ÎN PRIMUL SEMESTRU Banca Carpatica şi-a adâncit pierderile

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 august 2016

Banca Comercială Carpatica (BCC) a înregistrat o pierdere de 25,9 milioane de lei, în prima jumătate a anului 2016, comparativ cu pierderea de 15 milioane lei, raportată în aceeaşi perioadă din 2015, potrivit unui comunicat al emitentului transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Potrivit BCC, pierderea din primul semestru este cu 7,7 milioane lei mai mică decât pierderea prevăzută în Bugetul aprobat cu -23%, fapt datorat unor cheltuieli cu provizioanele la credite mai reduse cu 5,5 milioane lei şi a unor recuperări din creditele scoase în afara bilanţului, mai mari cu 1,7 milioane lei decât nivelul bugetat.

Banca precizează că solvabilitatea - rata de adecvare a capitalului este de 12,7%, în creştere de la 4,9% la 31 decembrie 2015, pe fondul majorării de capital înregistrată în februarie 2016.

Veniturile nete din exploatare au fost de 42,7 milioane lei, fiind în scădere cu 26% în primul semestru, comparativ cu nivelul de 58 milioane lei din primul semestru din 2015, reflectând în principal creşterea costului riscului (10 milioane lei în S1 2016) faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit BCC. În primul semestru din 2016, venitul net din exploatare realizat a fost mai mare cu 9,2 milioane lei (27%) decât venitul net din exploatare bugetat de 33,6 milioane lei.

Cheltuielile operaţionale de 68,7 milioane lei din primele şase luni au fost mai mici cu 4,3 milioane lei (6%) faţă de S1 2015.

Creditele (nete) acordate clienţilor au fost în scădere cu 13% comparativ cu finele anului 2015, evoluţie datorata stopării activităţii de creditare având în vedere constrângerile legate de capital din anul 2015 şi care au luat sfârşit în februarie 2016, potrivit raportului citat, unde se mai arată: "Conform politicilor interne, Banca a efectuat şi în 2016 operaţiuni de scoatere în afara bilanţului pentru parte din creditele acoperite integral cu provizioane şi cu şanse reduse privind recuperarea în sumă de 88 milioane lei. Soldul creditelor scoase în afara bilanţului la 30 iunie 2016 este de 428 milioane lei (faţă de 353 milioane lei la 31 decembrie 2015).

La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank (actualmente, Patria Bank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV.

Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la 54,79% din BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.

În prezent, Patria Bank (fosta Nextebank) deţine un pachet de 64,16% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, după încheierea ofertei publice de preluare, derulată în perioada 2 - 22 martie 2016.

Banca a anunţat că este în plin proces de restructurare a activităţii şi că pregăteşte proiectul de fuziune cu Patria Bank, ce va fi supus aprobării acţionarilor în perioada următoare.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Carpatica este in picaj datorita lipsei de guvernanta. Actuala conducere e lipsita de profesionalism si de viziune.

    Pierderile se vor mari. Se urmareste diminuarea participatiei lui Carabulea inainte de fuziune. 

    Carpatica, asa cum a fost ca organizatie, este in plina dezintegrare. Din pacate, tot ceea ce s-a construit bine si consistent, de-a lungul timpului, s-a diluat si s-a lovit de strategia si directia nepotrivite si inadecvate, in ultimii ani. O banca cu organizare si structura de retail, profund romaneasca, condusa in regim de mare corporatie multinationala - esec managerial pe toata linia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb