ÎN PRIMUL SEMESTRU DIN 2021 CEC Bank a înregistrat un profit net de 208,4 milioane de lei

S.B.
Bănci-Asigurări / 26 iulie 2021

CEC Bank a înregistrat un profit net de 208,4 milioane de lei

CEC Bank a raportat, în primul semestru din 2021, un profit net preliminar de 208,4 milioane de lei, în creştere cu 13% faţă de perioada similară a anului trecut şi peste nivelul prevăzut în buget.

CEC Bank şi-a continuat creşterea prin atragerea de noi clienţi şi acordarea de finanţări în principal sectorului privat, activele băncii crescând cu 7,7% de la începutul anului, până la 44,4 miliarde de lei - nivel record, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"În primul semestru din 2021, CEC Bank a continuat să crească şi să-şi eficientizeze activitatea. Am făcut paşi importanţi în implementarea modelului de afaceri hibrid, care permite accesarea produselor şi serviciilor băncii atât din sucursale, cât şi 100% online. Astfel, am adus în magazinul online CEC_IN principalele produse şi servicii destinate persoanelor fizice: conturi curente, credite de nevoi personale şi overdraft şi vom lansa în curând şi primele produse online pentru companii. Avem în derulare o serie de proiecte IT, atât în zona software, cât şi în cea de infrastructură, cu o valoare cumulată de circa 100 de milioane de lei: digitalizarea fluxurilor interne şi în relaţia cu clienţii, implementarea unui sistem electronic de gestiune a documentelor, modernizarea infrastructurii IT, modernizarea întregii flote de bancomate şi multifuncţionale de plată. Aceste proiecte IT ne vor permite să fim mai agili, să răspundem mai bine nevoilor clienţilor şi să creştem eficienţa operaţională", a declarat Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank.

Creştere echilibrată a bilanţului

În primul semestru, CEC Bank a acordat finanţări noi de 5,25 miliarde de lei. Astfel, portofoliul de credite din bilanţul băncii a urcat la 24,4 miliarde de lei. Banca a avut o politică de creditare solidă, cea mai mare creştere fiind înregistrată la nivelul portofoliului de credite pentru locuinţe, de 17,5% în primele şase luni ale anului, în timp ce creditele de consum au înregistrat o creştere de 2%. Pe segmentul companiilor, portofoliul de credite la valoare brută în sold a crescut cu 5,3%. Circa jumătate (53,8%) din creşterea portofoliului în sold provine din creditele acordate în cadrul programelor guvernamentale, inclusiv IMM Invest.

Sursele atrase de la clienţi au însumat la sfârşitul primului semestru 36,74 miliarde de lei, în creştere cu 2,2 miliarde de lei, depozitele de la populaţie având o pondere de peste 70%.

Performanţă financiară şi adaptare la noul context

CEC Bank continuă eforturile de diversificare a activităţii şi de repoziţionare ca bancă de casă a românilor, preferată pentru operaţiunile de zi cu zi. Astfel, ca urmare a volumului de surse atrase şi a rulajelor prin conturi curente, depozite şi carduri, în special pe canalele digitale, veniturile nete din comisioane ale CEC Bank au înregistrat o creştere de 13,2% în primul semestru din 2021, comparativ cu perioada similară a anului trecut. Numărul de operaţiuni prin canalele digitale (Internet şi Mobile Banking) a crescut cu peste 50% în ultimul an.

Într-un context caracterizat de dobânzi reduse pe piaţă (media ROBOR 3M a scăzut la 1,60% în primele şase luni din 2021, faţă de 2,72% în perioada similară din 2020), şi în condiţiile unei creşteri echilibrate a portofoliului (5,9% - majorarea portofoliului de credite acordate clientelei nebancare CEC Bank, respectiv creştere de 6,2% a portofoliului de resurse atrase) şi printr-o politică adecvată de preţuri, CEC Bank a reuşit să menţină la un nivel constant veniturile nete din dobânzi - la 547,1 milioane de lei (versus 554,6 milioane de lei în primul semestru din 2020).

Rata creditelor neperformante a scăzut la 5,38% faţă de 5,52% la sfârşitul lui 2020. Banca a menţinut o abordare prudentă şi a înregistrat cheltuieli nete cu ajustări pentru pierderi aşteptate aferente creditelor în valoare de circa 190 de milioane de lei. În martie a expirat termenul pentru depunerea cererilor de amânare a ratelor în baza moratoriilor publice. La nivelul băncii, din totalul portofoliului de credite pentru care s-au aplicat amânări la plată, circa 95% au reluat rambursarea şi nu înregistrează restanţe mai mari de 30 de zile.

La sfârşitul semestrului 1 din 2021, rata fondurilor proprii totale se situa la un nivel de circa 24,90%, semnificativ peste nivelul cerinţei globale de capital (OCR) aplicabilă băncii. Rata de rentabilitate a capitalurilor a fost de 9,07%, în creştere faţă de sfârşitul anului trecut (8,00%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb