ÎN PRIMUL SEMETRU AL ANULUI  TeraPlast - afaceri în creştere cu 37%, dar profit în scădere

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 25 iulie 2022

TeraPlast - afaceri în creştere cu 37%, dar profit în scădere

Rezultatul net s-a contractat până la 16,4 milioane lei, faţă de 28,7 milioane lei în primele şase luni din 2021

"În ansamblu, rezultatele TeraPlast au fost grevate de o evoluţie sub aşteptări a sectorului construcţii din România", se arată în raport

Grupul şi-a revizuit în jos ţintele bugetate pentru acest an

Grupul TeraPlast a avut afaceri în creştere în primul semestru al anului, dar într-un ritm inferior intervalelor precedente, ca efect al unui mediu economic radical modificat, ceea ce a afectat performanţele companiei, se arată în raportul prin care producătorul de materiale de construcţii şi-a publicat rezultatele pentru primele şase luni ale anului, ce a fost postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB),

"Degradarea climatului, vizibilă încă de la începutul anului, s-a accentuat în trimestrul al doilea", se arată în raport.

Cifra de afaceri aferentă primului semestru a urcat cu 37%, la 373,6 milioane de lei, în timp ce indicatorul EBITDA s-a situat la 35,7 milioane de lei, în scădere cu 16%, faţă de aceeaşi perioada a anului trecut.

"Marja EBITDA s-a menţinut la nivelurile ţintite pentru liniile de business Instalaţii şi Granule, însă marja la nivel de Grup a fost afectată de rezultatele TeraGlass şi TeraBio Pack. Profitul net a cunoscut o contracţie, până la 16,4 milioane de lei, faţă de 28,7 milioane de lei în primul semestru din 2021, pe fondul unui puternic efect de bază şi ca urmare a punerii în funcţiune a noilor investiţii, care sunt încă în faza de ramp up", se arată în raport.

Conform companiei, exporturile au avut o evoluţie excelentă, în primul semestru atingând nivelul de 63,8 milioane de lei, cu 79% peste cele înregistrate în primele şase luni din 2021.

"Avansul este dublu faţă de ţinta de creştere cu 40% an/an propusă de Grup. Ponderea exporturilor în totalul cifrei de afaceri a urcat de la 13% în primul semestru din 2021, la 17% în primul semestru din 2022", se spune în raport.

Potrivit companiei, divizia de Instalaţii, cea care are cea mai mare pondere în rezultatul consolidat la nivel de Grup, a avut o EBITDA în creştere şi o cifra de afaceri majorată cu 37% comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut, menţinând o marja EBITDA de două cifre: 12,4%. "Un factor esenţial care a determinat evoluţia bună a fost utilizarea intensivă a materialului reciclat. Acesta reprezintă un avantaj competitiv în condiţiile actuale de piaţă şi contribuie semnificativ la gestionarea optimă a costurilor", se precizează în raport.

În schimb, rezultatul consolidat al Grupului a fost afectat de evoluţii sub estimări ale diviziilor Ferestre&Uşi şi Ambalaje flexibile, în ambele cazuri înregistrându-se rezultate negative ale EBITDA.

"Divizia Ambalaje flexibile nu şi-a atins pragul de rentabilitate din cauza procesului standard de pătrundere pe piaţă: clienţii cer mostre pentru testare, iar între testare şi comanda efectivă trece un interval de timp apreciabil, prelungit de contextul general de piaţă. Acest proces implică loturi mici, costuri suplimentare de producţie şi o perioada mai lungă de optimizare a acestei linii de business. Însă aceasta este o piaţă cu un potenţial ridicat, care va contribui la rezultatele viitoare. Un impuls pentru producţia de ambalaje biodegradabile este aşteptat în urma câştigării unor licitaţii cu mari lanţuri de magazine, care vor deveni efective în ultima parte a anului curent", se arată în raport.

În ceea ce priveşte Divizia TeraGlass, EBITDA negativă a provenit din actualizarea lentă a preţurilor în funcţie de noile costuri. "Situaţia s-a îmbunătăţit semnificativ în iunie când, în baza contractelor renegociate, care reflectă costurile actuale, divizia a avut o marjă EBITDA pozitivă, de 5,5%, care a ameliorat evoluţia din lunile anterioare şi în acelaşi timp imprimă un sens ascendent profitabilităţii în semestrul al doilea", se arată în raport.

În ansamblu, rezultatele Grupului TeraPlast au fost grevate de o evoluţie sub aşteptări a sectorului construcţii din România, se mai menţionează în raport.

"Acesta a crescut la nivel general doar cu 1,3% între ianuarie şi mai 2022 comparativ cu primele cinci luni din 2021, dar segmentul lucrărilor inginereşti (unde se regăsesc investiţiile publice în infrastructură) a cunoscut o contracţie de peste 10% în acelaşi interval. Sectorul s-a confruntat cu întârzieri mari, atât la lansarea unor noi licitaţii cât şi la indexarea contractelor vechi în funcţie de noile costuri. Au apărut blocaje, iar activitatea pe şantiere a stagnat", se arată în document.

Conform companiei, condiţiile de piaţă, influenţate major de factori externi cu implicaţii geopolitice, au dus la revizuirea negativă a majorităţii proiecţiilor din acest an de către autorităţile publice sau instituţiile internaţionale. Astfel, Grupul TeraPlast este obligat să-şi revizuiască ţintele bugetate pentru acest an, printr-o reaşezare a aşteptărilor care să reflecte contextul advers care s-a dezvoltat de la stabilirea iniţială a obiectivelor.

"Noua proiecţie pentru 2022 are în vedere o creştere cu 15% a cifrei de afaceri, cu 12% a EBITDA comparativ cu 2021 şi menţinerea unei marje EBITDA pentru întreg Grupul de două cifre, respectiv 11,8%. Principalele surse de creştere rămân Instalaţiile şi Reciclarea, iar un efect pozitiv este aşteptat dintr-o potenţială redinamizare a lucrărilor de infrastructură în a două parte a trimestrului al treilea. Pentru linia de Granule, Grupul îşi propune o EBITDA de de peste 20 milioane de lei şi o marjă de 13,7%. Profitul net va fi similar celui de anul trecut, când Grupul a înregistrat un profit net din activitatea operaţională de 42,3 milioane de lei", se arată în raport.

Tot astăzi, compania a anunţat că board-ul a aprobat demararea începând de mâine a unui program de răscumpărare aprobat de acţionari în aprilie, prin care TeraPlast vrea să-şi răscumpere cel mult 2,76 milioane de acţiuni, la preţul pieţei, dar care nu poate fi mai mare de 2 lei/acţiune.

"Titlurile răscumpărate urmează să fie oferite angajaţilor, membrilor conducerii societăţilor din Grupul Teraplast, administratorilor şi directorilor executivi ai Societăţii, cu titlu gratuit, în cadrul unui program stock option plan", conform companiei.

În data de 30 iunie, Dorel Goia deţine 46,83% din TeraPlast, companie cu o evaluare bursieră de 1,46 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. nimic suprinzator, se vedem cat de mare ajunge discountul :D

    1. și la 0,2 lei e foarte scumpa

      mama si lcsi incep sa ia apa

    Aidacapunostru! Companie cu capitalizare de 300 mil euro și profit la semestru de 3,4 mil euro

    1. Titlurile răscumpărate urmează să fie oferite angajaţilor, membrilor conducerii societăţilor din Grupul Teraplast, administratorilor şi directorilor executivi ai Societăţii, cu titlu gratuit, pt rezultate la jumate.ro

      fiecare isi face calculele si se hotaraste cat e dispus sa dea. se poate lua la electrica sau bittnet companii mare de viitor haha

    Pai cifra de afaceri e in crestere mult .cei asa de mirat ca profitul e in scadere in conditiile actuale cu preturi la energie si materie prima duse la stele,rezultatele sunt foarte,foarte bune

    1. primesti dividende din cifra de afaceri sau din profit? zici ca maine creste cu 10%? ori scade?

    Mie îmi place conducerea Teraplast și cred că pe termen lung firma v-a valora mult mai mult. Teraplast are multi bani pentru achiziții de noi firme dar conducerea refuza sa l-e facă daca prețul nu este unul corect și nu aduce valoare acționarilor le termen lung. ( Am cumpărat Teraplast la 1,2 lei pe acțiune de 34.000 euro și nu am nici cea mai mica grija, mulțumită conducerii )

    1. din 34000 euro mai ai 17000.sper sa fii confortabil cand vor mai valora 4000

      Teraplast are multi bani pentru achiziții de noi firme...,pe bune? n-are nici 3 mil lei. poate sa cumpere cam 4 apartamente in cluj

      nene, dupa cat de aiurea foloseshti cratima e clar, potzi dormi linishtit....

      ai cumparat la indemnurile lui Coman de pe GIP?

      :))

      mare prezicator mai este. 

    Teraplast nu poate fi cumpărată acum decât cu orizont de timp îndelungat. E greu de spus daca e subevaluată acum sau nu - daca privești pe termen scurt mai degrabă e supraevaluată. Daca privești pe termen lung cine știe - e ca un pariu pe economia României.

    1. mai degrabă e supraevaluată... [...] vine SNP CU PER DE 7-8 la semestru si tu imi spui ca e bine la trp cu per de 90? ce fumati?

      PER-ul e 6,31 la Teraplast... De unde ai scos tu 90 PER la TRP????

      cred ca-i 30 per ul teraplast sau a fost inainte de scaderile de profit de anul asta. 2023 s-ar putea sa fie mai slab, constructiile incetinesc. un pret de 0,2 la teraplast e ok pt perioada asta

      Te-ai uitat repede pe BVB si ai zis PER 6,31

      Invata sa calculezi singur PER-ul unei companii si abia atunci te vei minuna cu adevarat ;) 

      (16,4x2) : 2179 =0.015

      0.658 : 0.015 =44

      PER 

      Daca ne uitam si la restul indicatorilor, avem:

      PER 47.19 

      P/BV 4.63 

      P/S 2.00 

      EV/Sales 2.58 

      EV/EBITDA25.91 

      Concl uzie? 

    Mai sunt deștepți care așteaptă și acum BRD la 3 lei, astepta-ti și voi Teraplast la 0.2 lei.

    1. Ai zis sa scrii mai jos, sa nu ne prindem ca esti tu, tot tu, dar cratima ai folosit-o iar pe post de semnatura!

      Ca fapt divers, eu am vandut de mult TRP, cam pe cand a cumparat nenea ala de mai sus de 34keur. Mi-ar fi placut sa pot sa vand mai mult ;) 

    fsssssssssss

    Da, tot eu sunt, iar tu probabil că ești plin de bani din investiții.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb