ÎN PRIMUL SEMESTRU Numărul companiilor înregistrate a scăzut cu 4,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

A.C.
Companii / 21 august 2014

Datele de la Registrul Comerţului arată că în primul semestru s-au înregistrat cu 4,8% mai puţine companii faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, 30.295 faţă de 31.826, potrivit unei analize KeysFin remise azi redacţiei.

În intervalul ianuarie-iunie 2014, numărul PFA-urilor şi întreprinderilor familiale a fost de 24.471, cu peste 15.000 mai puţine decât în S1 2013. Potrivit sursei citate, o asemenea scădere nu s-a mai înregistrat de la debutul crizei economice.

"Trecem printr-o perioadă de încetinire a economiei, iar cauzele sunt multiple", spun experţii de la KeysFin.

"Scăderea cererii, afectată de creşterea preţurilor şi taxelor şi modificarea comportamentului de consum, situaţia meteo nefavorabilă din primul semestru, cu multe ninsori şi apoi inundaţii, ezitările bancherilor în a oferi credite pentru populaţie şi firme, acestea sunt doar câteva motive", explică aceştia.

Cele mai multe afaceri s-au deschis în domeniul comerţului şi al reparării auto-moto, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Aici sunt incluse o gamă largă de business-uri, de la magazine şi fast-food-uri la service-uri auto. Numărul afacerilor noi este mai mare cu peste 3.000 faţă de S1 2013.

Pe locul secund se clasează activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cu peste 5.000 de firme, urmate de cele din domeniul construcţiilor, cu 3998 de societăţi.

"Dacă este să privim pe ansamblu, vedem că comerţul şi serviciile reprezintă, în continuare, domeniul preferat de business. Chiar şi în condiţiile scăderii puterii de cumpărare, românii îşi investesc banii în activităţi de retail, în servicii şi activităţi de suport (instalări, reparaţii, dezvoltări de produse etc.)", explică cei de la KeysFin.

În ceea ce priveşte comerţul în condiţii de criză, analiştii remarcă mai ales retailul alimentar şi sectorul fast-food-ului, care a cunoscut o "adevărată explozie".

"Aproape la orice colţ de stradă a apărut măcar un chioşc care să vândă covrigi, şaorma, hamburgeri sau alte produse fast-food", potrivit comunicatului.

Alte business-uri derulate în prezent sunt cele de proximitate, de la micile chioşcuri de cartier la firmele care oferă servicii către populaţie, precum service-urile auto, spălătoriile auto sau atelierele de reparaţii de orice fel.

De interes sunt şi afacerile de nişă, dezvoltate de profesionişti pe diverse domenii, cu un target bine definit, de la consultanţă în domeniul fiscal la start-up-uri pe internet.

Analiştii remarcă, pe de altă parte, declinul investiţiilor din domeniul construcţiilor, transportului şi mai ales al agriculturii.

"Îngheţarea investiţiilor se resimte deja în economie. În condiţiile blocajului financiar, al greutăţii în obţinerea finanţărilor, era de aşteptat ca aceste business-uri să nu mai fie în trend. În ceea ce priveşte domeniul transporturilor, scăderea afacerilor a fost influenţată de scumpirea carburanţilor, iar în declinul din agricultură trebuie să citim condiţiile meteo tot mai dificile", mai spun reprezentanţii KeysFin.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb