Dezbaterile în Frontul Naţional (FN,extremă dreapta) cu privire la ce este de făcut după înfrângerea în alegerle prezidenţiale o plasează pe Marine Le Pen într-un rol de arbitru şi este îndemnată să tranşeze în săptămânile sau lunile următoare între curente rivale cu privire la ieşirea din zona euro, relatează Reuters.
Discuţia în jurul căreia se cristalizează luptele pentru putere în interiorul partidului de extremă dreapta s-a tensionat rapid între cei mai ostili monedei unice şi ceilalţi, în opinia cărora este necesar să se evite cu orice preţ să se agite această măsură nepopulară, transmite News.ro.
Astfel, vicepreşedintele Florian Philippot a ameninţat joi că va trânti uşa dacă dispariţia monedei unice nu va mai figura în program.
"Dacă vrea să plece, să plece", a declarat vineri un cadru din partid pentru Reuters. "El pune în discuţie programul pentru că maiestatea sa a decis că nu-i place. Să îl pună în discuţie în interior este bine. Dar să se ducă să colporteze asta în afară ne pare dezastruos".
În FN mulţi se înţeleg asupra opoziţiei faţă de deviza europeană, însă nu şi asupra strategiei.
Unii lideri îi reproşează lui Florian Philippot, colaboratorul de încredere al lui Marine Le Pen, că l-a transformat într-un subiect "anxiogen" pledând pe platouri de televiziune în favoarea unei ieşiri rapide din zona euro.
Alt cadrul intervievat de Reuters vede în acest lucru principalul motiv al eşecului candidatei în faţa lui Emmanuel Macron cu scorul de 33,9% în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.
"Eu fac o constatare. Au trecut două alegeri prezidenţiale de când vorbim despre ieşirea din (zona) euro. Ştim că euro este deja mort, toată lumea o ştie. Suntem lansatori de alertă în această privinţă. Însă, evident, alegătorii au respins în bloc problema", consideră Bernard Monot, unul dintre economiştii FN.
"Nouă ne revine rolul să tragem toate consecinţele", adaugă acest deputat european.
Pornind de aici, figuri influente în FN apreciază că partidul ar avea tot interesul să tracă subiectul sub tăcere.
"În opinia noastră, problema euro s-a terminat, poporul a făcut un referendum duminca trecută", a declarat deputatul Gilbert Collard, afiliat FN pentru Le Parisien.
Însă partidul ar risca să-şi piardă "sufletul", consideră în schimb Jean Messiha, care a supervizat programul prezidenţial.
Aşadar Marine Le Pen este nevoită să arbitreze, cu riscul de a nemulţumi o întreagă facţiune a aparatului, la mai bine de un an după ce şi-a reafirmat ataşamentul faţă de ieşirea din zona euro într-un seminar consacrat în parte acestui subiect.
Două termene se profilează - legislativele de la 11 şi18 iunie şi un congres, undeva la sfârşitul lui 2017 sau începutul lui 2018.
"Este evident că Marine va trebui să tranşeze foarte rapid", potrivit lui Jean-Richard Sulzer, un consilier regional în Hauts-de-France şi cel care a conceput, împreună cu alţii, programul economic al FN. "Nu putem aştepta să vină congresul şi alegerile legislative".
În opinia lui Bernard Monot, nodul gordian va trebui tranşat la congres sau "poate înainte".