Dolarul s-a depreciat faţă de euro şi lira sterlină ieri, pe pieţele externe, în condiţiile în care banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) a început o reuniune de politică monetară care se va încheia astăzi.
Analiştii anticipează că Fed va menţine dobânda nemodificată, fiind posibil, însă, să dea un semnal privind reducerea portofoliului său de active de 4.500 de miliarde de dolari.
Amintim că Fed a decis, în luna iunie, să majoreze la un interval cuprins între 1% şi 1,25% dobânda de politică monetară, considerând că expansiunea economică este solidă, iar situaţia de pe piaţa muncii este stabilă.
Fed a făcut, atunci, încă un pas în procesul de înăsprire a politicii sale.
Gregory Daco, şef al departamentului de economie americană din cadrul Oxford Economics, a declarat, conform MarketWatch: "Fed va informa pieţele că îşi înăspreşte politica monetară în continuare, dar într-o manieră pasivă şi predictibilă".
Dolarul a coborât cu 0,1% ieri, la New York, la ora 11.21, ajungând la 1,1655 unităţi/euro. Faţă de moneda britanică, dolarul a pierdut tot 0,1%, afişând un curs de 1,3038 unităţi/liră.
Indicele ICE U.S. Dollar, care măsoară evoluţia dolarului faţă de şase valute principale, a scăzut cu 0,3%, la 93,73 puncte - cel mai redus nivel din ultimul an.
Săptămâna trecută, indicele a pierdut 1,4%, iar în iulie - 1,7%.
Richard Perry, analist la Hantec Markets, a declarat, potrivit MarketWatch: "Dacă Fed nu anunţă lansarea procesului de reducere a bilanţului său, va fi dificil pentru dolar să-şi schimbe traiectoria".
Luna aceasta, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat că economia americană este suficient de robustă ca să absoarbă noi creşteri graduale ale dobânzilor, precum şi diminuarea lentă a portofoliului de active acumulate de Fed în perioada crizei financiare.
În cadrul programului de relansare cantitativă destinat susţinerii economiei după criza din 2008-2009, Fed a achiziţionat certificate de Trezorerie şi alte active, astfel că bilanţul său a ajuns la o valoare de 4.500 miliarde de dolari. Obiectivul Fed este să reducă acest bilanţ fără să revină, însă, la nivelul de dinaintea crizei, când era de aproximativ 900 miliarde de dolari.