Romtelecom şi Cosmote România ar putea fuziona înainte de începerea procesului de listare a acţiunilor primului operator telecom, proces în urma cărui cota statului român în acţionariatul Romtelecom se va diminua, a declarat ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme. "Romtelecom deţine 30% din capitalul social al Cosmote România. Ministerul Comunicaţiilor a propus grupului OTE (care controlează ambii operatori, n.r.) fuziunea celor două companii înainte de listarea acţiunilor Romtelecom, situaţie în care cota statului român, care acum deţine 45,99% din capital, se va diminua. Aşteptăm poziţia OTE cu privire la această propunere", a spus Vreme, citat de Mediafax.
Prevăzută pentru 2008, listarea acţiunilor Romtelecom a fost amânată pentru 2009 ca urmare a problemelor de pe pieţele financiare, termen care nu a mai fost respectat. În noiembrie 2010, ministrul Vreme a declarat că pachetul de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom este evaluat la un miliard de euro, sumă pe care Ministerul Comunicaţiilor se aşteaptă să o încaseze din vânzarea acestuia către OTE sau pe piaţa de capital.
Statul român deţine 45,99% din capitalul Romtelecom, iar OTE - 54,01%. La rândul său, grupul OTE este controlat de Deutsche Telekom, care deţine o participaţie de 30% şi asigură managementul operatorului elen.
• Mai multe bănci de investiţii s-au arătat interesate de procesul de listare a acţiunilor "Romtelecom"
Ministerul Comunicaţiilor şi reprezentanţii mai multor bănci de investiţii, printre care Citibank, Goldman Sachs şi Rothschild, au avut discuţii despre posibila listare pe piaţa de capital a acţiunilor deţinute de stat la operatorul Romtelecom, potrivit domnului Valerian Vreme. Domnia sa a precizat: "Conform contractului de privatizare, Ministerul Comunicaţiilor a solicitat OTE prezentarea, până la finele anului 2010, a unei oferte de cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut de stat la Romtelecom, termen decalat ulterior cu trei luni, la solicitarea grupului elen. Pe de altă parte, ministerul a iniţiat demersuri pentru listarea pe bursă, proces care se face prin intermediul unui consulatant, respectiv o bancă de investiţii".
Alegerea consultantului se va face împreună cu OTE, a precizat ministrul Comunicaţiilor.
Goldman Sachs a furnizat statului român în 1998 servicii de consultanţă în procesul de vânzarea a unui pachet de acţiuni reprezentând 35% din capitalul social al Romtelecom către grupul elen OTE, alături de dreptul de uzufruct pentru încă 16% din acţiunile operatorului. Goldman Sachs a mai făcut parte, alături de CA~IB, ABN-AMRO şi Rotschild, dintr-un consorţiu care a depus, în noiembrie 2005, o ofertă pentru listarea acţiunilor Romtelecom pe bursă. Totodată, şi Citibank, împreună cu EFG Eurobank şi Ergasias, s-a înscris la licitaţia organizată de Ministerul Comunicaţiilor în urmă cu şase ani.
Licitaţia a fost câştigată de consorţiul format din banca de investiţii Credit Suisse First Boston şi IEBA Trust, contractul de consultanţă şi servicii financiare fiind semnat în august 2006.
Romtelecom este cel mai mare operator local de telecomunicaţii fixe, cu afaceri de 807,7 milioane de euro în 2009. Operatorul controlează 30% din acţiunile Cosmote, a treia companie locală de telefonie mobilă.
Cosmote România este al treilea operator local de telefonie mobilă, după Orange România şi Vodafone România, iar Romtelecom este cel mai mare operator de telecomunicaţii fixe.