Compania ZTE, unul dintre cei mai mari producători chinezi de echipamente telecom, intenţionează să deschidă în România o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru, a anunţat Ministerul Comunicaţiilor. "Reprezentanţii ZTE şi-au manifestat interesul de a extinde investiţiile în România, în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, precizând că doresc să deschidă în ţara noastră o linie de producţie pentru echipamente de recepţie a semnalului TV digital terestru", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, s-a întâlnit ieri cu vicepreşedintele ZTE pentru Europa Centrală şi de Est, Chang Xiao Wei.
În urmă cu aproape două săptămâni, ZTE a anunţat că va înfiinţa la Bucureşti un centru de perfecţionare a tinerilor în acest domeniu şi studiază piaţa pentru a deschide, într-o zonă defavorizată, o fabrică de asamblare a componentelor IT. Centrul de perfecţionare va fi deschis în noiembrie-decembrie 2011, în colaborare cu Universitatea Bucureşti, şi va presupune o investiţie iniţială de 2,7 milioane euro, finanţată de guvernul chinez. Proiectul ar putea fi extins anul viitor şi în alte centre universitare, precum Cluj-Napoca şi Timişoara, când investiţia totală ar putea creşte astfel la 5 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor companiei chineze, ZTE studiază în prezent piaţa românească pentru a deschide, într-o zonă defavorizată, şi o fabrică de asamblare de componente IT, proiect aflat încă în discuţie cu autorităţile române.
ZTE Corporation a fost înfiinţată în 1985, la Shenzhen, şi derulează în prezent activităţi în peste 140 de ţări. În 2010, compania a avut afaceri de peste şapte miliarde de euro, fiind cel mai mare operator chinez de telecomunicaţii listat la bursa din Hong Kong şi la cea din Shenzhen.
ZTE produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date, şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.