ÎN ULTIMELE PATRU LUNI Tranzacţiile futures la BVB s-au intensificat puternic

SIMONA ADAM
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 septembrie 2011

Tranzacţiile futures la BVB s-au intensificat puternic
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Valentin Ionescu: Intensificarea schimburilor cu instrumente derivate de tip futures la BVB se datorează intermediarilor care s-au înregistrat ca market-makeri pe numeroase instrumente derivate şi diversificării gamei de produse nou introduse la tranzacţionare

    Luna august, luna de vârf a concediilor, a înregistrat cea mai mare valoare a contractelor futures tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) din acest an, respectiv 16,11 milioane lei (adică 3,78 milioane euro), în creştere cu circa 98% faţă de luna iulie a acestui an, potrivit BVB. Valoarea record vine după alte trei luni bune pentru piaţa futures bucureşteană, după ce, în primele patru luni ale anului, schimburile înregis-trate au oscilat între 0,18 milioane lei (adică 40 mii euro) şi 0,99 milioane lei (adică 240 mii euro).

    Evoluţia tranzacţiilor cu instrumente futures este justificată, printre altele, de volatilitatea ridicată a pieţelor bursiere din august, care a determinat interesul investitorilor şi speculatorilor pentru instrumentele derivate de tip futures, potrivit brokerilor.

    Totuşi, piaţa la termen nu contează încă foarte mult în bilanţul BVB, având, în acest an, o pondere de 0,43% din valoarea totală a tranzacţiilor de pe toate pieţele administrate la BVB.

    Valentin Ionescu, directorul general al BVB, a declarat pentru ziarul Bursa că intensificarea schimburilor cu instrumente derivate de tip futures se datorează, pe de o parte, intermediarilor care s-au înregistrat ca market-makeri pe numeroase instrumente derivate, şi diversificării gamei de produse, pe de altă parte.

    Valentin Ionescu a mai afirmat că, totodată, investitorii au început să identifice avantajele contractelor derivate de tip futures listate de BVB, printre acestea enume-rându-se gama diversificată de ins-trumente, garanţia lichidităţii, decontarea financiară zilnică, marjele competitive, accesul facil la informaţii şi comisioanele competitive.

    Domnia sa ne-a mai precizat: "Luna august a avut pentru derivate însemnătate atât datorită continuităţii creşterii interesului pentru derivatele financiare la BVB, cât şi datorită climatului volatil al pieţelor financiare internaţionale".

    Adrian Danciu, analist financiar la "SSIF Broker", este de părere că lichiditatea instrumentelor futures de la BVB a fost influenţată de volatilitatea cotaţiei activului suport, de gradul de promovare a acestor produse de către operatorul de piaţă şi intermediari, de existenţa unor furnizori de lichiditate şi de familiarizarea în timp a investitorilor cu aceste produse. Domnia sa a mai precizat că aceste produse oferă posibilitatea obţinerii de câştiguri şi pe o tendinţă descendentă a activului suport, iar efectul de levier creează un potenţial de câştig ridicat într-un interval scurt de timp. Adrian Danciu opinează, însă, că valoarea tranzacţionată a instrumentelor futures de 16,11 milioane lei nu reprezintă o valoare ridicată pentru acest tip de instrumente financiare, având în vedere efectul de levier. Domnia sa ne-a declarat: "Din aceste considerente nu mi se pare relevantă nici rata de creştere, baza de raportare fiind una foarte redusă".

    Mihai Mureşian, director tranzacţionare la "Intercapital Invest", ne-a declarat: "Apogeul atins în luna august cred că s-a datorat, în cea mai mare parte, volatilităţii pieţelor financiare internaţionale. Mişcările ample din aceste pieţe nu au rămas fără repercusiuni pe pieţele locale, iar faptul că în piaţa derivatelor se tranzacţionează în marjă a cântărit şi mai mult în decizia investitorilor". "Mai mult de atât, cu siguranţă că volatilitatea preţurilor a dus şi la activarea unor investitori speculatori, aceştia putând să parieze atât în perioadele de scădere, cât şi în cele de revenire", a mai adăugat domnia sa.

    Mihuţ Gregoretti, directorul de operaţiuni al "IFB Finwest", ne-a declarat că în luna august volatilitatea a fost extrem de ridicată, atât pe piaţa românească de capital, cât şi pe pieţele externe. Potrivit domniei sale, volatilitatea pieţelor bursiere de luna trecută a determinat tot mai mulţi investitori să speculeze instrumentele financiare derivate, care permit efectuarea de tranzacţii short de pe urma cărora investitorii pot profita, în condiţiile în care trendul general al titlurilor de capital este des-cendent, pe termen scurt. Mihuţ Gregoretti justifică valoarea ridicată a tranzacţiilor din luna august prin faptul că în condiţii de incertitudine ridicată, clienţii doresc să se protejeze, căutând alternative la plasamentele clasice în acţiuni, una din opţiunile disponibile fiind cumpărarea de derivate având ca activ suport aurul şi argintul.

    Doru Cionca, directorul de operaţiuni al "Romcapital", justifică evoluţia pieţei la termen prin activitatea intensă de promovare a produselor futures depusă de BVB, comisioanele mici precum şi existenţa formatorilor de piaţă.

    Domnia sa este de părere că volatilitatea crescută pe pieţele internaţionale este principalul motiv pentru care s-au înregistrat aceste performanţe.

    Simion Tihon, broker la "Prime Transaction", ne-a declarat că tranzacţiile cu instrumente financiare derivate la BVB sunt încă destul de rare, lichiditatea fiind foarte redusă. Domnia sa a precizat că, "în acest moment, este dificil de estimat când derivatele de la BVB vor intra mai puternic în atenţia investitorilor". Totodată, Simion Tihon a mai afirmat că şi produsele structurate, care au un comportament apropiat derivatelor, au intrat din ce în ce mai des în topul lichidităţii la BVB. "Faptul că investitorii pot miza pe creşterea ori scăderea cotaţiei indicelui german DAX ori pe variaţia aurului sau argintului cât şi existenţa unor market makeri atrage tot mai mulţi investitori", a mai afirmat Simion Tihon.

    "Un alt punct de interes este reprezentat de certificatele structurate de tip turbo care au un efect de levier ce multiplică variaţia activului suport în cotaţia structuratelor", a mai adăugat domnia sa.

    Optimism pentru finalul anului

    Brokerii sunt de părere că instrumentele derivate listate la BVB vor atrage mai mulţi investitori, până la finalul acestui an, ceea ce reprezintă o veste bună pentru şeful Bursei, Valentin Ionescu, care speră ca piaţa derivatelor la BVB să devină una de referinţă.

    Valentin Ionescu ne-a declarat: "Ne aşteptăm ca volumele să îşi continue trend-ul ascendent şi îmi doresc ca piaţa derivatelor la BVB să devină una de referinţă". Domnia sa a mai adăugat: "Piaţa derivatelor BVB va avea < rafturile > mai bogate, deci sunt convins că va deveni mai atractivă din punct de vedere investiţional". Totodată, domnia sa vede foarte atractivă investiţia în contractele futures având ca activ suport aurul, listate la BVB, atât timp cât nu oricine îşi permite să cumpere un lingou de aur.

    Valentin Ionescu a precizat: "Cu doar o marjă de menţinere a poziţiei de 55 lei/contract (n.r. cu activ suport aurul) poţi să te protejezi (hedging) sau să speculezi, sau de ce nu, chiar să faci arbitraj cu alte pieţe. Marja de 55 lei/contract oferă posibilitatea de hedging, arbitraj sau speculaţie, pentru aproximativ 10 grame de aur (1 uncie denominată în lei, la cursul leu/usd, reprezintă aproximativ 3 unităţi - 31.103/2.9995 = 10 grame).

    De menţionat faptul că 10 grame tranzacţionabile spot ne-ar costa pes-te 2.000 lei la ora actuală. Aceste specificaţii ale produsului BVB duc la atractivitatea contractului GOLD Futures".

    Valentin Ionescu a mai adăugat: "În ceea ce priveşte argintul, preţul este destul de volatil, investitorii având o variabilă în plus faţă de valoarea numismatică a metalului, şi anume, folosirea argintului la scară industrială mai mare decât a aurului. De aceea, contractele futures pe argint sunt devansate de contractele futures pe aur, cele din urmă fiind mai atractive prin simplitate".

    Adrian Danciu este de părere că instrumentele futures vor atrage atenţia şi datorită faptului că evoluţia cursului la ţiţei sau la aur devine un subiect tot mai des abordat atât de media, cât şi de brokeri, intermediari şi analişti. Domnia sa a mai adăugat că volumul tranzacţiilor va fi direct influenţat de volatilitatea preţului la aceste active, mai degrabă, decât de mărimea preţului în valoare absolută.

    Mihuţ Gregoretti opinează că vom asista la creşterea volumelor tranzacţionate pe derivatelor bazate pe aur şi argint, în continuare.

    Doru Cionca estimează că volumul tranzacţiilor pe piaţa futures poate să crească, în condiţiile unei posibile viitoare recesiuni a economiei mondiale. Totodată, domnia sa ne-a declarat că există un interes al investitorilor în creştere pentru instrumentele derivate de tip futures având ca active suport aurul şi argintul. Scăderea încrederii investitorilor în posibilitatea revenirii economiei globale poate determina "refugierea" acestora spre produsele având ca suport aurul şi argintul, potrivit domniei sale.

    Mihai Mureşian este de părere că piaţa derivatelor va continua să se dezvolte şi în lunile următoare, mai ales că pieţele continuă să fie foarte volatile şi pentru moment nu se întrevede o posibilă calmare. Domnia sa a adăugat: "Totodată, acestă agitaţie este transmisă şi pe piaţa mărfurilor, unde vedem aceleaşi mişcări ample pe aur sau argint. Acest lucru cred că a contat şi în strategia investiţională a investitorilor, iar faptul că a existat un instrument cu care au putut să se acopere împotriva riscului portofoliului sau să speculeze mişcările mărfurilor a dus la activarea unui număr şi mai mare de jucători".

    Bogdan Bărbieru, director de dezvoltare la "Tradeville", declarase la lansarea contractelor futures pe petrol şi argint la BVB, de la sfârşitul lunii iulie, că produsele derivate având ca activ suport aurul s-au dovedit a fi atractive pentru investitori, fiind cele mai tranzacţionate contracte futures listate la BVB, fapt datorat spread-ului competitiv. Domnia sa a declarat, atunci, că instrumentele derivate de tip futures având ca active suport mărfurile au fost neglijate, dar au potenţial de dezvoltare. Reprezentanţii "Tradeville" au mai afirmat, atunci, că şi argintul reprezintă un metal preţios ce poate servi drept plasament de refugiu în caz de instabilitate pe pieţele financiare, prezentând o strânsă legătură cu producţia industrială, întrucât 40% din cererea mondială de argint îi revine acestui segment.

    În prezent, există 19 contracte derivate futures la BVB, dintre care 12 contracte au ca activ suport acţiunile "Bursa de Valori Bucureşti" (BVB), "Erste Group Bank AG" (EBS), "Fondul Proprietatea" (FP), "SIF Banat Crişana" (SIF1), "SIF Moldova" (SIF2), "SIF Transilvania" (SIF3), "SIF Muntenia" (SIF4), "SIF Oltenia" (SIF5), "OMV Petrom" (SNP), "C.N.T.E.E. Transelectrica" (TEL), "S.N.T.G.N. Transgaz" (TGN), "Banca Transilvania" (TLV). Totodată, din cele 19 contracte, două au ca activ suport cursul de schimb (EUR /RON, USD/RON), alte două, indici (BET şi BET-FI) şi încă trei, mărfuri (petrol Brent, aur şi argint).

    Doru Cionca: Volatilitatea crescută pe pieţele internaţionale este principalul motiv pentru care a crescut interesul pentru instrumentele derivate.

    Simion Tihon: Lichiditatea tranzacţiior cu produse derivate la BVB, foarte redusă.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb