ÎN SPEŢA SIF OLTENIA - ASF Convocarea acţionarilor SIF-ului din Craiova - judecată la Bucureşti

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 august 2019

Curtea de Apel Craiova şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel

Bucureşti, în procesul în care SIF Oltenia (SIF5) cere suspendarea deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), prin care supraveghetorul pieţei noastre de capital a obligat SIF5 să convoace acţionarii până la data de 2 august şi să asigure desfăşurarea AGA până cel târziu la data de 2 septembrie, potrivit unui raport remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Este vorba despre solicitarea înaintată de grupul format din SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntena (SIF4), pentru revocarea a patru administratori ai SIF5, printre care şi Tudor Ciurezu care ar urma ca, în cazul în care va fi înlăturat din Consiliul de Administraţie (CA) al SIF-ului din Craiova, să fie scos şi din funcţia de director general al SIF Oltenia, cerere pe care administratorii SIF5 au respins-o până acum de trei ori, pe motivele scăderii cotei de deţinere a acţionarilor solicitanţi sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul social al SIF-ului şi a neîndeplinirii unor condiţii legale de formă şi fond a cererii formulate de SIF1 şi SIF4.

Referitor la refuzurile SIF Oltenia de a convoca acţionarii, supraveghetorul pieţei ne-a transmis, recent: "Situaţia la care faceţi referire se află în analiza Autorităţii de Supraveghere Financiară, urmând a fi adoptate măsurile impuse de prevederile legale incidente".

La finele săptămânii trecute, Tudor Ciurezu ne-a transmis că, în opinia sa,

ASF este complice cu SIF1 în încercarea societăţii de investiţii cu sediul în Arad de a demite actuala conducere a SIF Oltenia, în condiţiile în care SIF Banat - Crişana a făcut o cerere de sprijinire a ASF în instanţă.

Războiul dintre SIF-uri a demarat când SIF1 şi SIF4 au convocat acţionarii SIF Oltenia pentru modificarea actului constitutiv în condiţiile în care, în 2018, societatea din Craiova şi-a vândut către Erste pachetul de 6,29% deţinut la Banca Comercială Română (BCR), pentru suma de 140 milioane de euro, bani pe care deja i-a investit în societăţi lichide de la BVB, îndeosebi din sectorul bancar şi energetic.

Administratorii SIF Oltenia au convocat acţionarii pentru data de 9 mai, când a fost aprobată modificarea actului constitutiv al SIF5, printre cele mai importante decizii luate fiind înfiinţarea unui Comitet Investiţional cu puteri decizionale, format din membrii conducerii executive şi trei angajaţi ai societăţii de investiţii, precum şi reducerea numărului de administratori ai SIF5 de la şapte la cinci.

Atunci, Tudor Ciurezu a susţinut că, în realitate, SIF1 şi SIF4 controlează circa 28% din SIF Oltenia, peste pragul legal de 5%, incluzând în grup şi o serie de fonduri închise de investiţii, concertare care însă nu a fost confirmată de ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Nu inteleg de ce in toate articolele privind "razboiul" SIF1 cu SIF 5 ziarul Bursa aminteste de tranzactia privind BCR... Faptul ca cele doua societati se lupta pentru putere .. inteleg …. dar sa amintesti in 99% dintre articole ca razboiul se duce pentru bani din tranzactia cu BCR nu este doar malitios ci arata si faptul ca Ziarul Bursa nu este obiectiv si ca are "interese" in acest caz.

    Nu aminteste nimeni ca SIF Oltenia a incalcat absolut toate regulile de guvernanta corporatista si ca in orice piata civilizata administratorii ar avea deja dosar penal pentru ce au facut cu privire la neconvocarea AGA.  

    Ce inceredere sa am eu ca actionar daca CA-ul incalca fraglant legea si ignora autoritatea de reglementare iar un ziar ca Bursa ii face statuie in fiecare aticol?

    Domnul Ciurezu isi poate oricnd cauta dreptatea in instanta daca considera dar nu are nici un drept sa ne sfideze pe toti si legislatia in vigoare.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb