Conducerea Bursei de Valori Bucureşti a convocat acţionarii, pe 27/28 iunie, să decidă aprobarea participării BVB la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti, după cum solicitase un grup de acţionari format din Asociaţia Brokerilor şi cinci intermediari.
CCB este instituţia responsabilă de decontarea tranzacţiilor cu derivate, iar din septembrie, regulamentele europene impun existenţa unor Contrapărţi Centrale (CCP) autorizate, ce necesită un capital minim de 7,5 milioane de euro.
Consiliul Bursei a aprobat, vineri, cererea unor acţionari de convocare a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor aprobarea participării BVB la majorarea capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti cu un aport în numerar în cuantum de 23.000.000 lei şi mandatarea Consiliului Bursei de a decide majorarea aportului în numerar la capitalul social al Casei de Compensare Bucureşti SA cu până la cel mult 10.000.000 lei, în funcţie de situaţia subscrierilor celorlalţi acţionari care îşi vor exercita dreptul de preferinţă în cadrul majorării de capital social aprobată de către Casa de Compensare Bucureşti.
Conducerea BVB precizează că datorită termenelor impuse de legislaţia europeană cu privire la existenţa unei contrapărţi centrale (CCP) pentru funcţionarea pieţei locale de derivate, ordinea de zi a următoarei AGAE va fi strict dedicată majorării capitalului social al Casei de Compensare Bucureşti.
BVB a mai încercat să obţină acordul acţionarilor pentru majorarea capitalului CCB, însă Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor din aprilie, care avea şi alte subiecte pe ordinea de zi, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum.
Atunci, unii acţionari care au preferat să nu se înregistreze la şedinţă tocmai ca să nu se întrunească cvorumul, au dat de înţeles că nu vor mai sabota o nouă Adunare Generală care ar avea ca subiect numai proiectul CCP.
Respectivii acţionari - în special brokeri - erau împotriva noii politici tarifare propuse de conducerea BVB, care prevedea introducerea unui commision fix pentru intermediari.
Conducerea Bursei propusese pentru AGA din aprilie participarea cu o sumă cuprinsă între 10 milioane de lei şi 37 milioane de lei la majorarea de capital a Casei de Compensare.
Cele cinci societăţi care au cerut conducerii Bursei convocarea AGA BVB, alături de Asociaţia Brokerilor, sunt Finaco Securities, Confident Invest, Rombell Securities, Alpha Finance şi Intervam.
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Sibex au demarat proiectul pentru înfiinţarea unei CCP locale, însă se pare că fiecare discută şi planuri alternative, cu instituţii străine.
După eşecul de la AGEA BVB din aprilie, nici Sibex nu a reuşit să-şi convingă acţionarii să se prezinte în număr suficient să dezbată proiectul CCP.
Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor Sibex (AGEA), programată pentru 17-18 mai, în care acţionarii ar fi trebuit să discute problema majorării capitalului social al bursei de la Sibiu în vederea participării la constituirea unei contrapărţi centrale (CCP) în România, nu s-a ţinut nici la a doua convocare, din lipsă de cvorum, după ce, la prima convocare au fost prezenţi acţionari reprezentând 29,8% din totalul drepturilor de vot, insuficient pentru desfăşurarea şedinţei.
Astfel, şi Sibex se pare că va mai face o încercare să pună în discuţie CCP-ul, probabil în aceeaşi zi cu cea de la BVB, potrivit unor surse din piaţă.
Astfel, cele două adunări generale din iunie ar putea fi ultima şansă pentru cele două burse să îndeplineas-că cerinţele europene pentru salvarea pieţei derivatelor.
• Promoţie pentru listările de obligaţiuni corporative
Conducerea BVB a decis, vineri, pomovarea unei perioade promoţionale dedicată dezvoltării sectorului obligaţiunilor corporative la BVB.
Astfel, a fost aprobată suspendarea comisionului aplicat la valoarea cumpărărilor pentru ofertele publice iniţiale de vânzare, ofertele publice primare de vânzare, alte modalităţi primare de vânzare de obligaţiuni, pentru perioada promoţională 1 iunie 2013 - 31 decembrie 2014, potrivit unui comunicat al Bursei.
Emisiunile de obligaţiuni, ca strategie a companiilor emitente de finanţare a dezvoltării afacerii, oferă totodată oportunităţi de investiţii atractive pentru administratorii de fonduri şi de pensii private, se arată în comunicatul citat: "Derularea ofertelor de obligaţiuni prin BVB conferă acestor produse un plus de transparenţă, precum şi o piaţă secundară ulterioară, în beneficiul tuturor investitorilor. BVB doreşte să se implice în promovarea dezvoltării acestui sector pe piaţa de capital românească, prin crearea unui cadru atractiv, în condiţiile în care BVB nu va percepe intermediarilor comision de tranzacţionare pe partea de cumpărare, în cadrul ofertelor primare de vânzare de obligaţiuni desfăşurate prin BVB".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.05.2013, 09:13)
SIBEX ce face??? De ce oare nu se implica si nu adera la proiectul BVB??? Mai bine se lichideaza ca tot nu mai reprezinta nimic.