România şi Finlanda sunt singurele state din Uniunea Europeană care au înregistrat scăderi ale numărului de angajaţi în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de 1,6%, respectiv 0,7%, în timp ce, la nivelul UE, a avut loc o creştere de 0,9%, potrivit datelor Eurostat, citate de Mediafax.
Ţara noastră a înregistrat un declin al numărului de angajaţi şi în primul trimestru, de 1,7%, raportat la perioada ianuarie-martie 2014.
În zona euro, numărul persoanelor care deţin locuri de muncă a avansat cu 0,8% în trimestrul al doilea, comparativ cu intervalul similar din 2014.
În primul trimestru, Uniunea Europeană a consemnat o creştere de 1% a numărului de angajaţi, iar zona euro - de 0,8%, raportat la primele trei luni ale anului trecut.
Cele mai mari creşteri raportate la trimestrul al doilea din 2014 au fost înregistrate în Irlanda (3%), Spania (2,9%), Luxemburg (2,5%) şi Ungaria (2,4%).
Eurostat estimează că, în trimestrul al doilea, 228,8 milioane de persoane deţineau un loc de muncă în UE, dintre care 151 de milioane în zona euro. Datele sunt ajustate la factorii sezonieri.
Comparativ cu primul trimestru al acestui an, numărul de angajaţi din zona euro a urcat cu 0,3%, iar cel din UE - cu 0,2%.
Portugalia şi Grecia au înregistrat cele mai mari creşteri ale numărului de angajaţi comparativ cu primul trimestru - de 1,3%, respectiv 1,2%, urmate de Irlanda şi Spania (0,9%), Estonia (0,8%) şi Luxemburg şi Slovacia (0,7%).
Scăderi au fost consemnate în Finlanda (-0,3%), Marea Britanie (-0,2%), Bulgaria şi Lituania (-0,1%).