Banca Naţională a Bulgariei a anunţat, ieri, că zece din cele 22 de bănci comerciale din ţara vecină vor trebui să îşi constituie rezerve suplimentare de capital, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia intenţionează să adere la zona euro, transmite Reuters.
Banca Centrală Europeană (BCE) a refuzat să îi permită Bulgariei să adopte rapid moneda euro, apreciind că băncile din Bulgaria au nevoie de o supervizare mai strictă înainte de a se putea alătura zonei euro. Ca soluţie de compromis, autorităţile de la Sofia au acceptat, ca în prima fază, Bulgaria să adere la uniunea bancară, o decizie care permite Băncii Centrale Europene să-i monitorizeze principalele bănci dar care adaugă aproximativ un an la procesul de aderare la zona euro.
Ieri, Banca Naţională a Bulgariei a informat că, începând din luna ianuarie 2019, băncile bulgare vor trebui să pună deoparte rezerve suplimentare cuprinse între 0,25% şi 0,70% din expunerea totală la risc, potrivit Agerpres. Patru din cele mai mari bănci din Bulgaria, UniCredit Bulbank, DSK Bank (divizie a OTP), First Investment Bank şi divizia locală a KBC, vor trebui să constituie rezerve suplimentare de 0,75%. Alte patru bănci vor trebui să deţină rezerve suplimentare de capital de 0,5%, începând de anul viitor, iar alte două bănci vor trebui să deţină rezerve de capital de 0,25%.
În cazul instituţiilor de importanţă sistemică, rezervele vor trebui să crească treptat la 0,5% şi la 1% până în 2020, a adăugat Banca Naţională a Bulgariei.
Autorităţile de la Sofia şi-au asumat mai multe angajamente, inclusiv cooperarea cu BCE, pentru ca în luna iulie 2019 să poată adera atât la uniunea bancară europeană cât şi la ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. r.), o perioadă obligatorie de doi ani înainte de adoptarea monedei euro.
BCE ar urma să efectueze o analiză a calităţii activelor şi un test de stres asupra băncilor bulgare înainte de a-şi da acordul pentru intrarea Bulgariei în ERM-2, un proces care ar putea dura un an dar este posibil să dureze mai mult în funcţie de progresele înregistrate de ţara vecină.
Bulgaria, cea mai săracă ţară membră a Uniunii Europene, îndeplineşte toate criteriile nominale pentru aderare la ERM-2. Moneda naţională, leva, este deja legată de euro, datoria publică este sub media din zona euro şi sub limita de 60% din PIB cerută de UE, iar ţara înregistrează un surplus bugetar. Însă faptul că Produsul Intern Brut per capita în Bulgaria este la jumătate faţă de media din UE, corupţia răspândită şi problemele înregistrate de unele bănci au ridicat unele semne de întrebare cu privire la perspectiva aderării Bulgariei la zona euro.