Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la sfârşitul săptămânii trecute, legea prin care a fost modificată legea 303/2004, privind statutul magis-traţilor. Imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, noua lege intră în vigoare. Şeful statului a făcut tot ce a putut ca să conteste prevederile aces-tei legi criticată şi în raportul preliminar din luna iulie a Comisiei de la Veneţia, dar Curtea Constituţională a dat câştig de cauză coaliţiei parlamentare PSD-ALDE care a modificat acest important act normativ. Comisia de la Veneţia susţinea în raportul preliminar din luna iulie că modificările făcute de Parlament sunt menite să slăbească independenţa justiţiei şi să subordoneze total procurorii în faţa Ministrului Justiţiei care este numit politic, având legături cu clasa politică, fapt de natură să slăbească lupta anticorupţie.
După decizia CCR, Iohannis a aşteptat până în ultima zi posibilă, din punct de vedere legal, să promulge statutul magistraţilor sperând că minis-trul Justiţiei Tudorel Toader va veni la Cotroceni cu propunerea de numire în fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a procurorului Adina Florea. În acest caz, pentru că era în vigoare vechea lege, preşedintele putea refuza nestingherit propunerea lui Toader.
Numai că ministrul de resort a anunţat, vineri, pe pagina sa oficială de Facebook, că astăzi va analiza avizul negativ emis de Secţia pentru Procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la numirea Adinei Florea la şefia DNA, şi motivele care au stat la baza acestui aviz, iar apoi va lua o decizie. Mişcarea lui Tudorel Toader a fost una gândită, cu premeditare, ştiind că şeful statului este obligat să promulge legea declarată constituţională de CCR, promulgare care îl pune cu spatele la zid pe Klaus Iohannis cu privire la numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al DNA.
Astfel, legea va intra în vigoare până când ministrul Justiţiei va ajunge cu propunerea sa la Cotroceni. Pe baza noii legi, preşedintele Klaus Iohannis poate refuza propunerea, motivat, o singură dată. A doua propunere va fi nevoit să o accepte. Dacă Iohannis va refuza numirea procurorului Adina Florea, ministrul de resort poate să propună a doua oară pe cine doreşte el. Şi s-ar putea ca a doua propunere să fie mai neconvenabilă decât prima. Sau s-ar putea să vină, după un nou proces de selecţie, tot cu Adina Florea.
În ambele cazuri, preşedintele nu va mai putea refuza numirea şi emiterea decretului de investire în funcţie a noului procuror-şef al DNA. Practic, şeful statului se află în acest moment într-o situaţie fără ieşire şi ar trebui să aleagă răul cel mai mic.
Dar de unde va şti care este răul cel mai mic?