ÎN ULTIMELE TREI LUNI  Rezervele băncilor centrale din statele emergente au scăzut cu 81 de miliarde dolari

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 23 august 2013

Băncile centrale din statele în curs de dezvoltare au pierdut 81 de miliarde de dolari din rezervele lor din cauza ieşirilor de capital şi a intervenţiilor pe pieţele valutare derulate de la începutul lunii mai până în prezent, informează un articol publicat ieri în cotidianul Financial Times şi citat de Agerpres. Cifra de 81 de miliarde de dolari, care nu include şi China, este echivalentă cu aproximativ 2% din rezervele totale ale băncilor centrale din statele în curs de dezvoltare, potrivit analiştilor de la Morgan Stanley, care au analizat datele furnizate de băncile centrale pentru lunile mai, iunie şi iulie.

Cu toate acestea unele state au înregisrat scăderi mai abrupte decât altele. Indonezia a pierdut 13,6% din rezervele băncii sale centrale între sfârşitul lunii aprilie şi sfârşitul lunii iulie, în timp ce rezervele băncii centrale a Turciei s-au redus cu 12,7% iar cele ale Ucrainei s-au diminuat cu aproape 10%.

"Este o adevărată modificare de regim comparativ cu ceea ce eram obişnuiţi să vedem în ultimul deceniu", a declarat analistul Morgan Stanley, James Lord, adăugând. "În trecut am asistat la o acumulare uriaşă de rezerve pe măsură ce pieţele emergente au încercat să oprească aprecierea monedelor lor, însă în prezent asistăm la o tendinţă contrară". Cel mai probabil multe bănci centrale au continuat să sufere o scădere a rezervelor lor în luna august, în condiţiile reluării turbulenţelor provocate de planurile Rezervei Federale de a pune capăt măsurilor de stimulare monetară. Analiştii de la Bank of America atrag atenţia că intervenţiile ar putea s fie contraproductive în condiţiile în care băncile centrale sunt forţate să vândă certificate emise de Trezoreria SUA pentru a cumpăra propria monedă. Însă aceste vânzări cresc randamentele pentru certificate de Trezorerie şi simultan conduc la o scădere a valorii restului certificatelor pe care le deţin.

Cu toate acestea unele bănci centrale continuă să acumuleze valută. Rezervele Lituaniei, Poloniei, Israelului, Letoniei şi Columbiei au crescut cu cel puţin 1% în perioada mai-iunie, potrivit calculelor Morgan Stanley. În acelaşi timp băncile centrale din alte state, precum Rusia şi Brazilia, dispun în continuare de rezerve valutare consistente chiar dacă au intervenit pentru susţinerea monedelor lor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb