ÎN VIZITA LA TBILISI Bogdan Aurescu a evidenţiat riscurile conflictelor prelungite de pe teritoriul Georgiei pentru securitatea regională

G.U.
Politică / 26 iunie 2021

Bogdan Aurescu a evidenţiat riscurile conflictelor prelungite de pe teritoriul Georgiei pentru securitatea regională

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat, în cadrul unor discuţii cu oficiali georgieni, riscurile conflictelor prelungite de pe teritoriul Georgiei şi din zonă pentru securitatea şi stabilitatea regională şi a reiterat sprijinul României şi al Uniunii Europene pentru integritatea teritorială şi suveranitatea acestui stat în graniţele sale recunoscute internaţional, informează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, însoţit de şefii diplomaţiilor din Lituania şi Austria, a avut, sâmbătă, întrevederi cu înalţi oficiali din Georgia, la Tbilisi, în cadrul turneului efectuat în coordonare şi cu mandatul Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, în Caucazul de Sud, de joi până sâmbătă. Georgia este ultima destinaţie aflată pe traseul deplasării, care a cuprins, de asemenea, Republica Azerbaidjan şi Republica Armenia.

Vizita a presupus convorbiri la nivel înalt cu prim-ministrul Irakli Garibashvili şi ministrul de externe David Zalkaliani, precum şi o deplasare la Linia Administrativă de Demarcaţie (ABL) cu regiunea Oseţia de Sud, unde a avut loc o întâlnire cu membri ai misiunii UE de monitorizare EUMM Georgia, între care şi monitori din România. Ţara noastră asigură o contribuţie substanţială la activitatea EUMM, încă de la înfiinţarea acesteia, în prezent, în EUMM activând 23 de experţi români.

Bogdan Aurescu a pledat pentru continuarea implicării active a Georgiei în procesele regionale, cu obiectivul consolidării încrederii între ţările din regiune şi al dezvoltării, cât mai curând posibil, a unei agende pozitive, de cooperare în Caucazul de Sud. Astfel, a exprimat susţinere pentru crearea unui format de cooperare regională între statele din Caucazul de Sud, cu facilitarea şi participarea UE, concentrat pe obiective de conectivitate, energie etc, îndreptate spre creşterea prosperităţii. De asemenea, a salutat formatul trilateral, creat recent, al statelor asociate cu UE (Georgia, Ucraina, R. Moldova). A subliniat că aceste forme de cooperare, inclusiv cu efecte privind conflictele prelungite, sunt încurajate de UE, fiind în conformitate cu propunerile avansate de ministrul Aurescu la reuniunea Gymnich de la Lisabona din luna mai, notează sursa citată.

În ceea ce priveşte conflictele prelungite, ministrul Aurescu a întărit mesajul european privind promovarea de soluţii cuprinzătoare şi durabile, inclusiv prin sprijin pentru stabilizarea situaţiei din teren, reconstrucţia post-conflict şi implementarea de măsuri pentru creşterea încrederii. A subliniat importanţa angajării suplimentare a regiunilor separatiste, cu respectarea politicii de nerecunoaştere, şi a sugerat explorarea posibilităţii extinderii beneficiilor/aplicării DCFTA (Acordul Cuprinzător de Liber Schimb UE-Georgia) şi la regiunile separatiste, care poate avea efecte în creşterea atractivităţii Georgiei pentru regiunile separatiste, menţionează sursa citată.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că, în rândul ţărilor membre ale Parteneriatului Estic, Georgia continuă să fie cea mai avansată în implementarea reformelor, încurajând din nou partea georgiană să continue acest proces şi subliniind caracterul esenţial al procesului de reformă, inclusiv în domeniul justiţiei, atât pentru modernizarea şi consolidarea democratică a Georgiei, cât şi pentru apropierea sa tot mai mare de UE.

Pe palier bilateral, şeful diplomaţiei române a exprimat satisfacţia pentru relaţiile speciale dintre România şi Georgia, făcând referire la frecvenţa şi substanţa dialogului politic şi cooperării sectoriale dintre cele două ţări, focalizate asupra susţinerii aspiraţiilor europene şi euro-atlantice ale Georgiei. România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Georgiei, pe 27 august 1991, moment de la care se vor aniversa 30 de ani în 2021, se arată în comunicatul MAE român.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat susţinerea consecventă şi fermă a României pentru aspiraţiile europene şi euroatlantice ale Georgiei, manifestată atât la nivel politic, cât şi în plan practic. Astfel, a amintit faptul că România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere UE-Georgia, precum şi faptul că România a sprijinit constant, la nivelul UE, o decizie favorabilă în ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii georgieni.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Vad ca te ocupi de tot ce nu priveste Romania si pe poporul roman, mister Goldman, dar cand iti faci timp sa te ocupi si sa nu o mai lasi prigonita de toti strainii, pe minoritatea romaneasca din tarile vecine Romaniei? Sunt aproape convins, ca niciodata, pt ca, pe tine ca si pe seful tau, Plavan va doare de neamul si tara aceasta, exact acolo unde Anton a turnat beton!

    1. coclit esti tu papagal muyst

      aurescu a luat insula serpilor pentru Romania si te bate oricind la istetime, hai sictir ! 

      Bă boule! Nu vezi că ești de râsul întregului site. Pleacă dracu în peștera din care ai ieșit și lasă-ne. Panaramă vulgară și inutilă.

      de fapt vlad stie mai multe decat tine sau cel de mai sus... faptul ca se exprima colorat ii da farmec in comunicare.

      Pt Aurolacii 1.1 si 1.2: Bai loazelor curiste voi nici idioti utili ai Sistemului nu va puteti numi, pt ca aia trebuie sa aiba macar un IQ pozitiv! Nu sunteti alceva decat niste limbisti de serviciu pe acest site, care adunati multe fire de par pe limba, in timp ce curvele voastre de mame, fac acelasi lucru, dar pe Centura, fiind mai castigate decat voi, caci se aleg si cu niste bani(maruntis doar, pt ca sunt curve ieftine)!

    Aurescu vrea sa tarasca Romania in razboi, de asta agita apele cu Ucraina si Georgia, doar-doar va raspunde Rusia!

    Asa e fisa postului... sa execute ceea ce ii cere indirect SUA sau UK... daca veti vedea armata rusa pe pamant romanesc sa il intrebati pe Aurescu de ce...  

    1. Armata rusa este pe pamant romanesc din 1940! Te intreb pe tine: DE CE? Este de vina Aurescu,sau UK,sau USA ca armata rosie a invadat Basarabia si Bucovina? De ce trupele ruse au invadat pamantul Republicii Moldova si nu mai vor sa plece din Transnistria de 30 de ani? Raspunde la intrebarile astea,propagandist putinist ce esti!

      Taticule, daca ai fi stiut un pic de Istorie, n-ai fi ajuns un "idiot util" al Vestului! Ca sa nu mori prost, o sa-ti spun ca armata rosie(a URSS-ului bolsevic) si nu cea a Rusiei, a ajuns pe pamant romanesc, datorita complicitatii si lasitatii alora pe care-i lingi tu peste tot, si anume SUA si UK, care impreuna cu URSS si-au impartit sferele de influentza, la Yalta in 1945, iar Romania a cazut la sorti sa intre sub dominatie sovietica! Asa ca, nu mai fa pe altul, propagandist putinist, cand tu, cel care-l acuzi total aiurea, esti prost si ignorant de putzi!

      Mars ma javra,ca vorbeam de invazia armatei rosii din 1940! Atunci nici Romania si nici USA nu erau in razboi! In timpul URSS tot rusii faceau comanda! Asa procedati voi,propagandistii putinisti,va semnati cu nume romanesti si faceti sustineti interesele statului mafiot si pradator rus!

      Mars si javra sa-i spui curvei de ma-ta, care sta cu cracii desfacuti toata ziua pe Centura si ragaie de placeri perverse, iar din cand avorteaza cate-un bou retardat ca tine! Nici "idiot util" al Vestului nu te poti numi, pt ca macar aia au un IQ pozitiv, spre deosebire de tine si de parashuta de ma-ta! Du-te si fa ce stii mai bine, adica ia-ti ajutorul de handicap si cauta in continuare prin gunoaie!

    Dl Aurescu nu ai matale treaba cu Georgia sau Ucraina lasa le in pace. Romania are alte prioritati pe politica externa . Nu vrem sa starnim Rusia mai mult. Asa ca linisteste te cu Georgia si Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb