Banca Comercială Carpatica a înregistrat o pierdere de 8,9 milioane de lei, în primul trimestru al anului, faţă de un profit net de 0,65 milioane de lei, în perioada similară din 2015, potrivit unui comunicat transmis Bursei de Valori Bucureşti.
Raportul menţionează că banca a ajuns la o solvabilitate de 13,9%, în creştere de la 4,9%, la 31 decembrie 2015, ca urmare a infuziei de capital de 98,8 milioane lei realizată de Patria Bank.
Creditele acordate clienţilor (valoarea netă) au însumat 764 milioane de lei, la 31 martie, fiind în scădere cu 4% faţă de 31 decembrie, ca efect al activităţii de creditare reduse, având în vedere faptul că infuzia de capital a fost considerată capitalul băncii începând cu luna februarie. "Capitalul nou atras va permite creşterea activităţii de creditare în trimestrele următoare", potrivit BCC.
Depozitele atrase de la populaţie au totalizat 2,65 miliarde lei, la finalul primului trimestru.
"Capitalizarea actuală a Băncii Carpatica şi reţeaua de unităţi teritoriale vor permite reluarea creditării şi inversarea trendului actual, iar primii beneficiari ai efectelor pozitive ale procesului de repoziţionare a băncii vor fi clienţii noştri", a declarat Horia Manda, preşedintele Carpatica, adăugând: "În perioada imediat următoare, banca îşi va redefini strategia de afaceri şi structura organizaţională, în scopul eficientizării operaţionale. Ne aşteptăm ca acest proces să se desfăşoare pe parcursul trimestrului al doilea şi al treilea 2016, efectele urmând a fi vizibile începând cu trimestrul al patrulea.
Am demarat deja procesele de analiză premergătoare în vederea fuziunii celor două bănci - Carpatica şi Patria Bank. Ne aşteptăm ca sinergiile dintre acestea să producă efecte pozitive în scurt timp după aprobarea şi finalizarea fuziunii".
La finalul lunii ianuarie, Ilie Carabulea a renunţat la controlul băncii, după ce a vândut, alături de alţi patru acţionari, 20% din bancă, pentru 23,1 milioane de lei (5,1 milioane de euro), către Nextebank, deţinută, în proporţie de 98%, de EEAF Financial Services BV .
Ulterior, Nextebank şi-a sporit deţinerea la 54,79% din BCC, prin participarea, prin plasament privat, la majorarea de capital a băncii.
În prezent, Patria Bank (fosta Nextebank) deţine un pachet de 64,16% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, după încheierea ofertei publice de preluare, derulată în perioada 2 - 22 martie 2016.
1. Prabusire
(mesaj trimis de Dorel în data de 10.05.2016, 11:05)
Cu actuala conducere, care sta la Bucuresti, si cu figura trista Patrahau CEO, Carpatica se va duce in cap.
Manda visează frumos. Trezirea va fi de coșmar. Salom.