Investitorii au subscris 3,27% din pachetul de 15% din acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL) scos la vânzare de stat, la preţuri cuprinse între 14,90 şi 19,20 lei/acţiune, în primele trei zile de la lansarea ofertei de privatizare.
Investitorii mari au subscris 283.400 de titluri TEL (2,86% din tranşa alocată lor) la preţuri cuprinse între 14,90 şi 15 lei/acţiune, valori apropiate de minimul acceptat de Guvern.
Micii investitori, în schimb, au subscris 75.704 de acţiuni "Transelectrica" (6,89% din tranşa alocată lor) la preţuri care au variat între 14,90 lei/acţiune şi 19,20 lei/acţiune.
Perioada de subscriere pentru oferta secundară de vânzare a 15% din acţiunile "Transelectrica" (simbol TEL) a început pe data de 14 martie, după ce Guvernul a stabilit un preţ minim de 14,9 lei/acţiune şi unul maxim de 19,2 lei/titlu.
Acţiunile TEL vor fi oferite în două tranşe, respectiv Tranşa Investitorilor Mari (90% din totalul acţiunilor oferite) pentru subscrieri a căror valoare este mai mare sau egală cu 500.000 lei şi Tranşa Investitorilor Mici pentru subscrieri a căror valoare este mai mică de 500.000 lei.
În cazul în care o tranşă este insuficient subscrisă iar cealaltă suprasubscrisă, acţiunile rămase nesubscrise din acea tranşă vor fi alocate către cealaltă.
Oferta va dura zece zile lucrătoare, până pe 27 martie, dar poate fi prelugită, maxim două zile, după aprobarea prealabilă a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
Preţul de alocare, la care se va realiza alocarea tuturor acţiunilor subscrise şi alocate în ofertă, va fi determinat la două zile lucrătoare după data de închidere a ofertei, pentru fiecare tranşă în parte.
Pentru a calcula preţul de alocare subscrierile se vor aranja în ordine descrescătoare a preţului, până când oferta este completată.
Reprezentanţii consorţiului de intermediere au precizat că toate subscrierile efectuate la un preţ mai mare decât preţul de ofertă vor fi satisfăcute integral. Acţiunile rămase vor fi alocate cererilor de subscriere efectuate la un preţ egal cu preţul de ofertă, după principiul pro-rata, folosind algoritmul Bursei de Valori Bucureşti.
Statul, prin "Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), scoate spre vânzare 10,99 de milioane de acţiuni "Transelectrica" (simbol TEL), reprezentând 15% din capitalul social al companiei, respectând astfel acordul încheiat cu Fondul Monetar Internaţional.
În prezent, statul român deţine 73,6% din acţiunile companiei, "Fondul Proprietatea" 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.