Argentina a respins cererea companiei petroliere spaniole "Repsol YPF" SA de despăgubire cu 10,5 miliarde dolari ca urmare a naţionalizării diviziei sale argentiniene YPF SA. Refuzul a fost argumentat prin faptul că "Repsol" nu a investit suficient în ţara sud-americană.
Viceministrul Economiei din Argentina, Axel Kicillof, a declarat că autorităţile se vor baza pe "date solide" în evaluarea cotei de 51% din YPF, care a fost naţionalizată, şi nu vor lua în calcul estimarea "Repsol".
În plus, Kicillof a spus că profitul obţinut de YPF în 2011, de 5,3 miliarde pesos (1,2 miliarde dolari) nu va fi utilizat pentru plata dividendelor, ci ar putea fi reinvestit.
Amintim că preşedintele Argentinei, Cristina Fernandez, a decis, săptămâna aceasta, naţionalizarea YPF, cel mai mare producător de petrol din ţară, statul urmând să preia deţinerea majoritară aparţinând grupului spaniol "Repsol YPF". Potrivit anunţului oficial, decizia a urmat unei dispute între administraţia argentiniană şi compania spaniolă în privinţa scăderii producţiei YPF şi a programului de investiţii. Cristina Fernandez a subliniat că despăgubirile pentru naţionalizarea YPF vor fi stabilite de Tribunalul Naţional de Evaluare.
Directorul general al YPF, Sebas-tian Eskenazi, a fost înlocuit cu ministrul argentinian al Planificării, Julio De Vido, care conduce compania cu ajutorul viceministrului Economiei, Axel Kicillof.
Guvernul spaniol a informat, marţi, că va lua măsuri împotriva Argentinei, ca urmare a naţionalizării YPF, iar acestea vor fi stabilite la data de 20 aprilie. Totodată, preşedintele "Repsol", Antonio Brufau, a declarat că va folosi toate măsurile legale ca să obţină despăgubirile.
UE, la rândul său, s-a exprimat împotriva naţionalizării YPF. Res-ponsabilul european cu politica externă, Catherine Ashton, a declarat: "Preluarea YPF de către stat transmite un semnal negativ către investitorii internaţionali şi poate afecta serios mediul de afaceri din Argentina".
Potrivit unor surse citate de Financial Times, naţionalizarea YPF a venit după ce "Repsol" a încercat să vândă capitalul majoritar deţinut în cadrul grupului argentinian către "Sinopec" China. "Tentativa secretă de vânzare a 57% din YPF unui client chinez, pe care o persoană implicată în negocieri l-a identificat ca fiind "Sinopec", a eşuat după ce guvernul argentinian a decis preluarea a 51% din acţiunile companiei", notează publicaţia britanică.
Purtătorul de cuvânt al "Repsol" a declarat că "două sau trei" mari companii au înaintat oferte ferme pentru preluarea YPF, dar a refuzat să le nominalizeze.