Generalul american în rezervă Wesley Clark a fost, în acelaşi timp, consultantul onorific al lui Victor Ponta, dar şi al companiei KazMunayGas, în timpul semnării Memorandumului de Înţelegere dintre statul român şi compania kazahă, potrivit unor surse guvernamentale.
Memorandumul presupunea crearea unui fond de investiţii comun de un miliard de dolari şi vânzarea de către stat a unui pachet de 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare Constanţa.
Întrebat acum câteva luni de ziarul BURSA dacă Generalul Wesley Clark a fost consultantul KazMunayGas, direct sau indirect, în timpul conversiei în acţiuni a datoriei Rompetrol către statul român, în perioada post-conversie şi în timpul Memorandumului de Înţelegere, domnul Azamat Zhangulov, senior vice president KMG International, ne-a declarat: "Noi avem parte de multă consultanţă de la oameni în care avem încredere, pentru a putea înţelege subiecte cheie.
Este important să ascultăm opinii asupra anumitor probleme şi să vedem cum putem folosi aceste opinii. Generalul Wesley Clark este foarte cunoscut la finalul carierei sale militare. Acum se ocupă cu afaceri, ajutând diferite companii. Puteţi observa că este în boardul multor companii. Este o persoană activă în această zonă şi are o vastă experienţă. Şi noi ne-am bucurat de sfaturile lui şi continuăm să facem asta, deoarece are nişte idei foarte bune legate de modul în care se gestionează afacerile, despre cum trebuie structurate. Este o oportunitate foarte bună pentru noi să ajungem să beneficiem de experienţa lui, ceea ce este util pentru buna dezvoltare a companiei".
În luna iulie a anului curent, EurActiv.ro scria că procurorii DNA au ridicat documentele privind Memorandumul de înţelegere dintre stat şi KazMunayGas, cu privire la datoria Rompetrol Rafinare (RRC). Euractiv preciza că dosarul ar fi fost deschis în 2015, când procurorii au început urmărirea penală in rem pentru trafic de influenţă şi luare de mită, în dosar fiind cercetat şi fostul premier Victor Ponta.
Unul dintre cei mai virulenţi critici ai memorandumului cu Rompetrol a fost Traian Băsescu, care a făcut deseori referire la un posibil dosar penal pentru Victor Ponta, din cauza acestei înţelegeri, acuzându-l pe primul ministru că vrea "să fure cu mâna Parlamentului 400 milioane de dolari".
În noiembrie 2014, Cătălin Predoiu, atunci prim-vicepreşedinte PDL, îl acuza pe Victor Ponta că a luat mită pentru Memorandumul cu Rompetrol. În cadrul unei conferinţe de presă, Predoiu a întrebat dacă şeful Guvernului a negociat în Dubai mita pentru semnarea Memorandumului privind datoriile KazMunayGas şi dacă la presupusele negocieri au participat şi persoane din afara Guvernului. "L-aş întreba şi eu pe Victor Ponta câteva lucruri: Îl întreb dacă a semnat el însuşi Memorandumul guvernamental privind datoria KazMunayGas. Îl întreb dacă a negociat în Dubai mita pentru KazMunaiGas. Îl întreb dacă la negocierile pentru mită au participat şi persoane din afara Guvernului", a afirmat Cătălin Predoiu, citat de stiripesurse.ro.
La solicitarea unui jurnalist de a fi mai specific, Cătălin Predoiu a spus că "orice întrebare pleacă de la o informaţie".
Referitor la acuzaţiile făcute de politicieni, în spaţiul public, privind Memorandumul cu statul român, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG Internaţional, a spus, în luna mai: "Vă asigur că KMG Internaţional are o politică strictă şi nu ne putem imagina să fim acuzaţi de acest tip de fapte".
Într-un interviu acordat ziarului "BURSA", la finalul anului trecut, la New York, generalul Wesley Clark a spus că premierul Victor Ponta l-a invitat să-i fie consilier onorific, ca să îi ofere asistenţă informală în dezvoltarea economică. "Ne-am dat silinţa în ultimii ani, dar a fost dificil", ne-a spus generalul american, adăugând că cel mai greu i s-a părut faptul că s-a confruntat cu lupta politică din România, dintre partide şi centrele de putere, care încetineşte procesul de luare a deciziilor. "Mulţi oameni se tem să nu fie investigaţi şi acuzaţi. De asemenea, schimbările legislative pentru conformarea cu standardele UE au fost dificile şi derutante pentru unii", a menţionat Wesley Clark.
În luna mai 2016, DIICOT au pus sechestru de 3 miliarde de lei pe bunuri şi acţiuni ale "KazMunayGaz International NV" (fostă The Rompetrol Group NV), "Oilfield Exploration Business Solutions" (fostă "Rompetrol") şi "Rompetrol Rafinare", într-un nou dosar "Rompetrol", disjuns din cauza trimisă în judecată în anul 2006, în care a fost judecat Dinu Patriciu, alături de alte persoane.
Întrebat, atunci, dacă ancheta procurorilor ar putea fi extinsă şi asupra memorandumului, Azamat Zhangulov, senior vicepresident al KMG Internaţional, a răspuns: "Dacă vorbim de posibilitate, aceasta există".
Însă domnia sa a precizat că miniştrii s-au tot schimbat şi nimeni nu a ridicat suspiciuni asupra înţelegerii făcute cu Guvernul României.
Potrivit Euractiv, procurorii consideră suspecte vizitele dese ale lui Ponta în Turcia, după semnarea Memorandumului cu KazMunayGaz, dar şi faptul că fostul premier folosea, în timpul acestor vizite, o cartelă telefonică turcească pentru convorbiri private; aceeaşi sursă arată că ancheta DNA încearcă să stabilească dacă termenii Memorandumului au fost negociaţi în străinătate.
Interesant este că Anca Alexandrescu, fosta şefă pe probleme de comunicare în Guvernul Ponta şi consilier de comunicare al fostului premier Adrian Năstase, a fost translatată, în iunie, ca director PR în cadrul KMG Rompetrol.
Un alt personaj cheie care îl leagă pe Victor Ponta de KMG este fostul premier britanic Tony Blair, care în 2013, pe vremea când Guvernul Ponta încheia controversatul acord dintre Statul român şi compania de stat kazahă KazMunaiyGaz, era consultant pentru Nursultan Nazarbayev, preşedintele Kazahstanului.
Tony Blair a revenit săptămâna trecută în presa autohtonă, când procurorii DNA l-au acuzat pe Victor Ponta de fapte de corupţie, după ce ar fi primit foloase necuvenite ca să-l sprijine pe Sebastian Ghiţă să candideze la alegerile din 2012.
Ponta este acuzat de trafic de influenţă şi de complicitate la infracţiunea de spălare de bani.
Procurorii susţin că banii oferiţi de Ghiţă în schimbul candidaturii ar fi fost folosiţi pentru organizarea vizitei lui Tony Blair în România, în 2012. Atunci, fostul premier britanic a conferenţiat la Bucureşti, iar în cadrul evenimentului a susţinut un cuvânt introductiv şi preşedintele PSD de atunci, Victor Ponta.
Conferinţa a fost organizată de Fundaţia Multimedia pentru Democraţie Locală, condusă de doi consilieri ai PSD şi, ulterior, ai lui Victor Ponta.
Relaţiile dintre Tony Blair şi politicieni români datează încă din 2001, când presa a scris că Tony Blair ar fi intervenit la Adrian Năstase, premierul de atunci al României, în favoarea Mittal Steel pentru cumpărarea Sidex.
Năstase a dezminţit ulterior, afirmând că alegerea Mittal s-a făcut în mod obiectiv, oferta fiind singura serioasă.
Tony Blair a afirmat că a discutat despre Sidex, pentru că Lakshmi Mittal îi este prieten.
Presa a mai scris că, în 2003, Adrian Năstase s-a deplasat la Londra ca să discute cu Blair problema vizelor, iar vizita se pare că a fost sponsorizată de Mittal Steel.
Jurnaliştii britanici l-au atacat pe Blair, între 2003 şi 2010, intermitent, pe această temă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 00:20)
ce ti-e si u jeopolitica
marele licurici nu prea.mai are aliafi fefmi prin zona inafara de romanica
asa ca dna-diicot-sri incep sa impunga si in coruptia ...occidentala nu doar in aia autohtona
omv e un alt ex.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 00:21)
ideea e ca n-au decat sa se supere , nu mai pot umpara.la.bucata ca in anii 2000
2. Unde si de unde sunt investitiile? Banii !
(mesaj trimis de Theraflu în data de 12.09.2016, 06:53)
Patriciu si americanii corupti au facut o suveica la Petromidia, investitiile au fost facute punand la bataie tot activele Petromidia sau reevaluari fictive de la Vega, Statul Roman ramanand de fraier mereu, apoi iau ametit pe kazahi si le-au vandut Rompetrolul din Olanda unde erau gajate activele Petromidia dar problemele sunt in Romania unde legile au fost incalcate cu ajutorul functionarilor corupti incepand cu Tariceanu care a dat hartia cu investitiile. Si la OMV- Petrom buba e mare de tot. Guvern, AVAS, MF, CNVM - multa coruptie si favorizarea infractorului !
2.1. citeste raportul Petrom pe 2004 si 2005 (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.09.2016, 11:16)
Sa vezi acolo povesti nemuritoare din seria 1001 de nopti cu Hassan in locul lui Aladin. Cu rezerva geologica care e trecuta la cheltuieli pe 2004 si in 2005 ajunge direct in rezultatul reportat. Domnul Isarescu le- o fi citit sau era ocupat cu tintirea inflatiei, ca atunci nu avea Pokimon Gou:-)
2.2. Jafurile pe prim ministri ai Romaniei (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Axa în data de 12.09.2016, 12:18)
au fost corupti, nu Patriciu si americanii, adica cei care au acceptat cu buna stiinta aceste fraude, atat in 2004, cat si ulterior, pentru a finaliza escrocheria, incat parlitul asta de stat sa nu mai ia chiar nimic din aceasta rafinarie.
Chiar si numai pentru incercarea de a se opune acestei megaescrocherii, din pacate fara prea mult succes, dar sunt constient ca nu e usor de luptat cu mafia in actiune, il admir pe Basescu si lupta lui cu Nascase, Dottore et co. Daca ar fi fost un om slab, ar fi plecat si el cu coada intre picioare ca si Constantinescu - un om principial si corect, dar nepotrivit pentru a conduce Romania in acea perioada.
2.3. daca ai stii faptele de vitejie (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.09.2016, 15:28)
te-ai minuna si mai tare:-)
2.4. Miau,miau (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de Pisicut în data de 12.09.2016, 21:24)
s-ar minuna sau ar mieuna?
2.5. ach, intr-adevar charmant :-) (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de The în data de 12.09.2016, 22:03)
bineinteles ca ar meuna :-) Daca poti sa-ti inchipui ce a facut un pisicut cu Oltchim te apuca supararea mai rau ca buldogul din Tom si Jerrry :-)
3. Coruptiefara limite...
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 12.09.2016, 07:21)
De la Tarciceanu-cel mai prost prim-ministru din istoria tarii, la Ponta-cel mai corupt, ar trebui toti saltati!!!!Ajunge atata hotie!!!!
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 08:08)
De ce a fost medaliata Macovei in Ungaria?Nu pentru legea restituirilor?Petre Roman "Industria romanneasca un morman de fiare vechi".Nastase si privatizarea Petrom.Corneliu Coposu si restuirea terenurilor pe vechile amplasamente a dus la distrugerea agriculturii.Majoritatea politicienilor au fost mai mult distrugatori tarii si nu aparatorii ei.Asa distrusa ca dupa 1989 nu a mai fost.
4.1. cand omvedea portavionu la Pitesti (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de The Brute în data de 12.09.2016, 11:23)
care stim ca Are deschidere la Mare, da vezi ce bune distrugatoarele alea MS PETROM, MS BCR, MS PETROMIDIA:-) Portavionu il botezam MS OLTCHIM. Comandant deja avem
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 21:26)
Diriguitori = distrugatori.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 13:18)
cum a ajuns anca alexandrescu de la stat la privat? sau la privatul altui stat?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 12.09.2016, 13:43)
Evident, a trecut de la stat, la stat.