ÎNALTA CURTE A ADMIS CEREREA ROMENERGO ŞI ARIS CAPITAL Instanţa europeană, sesizată în dosarul privind concertarea grupului Bîlteanu

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Companii / 26 februarie 2018

Instanţa europeană, sesizată în dosarul privind concertarea grupului Bîlteanu

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, săptămâna trecută, cererea formulată de Romenergo şi Aris Capital, de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, în dosarul în care Aris Capital a contestat decizia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), cu privire la concertarea unui grup cu deţineri de peste 5% din acţiunile SIF1 Banat -Crişana.

Firma Aris Capital este deţinută de Romenergo Holdings Limited, controlată de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, şi este administrată de Najib El Lakis, fost membru în Consiliul de Administraţie al SIF1 Banat Crişana.

Dragoş Bîlteanu şi Najib El Lakis sunt anchetaţi de DIICOT, în dosarul delapidării SIF-urilor, din decembrie 2014, însă nu au fost, încă, trimişi în judecată.

După ce Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri, stipulat în Legea pieţei de capital 297/2004, CJUE va trebui să răspundă dacă anumite prevederi din directivele europene sunt opuse cadrului legislativ naţional.

Astfel, ÎCCJ a decis, marţea trecută, sesizarea CJUE pentru pronunţarea unei hotărâri preliminare asupra întrebării formulate de recurentele-reclamante Romenergo şi Aris Capital, respectiv: "Prevederile art. 63 şi următoarele din TFUE coroborate cu dispoziţiile art. 2 alin. (2) din Directiva nr. 2004/25/ CE şi cu dispoziţiile art. 87 din Directiva 2001/34/CE trebuie interpretate în sensul că se opun cadrului legislativ naţional (în cazul de faţă dispoziţiile art. 2 alin. (3) lit j) din regulamentul CNVM nr. 1/2006) prin care este instituită o prezumţie legală de concertare a deţinerilor în cadrul unor societăţi ale căror acţiuni sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată şi prin care sunt asimilate unor fonduri de investiţii alternative (denumite societăţi de investiţii financiare - SIF) cu privire la: i) persoane care au derulat sau care derulează operaţiuni economice împreună, cu sau fără legătură cu piaţa de capital şi ii) peroane care în derularea unor operaţiuni economice utilizează resurse financiare având aceeaşi sursă sau care provin de la entităţi diferite, care sunt persoane implicate?" (Vezi, în insert, articolele menţionate).

Articolele din directivele europene fac referire la libertatea de circulaţie a capitalurilor între statele membre şi la definiţia "întreprinderii controlate".

În 2015, Aris Capital a contestat decizia prin care ASF a constatat că firmele Oshia Holdings Limited (cu o deţinere de 4,99% din SIF1), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) acţionează concertat şi prin care le-a obligat să îşi vândă din participaţii până la nivelul legal de 5% din acţiunile SIF Banat - Crişana.

Procesul dintre Aris Capital şi ASF încă se judecă, deşi, între timp, Autoritatea a dat alte decizii prin care a constatat concertarea grupului respectiv, înainte de fiecare Adunare Generală de la SIF1. Curtea de Apel a suspendat aplicarea deciziei din 2015, până la judecarea pe fond.

Procurorii DIICOT i-au acuzat pe Dragoş Bîlteanu şi pe Najib el Lakis de delapidare, spălare de bani şi manipulare a pieţei de capital, astfel că Autoritatea de Supraveghere Financiară le-a retras avizele pentru funcţiile de administratori la SIF1, în urma arestării lor preventive, în 2014.

Atunci, anchetatorii au susţinut că Dragoş Bîlteanu deţinea concertat, împreună cu alţi acţionari, peste 25% din acţiunile SIF1, controlând, astfel, compania. Titlurile ar fi deţinute prin Oshia Holdings Limited (4,99%), Aris Capital SA (4,55%), Macelia Investments Limited (4,4%), Monticlifti Management Limited (2,53%), Torch Invest SA (2,51%), Smart Capital Investments (4,45%) şi SIF Muntenia (2,18%).

În 2009, Curtea Constituţională a României a respins excepţia de neconstituţionalitate a pragului maxim de deţinere la SIF-uri invocată de Cătălin Chelu într-un proces intentat SIF Oltenia.

Articolul (3) lit. j) din regulamentul CNVM

nr. 1/2006

(3) În aplicarea art.2 alin.(1) pct.23 din Legea nr.297/2004, se prezumă a acţiona în mod concertat, până la proba contrarie, următoarele persoane, fără a se limita la acestea:

j) persoane care au derulat sau derulează operaţiuni economice împreună, cu sau fără legătură cu piaţa de capital.

Articolul 2 alin. (2) din Directiva nr. 2004/25/CE

(2) În sensul alineatului (1) litera (d), persoanele controlate de o altă persoană în sensul articolului 87 din Directiva 2001/34/CE (12) sunt considerate persoane care acţionează în mod concertat cu această altă persoană şi unele cu altele.

Articolul 87 din Directiva 2001/34/CE

(1) În sensul prezentului capitol, "întreprindere controlată" reprezintă orice întreprindere în care o persoană fizică sau juridică:

(a) deţine majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau ale asociaţilor; sau (b) are dreptul de a numi sau revoca majoritatea membrilor organismului administrativ, de conducere sau control şi este în acelaşi timp acţionar sau asociat în întreprinderea respectivă; sau (c) este acţionar sau asociat şi controlează singur majoritatea drepturilor de vot ale acţionarilor sau asociaţilor, în baza unui acord încheiat cu alţi acţionari sau asociaţi ai întreprinderii.

(2) În sensul alineatului (1), drepturile de vot, de numire sau de revocare ale unei întreprinderi-mamă trebuie să includă drepturile oricărei întreprinderi controlate, precum şi cele ale oricărei persoane sau entităţi care acţionează în nume propriu, dar în contul întreprinderii-mamă sau în contul oricărei întreprinderi controlate.

Articolul 63 din TFUE (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene)

(1) În temeiul dispoziţiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricţii privind circulaţia capitalurilor între statele membre, precum şi între statele membre şi ţările terţe.

(2) În temeiul dispoziţiilor prezentului capitol, sunt interzise orice restricţii privind plăţile între statele membre, precum şi între statele membre şi ţările terţe.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Boala lunga, moarte sigura! Dupa ce s-au servit si se servesc in continuare, nederanjati si nepedepsiti din capitalurile lui SIF1 si SIF4, vor solicita probabil si despagubiri pentru vanzarea impusa in vederea incadrarii in limita detinere de 5%. In rest, de la DIICOT nici o veste, nici o trimitere in judecata?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb