ÎN PRIMELE ŞASE LUNI DTZ: Stocul spaţiilor moderne de retail a depăşit 3 milioane mp

Alexandru Costea
Companii #Imobiliare / 18 august 2015

DTZ: Stocul spaţiilor moderne de retail a depăşit 3 milioane mp

La finalul lunii iunie 2015, stocul spaţiilor moderne de retail din România a depăşit 3 milioane de metri pătraţi, din care centrele comerciale reprezintă 60% din stoc, parcurile de retail 25%, iar diferenţa de 15% este reprezentată de galerii comerciale, arată un comunicat al agenţiei imobiliare DTZ Echinox.

Două centre comerciale au fost finalizate în primul semestru, având o suprafaţă totală închiriabilă de 117.000 mp: Mega Mall în Bucureşti şi Coresi SC în Braşov. Densitatea spaţiilor moderne de retail din România la mia de locuitori este de 151 mp, iar oraşul Bucureşti, cu un stoc de 1 milion mp, are o densitate de 537 mp de retail modern la mia de locuitori.

Potrivit DTZ, în trimestrele viitoare, spaţiile comerciale moderne programate pentru livrare totalizează peste 100.000 mp. "Cel mai activ investitor de retail va rămâne NEPI, care are în curs de dezvoltare un centru comercial în Timişoara şi extinde anumite centre comerciale din portofoliul său", mai notează reprezentanţii DTZ.

"Ţinând cont de faptul că în România, în majoritatea oraşelor cu o populaţie de peste 100.000 de locuitori au fost dezvoltate proiecte moderne de retail, pe termen mediu, ne aşteptăm ca noile dezvoltări să fie direcţionate spre oraşele terţiare. Ca şi în alte ţări din ECE (de exemplu, Polonia), parcurile de retail de dimensiuni reduse ar putea deveni formatul preferat al dezvoltatorilor", arată DTZ.

Vânzările cu amănuntul au crescut în primele şase luni cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut - creşterea a fost stimulată de vânzările de produse alimentare (produse alimentare, băuturi şi tutun) care au crescut cu 11,5% faţă de anul precedent, vânzările nealimentare ramânând stabile, arată sursa.

Principalii retaileri de FMCG au continuat să-şi mărească reţeaua, Profi fiind cele mai activ, cu 40 de supermarketuri şi magazine de proximitate deschise. Pe segmentul de hipermarketuri, Kaufland, Auchan şi Carrefour şi-au extins reţeaua locală cu o unitate fiecare. La sfârşitul primei jumătăţi din an, Kaufland operează 103 hipermarketuri în România, lanţul de hipermarketuri Auchan are 33 de unităţi şi Carrefour operează 28 de hipermarketuri.

Odată cu deschiderea Mega Mall şi Coresi SC, o serie de retaileri de fashion şi-au lărgit reţeaua. De-a lungul semestrului întâi, Inditex a fost cel mai activ retailer pe segmentul fashion, potrivit DTZ. Grupul spaniol a deschis 10 unităţi noi, ajungând la sfârşitul lunii iunie la o reţea de 108 magazine. Cel de-al doilea retailer de modă activ a fost grupul polonez LPP, cu 6 noi magazine deschise. La sfârşitul S1 2015, LPP operează 21 de magazine în România.

"Interesul noilor retaileri a crescut semnificativ faţă de perioada similară a anului trecut. În consecinţă, un număr ridicat şi diversificat de brand-uri a intrat pe piaţa din România în primul semestru din 2015. Bucureştiul continuă să fie destinaţia principală pentru deschiderea primului magazin din România", transmite agenţia imobiliară.

Rata de neocupare în proiectele dominante este sub 4%, în proiectele secundare între 10-15%, iar în cele terţiare între 20-25%.

Nivelul chiriilor prime a fost stabil în ultimii patru ani, iar în acest an nu va înregistra modificări semnificative, notează compania în comunicat. "Începând cu T4 2015, este aşteptată o presiune ascendentă asupra nivelului prime de închiriere, ţinând cont de faptul că spaţiile comerciale de 100 mp situate la parterul centrelor comerciale dominante sunt din ce în ce mai limitate, numărul de intrări noi este în creştere, iar retailerii - în special brandurile de modă - raportează creşteri solide ale vânzărilor", conform sursei citate.

La sfârşitul S1 2015, pentru proiectele de retail performante din Bucureşti, chiriile prime continuă să se situeze între 60-70 euro/ mp/ lună, în timp ce în proiectele secundare chiria prime variază între 25-45 euro/ mp/ lună, transmite agenţia. În afara capitalei, chiria în centrele dominante variază între 20-25 euro/ mp/ lună. În oraşe precum Timişoara, Cluj Napoca, Iaşi sau Constanţa chiriile prime sunt cu 20-30% mai ridicate. În oraşele terţiare, chiria prime este de 12-18 euro/ mp/ lună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb