ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2020: Profitul operaţional al Erste Group a scăzut cu aproape 16%

C.B.
Internaţional / 30 aprilie 2020

Profitul operaţional al Erste Group a scăzut cu aproape 16%

Profitul operaţional al Erste Group, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), a scăzut cu 15,9% în primul trimestru din acest an, la 551,7 milioane de euro, de la 656 milioane de euro în perioada similară din 2019, în timp ce rezultatul net atribuibil proprietarilor societăţii mamă a fost de 235,3 milioane de euro, mai mic cu 37,6%, faţă de 377 milioane de euro în primele trei luni din 2019, informează un comunicat de presă al grupului bancar austriac.

Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 5,9% în primele trei luni din 2020 - în principal în Republica Cehă şi Austria, dar şi în România - la 1,229 miliarde euro, iar veniturile nete din taxe şi comisioane au urcat cu 3,4%, la 504,2 milioane de euro, susţinute în principal de veniturile mai mari din serviciile de brokeraj pe piaţa de capital, dar şi din administrarea de active şi brokeraj de asigurări.

În timp ce veniturile nete din tranzacţionare au scăzut în primul trimestru din acest an la minus 157,4 milioane euro (comparativ cu 153,3 milioane de euro în perioada similară a anului trecut), indicatorul câştiguri/pierderi aferente activelor financiare măsurate la valoarea justă prin contul de profit şi pierdere a crescut la 37,5 milioane de euro, evoluţia celor doi indicatori fiind determinată de efectele de evaluare determinate de volatilitatea ridicată din pieţele financiare ca urmare a izbucnirii pandemiei Covid-19.

Alocările de provizioane pentru credite, dar şi pentru angajamentele şi garanţiile acordate au crescut în principal în Austria şi Republica Cehă, iar o contribuţie pozitivă a fost înregistrată din recuperarea creditelor deja scoase din bilanţ în România. Alocările de provizioane legate de Covid-19 din primul trimestru al 2020 au fost minore şi s-au bazat în principal pe estimări făcute de experţi, dar nu le-au inclus încă pe cele aferente deteriorării preconizate a perspectivelor macroeconomice. Rata creditelor neperformante calculată la valoarea brută a creditelor către clienţi s-a îmbunătăţit din nou la 2,4% (2,5%). Rata de acoperire a creditelor neperformante a crescut la 80,9%.

Ca urmare a unor efecte cu caracter excepţional în România, impozitul pe profit a crescut la 103 milioane de euro în primele trei luni din 2020 (de la 95,5 milioane de euro în primele trei luni din 2019).

De la publicarea rezultatelor financiare pe trimestrul al IV-lea 2019 şi pe anul 2019 din 28 februarie 2020, perspectivele economice globale s-au deteriorat semnificativ. Întrucât performanţa economică reprezintă un element fundamental pentru performanţa financiară a Erste Group, estimăm în consecinţă că această situaţie va duce la o deteriorare semnificativă, dar care nu poate fi încă cuantificată, a profitabilităţii băncii în 2020.

Declinul economic şi profitabilitatea scăzută sunt ambele consecinţe directe ale faptului că guvernele din întreaga lume au optat pentru strategii de restricţionare a activităţilor sociale şi economice, în diferite grade, pentru a opri răspândirea coronavirusului. Aceste strategii de izolare au avut ca scop principal să aplatizeze curba estimată de încărcare a sistemului de sănătate, provocând în acelaşi timp daune colaterale semnificative şi tangibile, cum ar fi activitatea economică scăzută, şomajul în creştere şi o scădere semnificativă a pieţelor globale de acţiuni.

Pentru a diminua daunele colaterale, guvernele, băncile centrale şi autorităţile de reglementare au implementat o serie de măsuri, precum: moratorii privind plata creditelor bancare, garanţii pentru credite, plăţi directe către industriile şi consumatorii afectaţi, întreruperi sau amânări de la plata contribuţiilor fiscale şi a asigurărilor sociale, măsuri de sprijinire a pieţei muncii, cum ar fi scheme de muncă pe termen scurt, injecţii de lichiditate, relaxarea cerinţelor privind garanţiile, reduceri ale dobânzilor, programe de relaxare cantitativă prin achiziţii de obligaţiuni guvernamentale şi corporative, relaxarea cerinţelor de capital; şi tratarea cu pragmatism a înregistrării pierderilor din depreciere în baza standardelor IFRS9 ca urmare a moratoriilor privind plata creditelor şi a garanţiilor pentru credite.

În ciuda acestor măsuri şi a primelor tentative de a ieşi treptat din izolarea generalizată făcute de ţări precum Republica Cehă şi Austria, în 2020, PIB-ul real la nivel global este estimat să raporteze cea mai abruptă scădere de după al Doilea Război Mondial. Pentru Austria şi Europa Centrală şi de Est, estimarea actuală este o scădere cuprinsă între 4,2% şi 7,5% a PIB-ului real în 2020, cu toate efectele negative corespunzătoare asupra contului de profit şi pierdere, calităţii activelor şi capitalului.

În termeni concreţi, Erste estimează că venitul net din dobânzi va scădea în 2020, ca efect combinat dintre reducerile semnificative ale dobânzilor în Republica Cehă, România şi Serbia, schimbarea mixului de activităţi în contextul în care segmentul garanţiilor de stat are marje mai reduse şi efectele negative ale riscului valutar. Se preconizează că venitul din taxe şi comisioane va fi afectat în primul rând de reducerea activităţii economice, reflectându-se în încasări mai mici din comisioanele pentru transfer şi plăţi, şi semnificativ mai mici din activitatea de brokeraj pe piaţa de capital.

O scădere a rezultatului net de tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă era deja estimată chiar înainte de apariţia coronavirusului, în condiţiile în care în 2019 au fost raportate câştiguri semnificative din evaluare.

Per ansamblu, venitul operaţional ar urma să scadă în 2020. Cheltuielile de exploatare, care la începutul anului erau estimate să crească în 2020, ar urma să scadă, în contextul unor cheltuieli mai mici cu deplasările, economii de eficientizare şi efecte pozitive ale cursului de schimb. Cu toate acestea, rezultatul operaţional este estimat să se contracteze în 2020, comparativ cu nivelurile din 2019; raportul cost/venit se va deteriora.

Pentru anul 2020 şi nu numai, costurile de risc sunt ca un "wild card". În principiu, managementul Erste Group va viza să înregistreze anticipat costuri de risc în măsura în care acestea sunt justificate de datele macroeconomice şi de prognoze, evoluţia ratingurilor companiei, precum şi de evaluarea portofoliului de retail în 2020. În consecinţă, estimăm o creştere semnificativă a costurilor de risc în 2020. Luând în calcul scenariul actual cel mai probabil ce prevede şase luni de revenire economică în

formă de V, costurile de risc pentru 2020 sunt estimate la circa 50-80 puncte de bază în raport cu nivelul mediu al creditelor brute către clienţi.

Excluzând deprecierea fondului comercial, indicatorul "alte rezultate operaţionale" este estimat să crească în 2020, în condiţiile în care în 2019 a fost afectat de efecte cu caracter excepţional. Rata impozitelor va creşte aproape sigur, deoarece ne aşteptăm ca profitabilitatea să scadă în ţările cu cote reduse de impozitare. Taxa pe participaţiile minoritare va scădea, având în vedere că profitabilitatea băncilor de economii ar urma să scadă. Per ansamblu, ne aşteptăm la o scădere semnificativă a

profitului net în 2020.

Erste Group a rezervat o sumă de 1,5 euro pe acţiune ca potenţial dividend pentru anul 2019. La sfârşitul lunii martie 2020, Erste Group a anunţat că a amânat Adunarea Anuală Generală a Acţionarilor şi decizia finală privind dividendele pentru trimestrul al IV-lea 2020, pentru a lua astfel o decizie mai bine informată, bazată pe fapte, referitoare la consecinţele economice ale epidemiei.

Conducerea Erste Group are intenţia fermă de a plăti un dividend pentru anul 2019, însă valoarea acestuia va fi determinată în primul rând de realităţile economice existente la momentul respectiv. De asemenea, decizia finală va pune în echilibru cu atenţie recomandările în materie de reglementare cu imperativul de a menţine încrederea investitorilor în Erste Group, în particular, şi în pieţele de capital în general, dar va urmări să asigure şi un tratament echitabil pentru toate clasele de active.

"Suntem cu toţii afectaţi de actuala criză globală - indivizi şi familii, ţări şi regiuni, angajaţi şi companii - confruntându-ne cu provocări pe care niciunul dintre noi nu şi le-a imaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ce a început ca o criză sanitară s-a transformat într-o criză economică fără precedent, deoarece măsurile necesare de restricţionare au dus la prăbuşirea cererii şi ofertei pe pieţele din întreaga lume. Nu există un plan dinainte stabilit despre cum să abordăm o astfel de criză, ci doar simţul realităţii. Nici o ţară, nici o regiune şi nici un sector economic nu este ferit de impactul acestei pandemii - suntem cu toţii prinşi în această situaţie. Nu există niciodată un moment potrivit pentru o criză globală aşa cum este cea pe care o trăim acum. Totuşi, statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) s-au pregătit bine la nivel macroeconomic în ultimii ani. Drept urmare, regiunea ECE este mult mai bine poziţionată pentru a face faţă declinului economic provocat de criza coronavirusului, decât era în timpul crizei financiare de acum un deceniu", a afirmat Bernhard Spalt, directorul general al Erste Group Bank AG.

Acesta a adăugat: "Erste Group de asemenea intră în această criză dintr-o poziţie solidă. Suntem un grup financiar puternic capitalizat, cu un model de business care şi-a dovedit valoarea, cu un portofoliu de credite echilibrat şi cu active de foarte bună calitate. Pentru a ne ajuta clienţii să facă faţă acestei crize, ne bazăm pe poziţia puternică pe care o au subsidiarele noastre în ceea ce va continua să fie zona de creştere a Europei, pe avantajul competitiv al platformei noastre digitale George şi pe nivelul excelent al indicatorilor de lichiditate. Ne este clar că avem în faţă un an foarte dificil. Dar la fel de clar este şi angajamentul Erste Group de a-şi ajuta clienţii să treacă prin aceste momente grele. Vom face acest lucru prin procese simplificate de depunere a cererilor de suspendare a plăţii ratelor la credite şi împrumuturi garantate de stat, asigurând consiliere clienţilor şi pe baza unei cooperări eficiente cu guvernele, autorităţile de reglementare şi cu toţi partenerii noştri. Vom facem acest lucru pentru că avem un angajament puternic faţă de regiunea ECE şi credem în oamenii şi afacerile de aici, în potenţialul lor pe termen lung şi în viitorul lor promiţător de după această criză".

Grupul bancar austriac Erste este acţionar majoritar la Banca Comercială Română (BCR).

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6879
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3062
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9723
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.4124

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb