În ritmul începutului de an, numărul insolvenţelor va ajunge la 25.000

GABRIELA CĂPĂŢÎNĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 18 martie 2010

În ritmul începutului de an, numărul insolvenţelor va ajunge la 25.000

Firmele insolvente aveau datorii de peste 2,5 miliarde euro, în 2009

Circa 4.200 de dosare de insolvenţă au fost deschise în primele două luni ale anului, în creştere, faţă de 2.800 de dosare, des-chise în aceeaşi perioa-dă a anului 2009, a spus Arin Stănescu, pre-şedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din Româ-nia (UNPIR), în cadrul Conferinţei Internaţionale dedicate directorilor financiari, organizată de Forum Invest.

"Dacă se va menţine ritmul, atunci vom avea peste 25.000 de dosare de insolvenţă anul acesta", declară, la rândul său, avocatul Gheorghe Piperea.

La finalul anului trecut, erau înregistrate circa 32.000 de dosare de insolvenţă, nivel apropiat de cele din Germania şi Franţa, un procent covârşitor din acestea (21.000) fiind deschise chiar în 2009, a mai spus Arin Stănescu.

"Anul trecut, masa credală totală a fost de peste 2,5 miliarde euro, din care, în primul semestru al anului trecut, au putut fi recuperate creanţe de 150 milioane euro, iar în al doilea, alte 50 milioane", a explicat domnia sa.

Un sfert din dosarele de insolvenţă au fost deschise, anul trecut, la cererea debitorilor, a mai spus domnul Stănes-cu, adăugând că se aşteaptă că ele vor duce la reorganizarea firmelor.

Gheorghe Piperea spune că, de multe ori, debitorii au solicitat insolvenţa ca să scăpe de presiunile creditorilor, inclusiv bănci, şi adaugă că majoritatea dosarelor de insolvenţă se închid cu un faliment. Domnia sa a precizat că, din 100 de societăţi aflate în insolvenţă, 98% sunt în faliment şi doar 2% în reorganizare. Din cele 98%, o parte sunt societăţi fantomă, a explicat domnul Piperea.

Rata de recuperare a creanţelor a fost mai mică de 12% în ţara noastră, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene (UE) a fost de 20%, în 2009.

Creditorii pot pierde foarte mult dacă încearcă să valorifice bunurile dobândite de la debitori în perioada crizei, a precizat Piperea.

O alternativă la deschiderea procedurii de insolvenţă este concordatul preventiv, ceea ce reprezintă o înţelegere între creditori şi debitori pentru plata datoriilor, care poate fi încheiată doar dacă firma debitoare nu are datorii la stat, potrivit specialiştilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb