ÎNAINTEA VIZITEI LA MOSCOVA, SECRETARUL DE STAT AMERICAN REX TILLERSON AVERTIZEAZĂ: "Rusia trebuie să aleagă între Assad şi Statele Unite"

A.S.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 aprilie 2017

"Rusia trebuie să aleagă între Assad şi Statele Unite"

Putin: Se pregătesc noi "provocări" cu arme chimice în Siria

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump: "Este un moment favorabil pentru a convinge Rusia să îşi retragă sprijinul pentru Bashar al-Assad"

Toţi participanţii la G7 şi la reuniunea extinsă cu mai multe state arabe şi Turcia au insistat că nu există un viitor posibil pentru Siria cu Bashar al-Assad la putere

----------

Actualizare 16:42 Rex Tillerson recunoaşte că există "dezacorduri acute" cu Moscova

Secretarul de stat american Rex Tillerson i-a spus astăzi omologului său rus Serghei Lavrov că doreşte să folosească actualele discuţii de la Moscova pentru a înţelege de ce Rusia şi SUA au "dezacorduri acute" şi să găsească o modalitate de rezolva aceste divergenţe, informează Reuters.

Vorbind la începutul negocierilor cu ministrul de externe rus, Rex Tillerson a spus că doreşte un schimb de opinii "deschis, sincer şi franc" şi că liniile de comunicare între Moscova şi Washington rămân întotdeauna deschise.

Rusia vrea să cunoască "intenţiile reale" ale Statelor Unite, i-a spus şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, omologului său american Rex Tillerson, la începutul întâlnirii lor de la Moscova, potrivit AFP.

"Este important pentru noi să vă înţelegem poziţia, poziţia Statelor Unite şi intenţiile reale ale administraţiei Trump", i-a spus Lavrov lui Tillerson.

Totodată, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, a apreciat astăzi că poziţia Statelor Unite rămâne un mister pentru Moscova, iar retorica Washingtonului tinde să fie primitivă şi neciplită, scriu agenţiile ruse, citate de Reuters.

Riabkov a făcut aceste declaraţii cu doar câteva minute înainte ca Rex Tillerson să se întâlnească cu Serghei Lavrov.

Riabkov a precizat că cei doi oficiali urmează să discute despre instituirea unor zone de interdicţie aeriană în Siria.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:22 Vladimir Putin: "Relaţiile dintre Rusia şi SUA s-au deteriorat în timpul administraţiei Trump"

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat astăzi că nivelul de încredere între Moscova şi Washington s-a erodat în perioada de după învestirea lui Donald Trump la Casa Albă, informează agenţia Reuters.

Întrebat despre relaţiile cu Trump de când acesta a devenit preşedinte, Putin a răspuns, într-un interviu televizat: "S-ar putea spune că nivelul de încredere în ceea ce priveşte conlucrarea, în special la nivel militar, nu s-a îmbunătăţit, ci mai degrabă s-a deteriorat".

Referitor la acuzaţiile că guvernul sirian a lansat un atac cu arme chimice în provincia Idlib, Putin a declarat că Damascul a renunţat la stocurile sale de arme chimice.

Liderul de la Kremlin a înaintat două explicaţii pentru incidentul din provincia Idlib: fie avioanele guvernamentale au lovit o fabrică pentru arme chimice a rebelilor, fie incidentul a fost orchestrat pentru a discredita guvernul sirian.

(S.A.)

-----------

Rusia dispune de informaţii conform cărora în Siria se pun la cale noi "provocări" cu arme chimice care să fie puse pe seama preşedintelui Bashar al-Assad, a declarat, ieri, preşedintele rus, Vladimir Putin, anunţând că intenţionează că solicite Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să investigheze atacul chimic de la Khan Shaykhun, relatează agenţiile AFP şi Reuters.

Declaraţia preşedintelui Rusiei vine în contextul în care secretarul de stat american Rex Tillerson, care face o vizită zilele acestea la Moscova, a declarat, potrivit mass-media internaţională, că Rusia trebuie să facă o alegere: ori relaţii bune cu Statele Unite ale Americii şi cu aliaţii săi, ori susţinerea Iranului, organizaţiei "Hezbollah" şi preşedintelui sirian Bashar Al Assad.

La rândul său, Vladimir Putin a spus: "Avem informaţii din mai multe surse care indică pregătirea unor astfel de provocări (n.r. cu arme chimice) - nu le pot califica altfel - şi în alte regiuni ale Siriei, inclusiv în suburbiile de la sud de Damasc. Se intenţionează plasarea unor anumite substanţe şi utilizarea lor să fie pusă pe seama autorităţilor siriene.

Şi Ministerul rus al Apărării a susţinut că rebelii sirieni transportă substanţe toxice la vest de Alep şi de Khan Shaykhun, acesta din urmă fiind oraşul unde a fost consemnat atacul cu arme chimice din 4 aprilie, soldat cu aproape o sută de morţi.

"Bashar al-Assad nu are niciun interes să folosească arme chimice. De altfel, armata siriană nu mai are astfel de arme, arsenalul ei chimic fiind distrus între anii 2013 şi 2016 sub controlul Organizaţiei Internaţionale pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC)", a mai menţionat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat emis la scurt timp după declaraţiile lui Putin.

"Experţii OIAC au confirmat distrugerea a 10 din cele 12 situri utilizate pentru stocarea şi fabricarea armelor chimice. Cele două care au mai rămas se regăsesc în teritoriile aflate sub controlul aşa-zisei opoziţii", se mai arată în comunicat.

Preşedintele Putin a cerut ca atacuri de acest gen să fie mai întâi investigate, înainte să se ia măsuri punitive, şi a apreciat că situaţia creată după acest atac cu arme chimice poate fi comparată cu invazia americană în Irak în anul 2003, când Washingtonul a acţionat pe baza unor informaţii despre existenţa unor arme nucleare în această ţară, arme care apoi nu au fost niciodată găsite.

Săptămâna trecută a avut loc un atac chimic împotriva localităţii Khan Sheykun din nord-vestul Siriei, atac atribuit de Occident regimului de la Damasc şi soldat cu 87 de morţi. Ca represalii, armata americană a bombardat o bază aeriană siriană în noaptea de 6 spre 7 aprilie. Guvernul sirian a negat că a utilizat substanţe chimice, afirmând că a lovit "un depozit" al jihadiştilor ce conţinea "substanţe toxice". El a calificat atacul american drept "un act idiot şi iresponsabil". Moscova şi Teheranul au condamnat la rândul lor atacul american şi dezmint responsabilitatea regimului sirian în presupusul atac chimic.

De asemenea, Hezbollah, care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar Al-Assad în conflictul ce durează de şase ani în Siria, a precizat sâmbătă, într-un comunicat, că atacul nu va demoraliza armata siriană şi nu va avea un efect negativ asupra aliaţilor săi. Acţiunea militară americană a fost "un serviciu" făcut Israelului şi "ambiţiilor sale în regiune", a adăugat gruparea şiită.

Ayrault la G7: Rusia trebuie să înceteze ipocrizia în Siria

Statele grupului G7 vor transmite Rusiei să înceteze "ipocrizia" în Siria şi să coopereze cu alte ţări pentru a pune capăt războiului civil, a declarat, ieri, ministrul francez de externe, Jean-Marc Ayrault, în marja reuniunii de la Lucca, în centrul Italiei, transmit Reuters şi AFP.

"G7 va spune foarte clar Rusiei că această ipocrizie trebuie să înceteze. (Rusia) trebuie să se angajeze cu adevărat şi în mod sincer în procesul politic pentru a ne scoate din situaţia în care ne aflăm", le-a declarat Ayrault jurnaliştilor care acoperă reuniunea G7 din Toscana, precizând: "Nu este o poziţie de agresivitate faţă de ruşi, ci mai degrabă o mână întinsă, cu claritate".

Potrivit ministrului francez, atacul cu rachete întreprins de SUA săptămâna trecută asupra unei baze aeriene siriene a deschis "o mică fereastră de oportunitate" pentru a se încerca încheierea conflictului.

Toţi participanţii la G7 şi la reuniunea extinsă cu mai multe state arabe (Qatar, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită) şi Turcia au insistat că "nu există un viitor posibil pentru Siria cu (preşedintele) Bashar al-Assad" la putere, a mai indicat Ayrault.

Şefii diplomaţiilor din statele G7 (Canada, SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa şi Italia) s-au reunit luni şi marţi în Toscana pentru a discuta pe marginea crizei din Siria şi a-şi afişa unitatea înaintea vizitei pe care o va începe secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, în cursul serii la Moscova.

"Vrem să determinăm Rusia să susţină procesul politic în vederea unei rezolvări paşnice a conflictului sirian", a afirmat la rândul său ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, subliniind "întregul sprijin" al participanţilor pentru Tillerson în discuţiile pe care acesta le va avea cu omologul rus Serghei Lavrov.

Donald Trump şi Theresa May speră să convingă Rusia să nu-l mai sprijine pe preşedintele sirian

Premierul britanic Theresa May şi preşedintele american Donald Trump au convenit luni, într-o convorbire telefonică, asupra ideii că este un moment favorabil pentru a convinge Rusia să îşi retragă sprijinul pentru preşedintele Siriei, Bashar al-Assad, a informat cabinetul prim-ministrului, printr-o purtătoare de cuvânt citată de Reuters. Potrivit aceleiaşi surse, Trump i-a mulţumit şefei guvernului de la Londra pentru susţinerea arătată Washingtonului după loviturile cu rachete asupra unei baze militare siriene, săptămâna trecută.

Bombardamentul asupra bazei Shayrat a marcat o schimbare în strategia SUA privind Siria, al cărei principal aliat este Rusia. Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sean Spicer, au declarat duminică, respectiv luni că Statele Unite nu mai consideră posibilă o soluţie politică a conflictului din Siria atâta vreme cât în fruntea regimului de la Damasc se află preşedintele al-Assad.

Trump şi May consideră că una din ocaziile de a determina Rusia să accepte această idee este vizita de săptămâna aceasta la Moscova a secretarului de stat american, Rex Tillerson.

Reuniune a miniştrilor de externe rus, iranian şi sirian în această săptămână, la Moscova

Miniştrii de externe rus, iranian şi sirian vor avea o reuniune săptămâna aceasta la Moscova, a anunţat, ieri, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, informează AFP şi TASS, citate de Agerpres. "O întrevedere tripartită a şefilor diplomaţiilor rusă, siriană şi iraniană, Serghei Lavrov, Walid Mouallem şi Mohammad Javad Zarif, este prevăzută pentru sfârşitul acestei săptămâni la Moscova", a declarat Zaharova.

Potrivit unor surse diplomatice citate de agenţii de presă ruse, Walid Mouallem şi Mohammad Javad Zarif sunt aşteptaţi vineri în capitala rusă.

Iranul şi Rusia sunt aliaţii cei mai apropiaţi ai regimului de la Damasc şi îi consideră "terorişti" pe toţi opozanţii acestuia.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb