IN PRIMUL TRIMESTRU AL ANULUI 2021: Kaspersky raportează intensificarea activităţilor de escrocherie în jurul vaccinurilor COVID-19

G.B
Comunicate de presă / 11 mai 2021

Atacatorii cibernetici caută în mod constant noi modalităţi de a fura datele utilizatorilor. Anul trecut, o categorie complet nouă de oportunităţi a devenit una dintre cele mai profitabile înşelătorii. Atacatorii au folosit pe scară largă scrisorile spam şi paginile de phishing legate de COVID-19 pentru a beneficia de pe urma situaţiei pandemice. Potrivit unui nou raport Kaspersky, "Spam and Phishing in Q1 2021", atacatorii continuă să exploateze această provocare epidemiologică - de data aceasta, concentrându-se pe procesul de vaccinare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Experţii Kaspersky au descoperit diferite tipuri de pagini de phishing distribuite în întreaga lume. Pe lângă scrisorile de tip spam, destinatarii sunt invitaţi să se vaccineze, să ia parte la un sondaj sau să se diagnosticheze COVID-19. De exemplu, unii utilizatori din Marea Britanie au primit un e-mail care părea să provină de la Serviciul Naţional de Sănătate al ţării. Destinatarul a fost invitat să se vaccineze, trebuind însă mai întâi să-şi confirme decizia de a fi vaccinat urmând link-ul ataşat în mesaj.

Pentru a face o programare la vaccinare, utilizatorul trebuia să completeze formularul cu datele sale personale, inclusiv detaliile de card bancar. Drept urmare, mulţi oameni au oferit datele financiare şi personale atacatorilor.

O altă modalitate de a avea acces la datele personale ale utilizatorilor a fost prin sondaje false legate de vaccinare. Atacatorii au trimis e-mailuri în numele marilor companii farmaceutice care produc vaccinuri împotriva visurului COVID-19, invitând destinatarii să ia parte la un scurt sondaj.

Tuturor participanţilor li s-a promis un cadou pentru participarea lor la sondaj. După ce răspundea la întrebări, victima era redirecţionată către o pagină ce oferea "cadoul". Pentru a primi premiul, utilizatorii erau rugaţi să completeze un formular detaliat cu informaţii personale. În unele cazuri, atacatorii au cerut inclusiv plata unei sume simbolice, pentru livrarea cadoului.

În cele din urmă, experţii Kaspersky au găsit scrisori de tip spam care ofereau servicii în numele producătorilor chinezi. E-mail-urile ofereau produse pentru diagnosticarea şi tratarea virusului, dar accentul era pus pe vânzarea seringilor de vaccinare, se arată în comunicat.

"În 2021, am văzut o continuare a tendinţelor din 2020. Infractorii cibernetici folosesc în continuare în mod activ tema COVID-19 pentru a atrage potenţialele victime. Pe măsură ce au fost lansate programele de vaccinare împotriva coronavirusului, atacatorii au abordat acest proces ca momeală. Este important să ne amintim că, deşi astfel de oferte pot părea foarte favorabile, probabilitatea unei tranzacţii de succes este zero. Utilizatorul poate evita pierderea datelor sau, în unele cazuri, a banilor, dacă rămâne vigilent la presupusele oferte distribuite online", comentează Tatyana Shcherbakova, expert în securitate la Kaspersky.

Pentru a evita să deveniţi victima unei înşelătorii de acest fel, Kaspersky oferă următoarele sfaturi:

- Fiţi vigilenţi cu orice oferte şi promoţii neobişnuit de generoase

- Verificaţi dacă mesajele provin din surse de încredere

- Nu accesaţi link-uri din e-mailuri suspecte, mesaje sau comunicaţii pe reţele sociale

- Verificaţi autenticitatea site-urilor pe care le accesaţi

- Instalaţi o soluţie de securitate cu baze de date actualizate, care să includă informaţii despre cele mai recente resurse de phishing şi spam, se arată în sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb