, baze interne de 9 şi 20 metri cubi). La acestea se adaugă şi reţeaua Rompetrol Gas formată din 220 de staţii distribuţie GPL auto, 5.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.

    Segmentul de petrochimie este reprezentat de Rompetrol Petrochemicals, unicul producător de polipropilenă şi polietilenă de joasă şi înaltă densitate din România. Compania a obţinut în S1 o cifră de afaceri de 132 milioane USD, în scădere cu 33% faţă de indicatorul consemnat în aceeaşi perioadă din 2011.

    În acelaşi timp, compania a consemnat un rezultat operaţional (EBITDA) negativ de 4,7 milioane USD, faţă de nivelul pozitiv înregistrat în S1 2011 - 9 milioane USD.

    Rezultatele au fost influenţate de scăderea volumelor tranzacţionate cu 23% faţă de S1 2011 şi a conjuncturilor de piaţă nefavorabile. La acestea se adaugă şi reducerea cu 26% a cantităţilor de materie primă procesate, ca urmare a opririi temporare a instalaţiei de polietilenă de înaltă densitate.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
    Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb