În timpul preşedinţiei sale a Consiliului UE, Suedia vrea ca UE să recupereze terenul pierdut în competitivitatea globală

G.D.
Internaţional / 11 ianuarie 2023

În timpul preşedinţiei sale a Consiliului UE, Suedia vrea ca UE să recupereze terenul pierdut în competitivitatea globală

Ministrul pentru afaceri europene suedez Jessika Roswall a declarat astăzi că Stockholmul va căuta ca Uniunea Europeană să recupereze terenul pierdut în ceea ce priveşte competitivitatea pe plan internaţional pe parcursul celor şase luni în care Suedia exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, transmite EFE, conform Agerpres.

''Europa este în urmă în ceea ce priveşte competitivitatea globală (...). În ultimele decenii, UE a fost depăşită'' şi rezultatul este ''mai puţină competitivitate şi mai puţine investiţii în cercetare şi dezvoltare'', a declarat Roswall într-o conferinţă de presă organizată la începutul preşedinţiei suedeze a Consiliului UE.

Roswall a pledat pentru impunerea ''de reglementări mai puţine, dar mai inteligente'', în timp ce premierul Ulf Kristersson a subliniat importanţa axării pe competitivitate globală ''atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung''.

''UE a dovedit că are capacitatea de a gestiona crize. Este o capacitate absolut crucială, dar nu suficientă. Trebuie să revenim la vechile idei despre cum să construim bine succesul'', a spus Kristersson.

O parte din acest lucru pe termen lung va trece prin reformarea politicii de ajutoare de stat a Uniunii Europene, parţial ca urmare a adoptării în SUA a Legii reducerii inflaţiei, care va avea efecte colaterale negative pentru companiile europene.

''Este destul de evident că aceasta presupune un răspuns european'', a declarat premierul suedez, care a anunţat că două dintre marile teme ale viitorului summit european din februarie vor fi migraţia şi competitivitatea.

''Trebuie să analizăm sugestiile care vor veni din partea Comisiei'' după discuţiile în curs dintre Bruxelles şi Washington, a adăugat ministrul pentru afaceri europene, care s-a referit, fără a intra în detalii, la cadrul temporar privind ajutoarele de stat care a fost extins şi modificat de mai multe ori pe tot parcursul pandemiei de coronavirus, iar apoi pentru a face faţă consecinţelor invaziei ruse în Ucraina.

''UE a reacţionat la crize. Dar trebuie să avem propria noastră agendă în ceea ce priveşte competitivitatea globală'', a insistat ea.

Separat, premierul Kristersson şi-a nuanţat declaraţiile făcute la sfârşitul săptămânii trecute cu privire la complicaţiile unei eventuale intrări a ţării sale în NATO şi a dat asigurări că discuţiile cu Ankara sunt pe drumul cel bun.

Lucrurile ''se desfăşoară foarte bine în ceea ce priveşte memorandumul trilateral'' dintre Finlanda, Turcia şi Suedia, a apreciat Kristersson, care declarase la sfârşitul săptămânii trecute că Turcia vrea lucruri pe care Suedia ''nu le poate da'', cuvinte cărora astăzi a încercat să le reducă din importanţă.

''Uneori, Turcia numeşte persoane pe care ar dori să le vadă extrădate din Suedia'' şi ''tribunalele sunt cele care iau deciziile, nu putem schimba asta, este specificat în convenţiile internaţionale. Acest aspect nu ar trebui să umbrească lucrurile care merg bine'', a insistat el.

Kristersson a vorbit despre progresele părţii suedeze, precum ''consolidarea legislaţiei antiteroriste'' sau ''recunoaşterea faptului că activităţile de pe teritoriul suedez pot fi periculoase pentru alte ţări şi că Turcia este una dintre ţările care suferă cel mai mult din cauza terorismului''.

Totodată, premierul suedez a amintit că 28 din cele 30 de state membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei şi Finlandei la alianţă, altfel spus, toate cu excepţia Ungariei şi Turciei, cu toate că reticenţa Ankarei este considerată mai complicată la Stockholm, notează EFE.

Kristersson a refuzat să menţioneze când ar putea intra Suedia în alianţa militară, la care ţara sa a cerut să adere după invazia Rusiei în Ucraina, dar a subliniat că sunt ''alegeri în Turcia la sfârşitul primăverii'', lăsând astfel să se înţeleagă că va fi greu ca Ankara să ratifice aderarea ţării sale la NATO înaintea acestui scrutin.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. UE oricum nu mai conteaza politic pe plan global,

    si curand nici economic,

    mare pacat lipsa liderilor politici valorosi 

    An ras cu pofta si in hohote citind doar titlul. TLDR articolul....

    Competitivitate a europeana este distrusa. Au spus-o ministri francezi, Macron, Borrell si altii... pretul energiei este de patru ori mai scump in EU decat in SUA sau Asia. Stop joc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb