Capitalul atras prin listările publice iniţiale (IPO), la nivel global, a scăzut cu 19%, în primul trimestru al acestui an faţă de perioada similară din 2014, potrivit buletinului EY "Global IPO Trends: 2015 Q1".
Documentul arată că, în perioada analizată, au fost înregistrate 252 de oferte publice, care au atras 38,2 miliarde dolari. În acelaşi timp, numărul de listări a scăzut cu 4%. Potrivit E&Y, comparativ cu ultimul trimestru de anul trecut, a fost înregistrată o scădere de 31% a numărului de listări şi o reducere de 47% a capitalui atras.
În primul trimestru din 2015, emisiunile de acţiuni sprijinite de fondurile private de investiţii şi de cele cu capital de risc au reprezentat 17% din volumul global de tranzacţii şi 32% din capitalul atras. Aceste cifre au fost mai mari în SUA şi Europa.
Tranzacţiile europene au reprezentat cinci din primele zece tranzacţii efectuate la nivel global.
"În întreaga regiune, se manifestă un apetit sănătos pentru investiţii şi o dorinţă robustă de participare la noi emisiuni de acţiuni. Acestea sunt încurajate de condiţiile monetare favorabile - inclusiv recent implementatul program de Quantitative Easing (relaxare cantitativă, n.r.) -, de apetitul crescut al investitorilor şi de valorile de listare în creştere", arată analiştii EY.
Londra este pe primul loc în Europa, cu un număr combinat de 17 listări noi pe London Main Market şi AIM luate împreună, capitalul total atins fiind de 3,4 miliarde dolari.
Piaţa din SUA a înregistrat 38 de IPO-uri în primul trimestru, în valoare de 5,6 miliarde dolari, în scădere faţă de cele 71 de tranzacţii din aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând 12 miliarde dolari. Astfel, SUA se clasează în urma regiunilor Asia-Pacific şi EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), după ambii parametri.
Bursele americane au generat o singură emisiune de acţiuni din top zece IPO la nivelul trimestrului. NASDAQ a căzut pe locul trei ca număr de tranzacţii în topul liderilor bursieri mondiali, în vreme ce NYSE a coborât pe locul trei din punct de vedere al volumelor, mai arată raportul EY.
Regiunea EMEIA, cu cei 16,8 miliarde dolari atraşi, s-a clasat pe prima poziţie în termeni de capital atras, devansând SUA şi zona Asia-Pacific, iar prin cele 67 de IPO-uri a ocupat locul doi, după Asia-Pacific, ca număr de tranzacţii.
Zona Asia-Pacific, cu 145 de IPO-uri care au atras 15,8 miliarde dolari, a înregistrat cele mai multe tranzacţii, în prima parte a acestui an.
EY notează că unul dintre indicatorii unei pieţe IPO sănătoase este reprezentat de varietatea sectoarelor din care provin companiile care se listează. La nivel global, companiile din sectorul industrial ocupă primul loc în privinţa numărului de listări, cu 27% din capitalul atras, devansând companiile din sectorul energetic (13%) şi pe cele din telecomunicaţii (11%). În termeni de volume ale tranzacţiilor, companiile din sectorul industrial ocupă tot primul loc, cu 18% din totalul de la nivel global, urmate îndeaproape de companiile din domeniul sănătăţii (15%) şi al înaltei tehnologii (14% din listările de la nivel global).
Pentru restul acestui an, raportul EY estimează că activitatea IPO se va intensifica, dar va fi caracterizată de variaţii regionale şi volatilitate crescută, generate de mai mulţi factori externi, de la alegeri politice, la schimbări ale politicilor monetare, conform Mariei Pinelli, Global Vice Chair - Strategic Growth Markets.