ÎNCĂ O LOVITURĂ DE IMAGINE PENTRU PIAŢA DE CAPITAL Brokerul Ştefan Terziu, reţinut de DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital şi înşelăciune

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2016

Brokerul Ştefan Terziu, reţinut de DIICOT, pentru manipularea pieţei de capital şi înşelăciune

Cazul a fost sesizat de ziarul "BURSA" încă din 2012

Prejudiciul - 4,36 milioane de lei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au reţinut, ieri, pentru 24 de ore, pe brokerul Ştefan Terziu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, manipulare a pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals şi instigare la fals informatic, şi pe Andrei Terziu, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la manipularea pieţei de capital, spălarea banilor, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals informatic şi constituirea unui grup infracţional organizat, potrivit unui comunicat al DIICOT.

Prejudiciul produs în cauză este în sumă de 4.364.451 de lei, conform procurorilor.

Cazul a fost sesizat în octombrie 2012, în ziarul "BURSA", de investitorul Andrei Anghel, care şi-a acuzat brokerul de la Carpatica Invest, Ştefan Terziu, că a efectuat tranzacţii neautorizate pe contul său, în baza unor acte pe care le-ar fi falsificat.

Andrei Anghel ne-a spus, în 2012, că deşi era acţionar numai la Fondul Proprietatea, brokerul său ar fi efectuat tranzacţii neautorizate cu alte acţiuni.

Atunci, domnia sa ne-a precizat că a depus la Poliţie şi la CNVM circa 180 de ordine nesemnate, care au fost operate: "Am depus şi alte sute de ordine pe care semnătura mea era falsificată. Se poate face expertiză".

Abia în aprilie 2014, procurorii DIICOT au anunţat că au derulat o operaţiune de anihilare a unei grupări infracţionale, specializată în manipularea pieţei de capital, au derulat percheziţii şi au început urmărirea penală asupra a cinci suspecţi, inclusiv Ştefan Terziu.

Atunci, brokerul Ştefan Terziu şi-a susţinut nevinovăţia.

În 2014, Ştefan Terziu ne-a spus că el însuşi a făcut plângere penală la DIICOT şi DNA împotriva "Carpatica Invest" şi ASF, pentru abuz în serviciu: "În primul rând, simbolurile (n.r. acţiunile) despre care spune CNVM că au fost manipulate sunt cu certitudine societăţi de pe piaţa Rasdaq, care este nereglementată.

Atâta timp cât nu există text de lege care spune că piaţa Rasdaq este reglementată, nu poate exista infracţiunea de manipulare a pieţei de capital. În plin boom şi chiar şi acum, pe Rasdaq au loc creşteri spectaculoase pe unele simboluri".

Fostul broker ne-a mai spus atunci că şi-a recunoscut parţial vina, admiţând la CNVM că a tranzacţionat cu acordul verbal al clientului: "Mi-am asumat răspunderea civilmente pentru greşeala comisă. Nu putem discuta despre practică frauduloasă, ci despre o încălcare nevoită a legii".

În 2012, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (prdecesoarea ASF) a dat cinci amenzi casei de brokeraj Carpatica Invest, de aproximativ 150.000 de lei, a sesizat Poliţia şi a suspendat autorizaţia lui Ştefan Terziu.

În septembrie 2014, acţionarii "Carpatica Invest" au aprobat dizolvarea societăţii şi lichidarea voluntară.

Potrivit comunicatului DIICOT de ieri, în cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008-2012 inculpatul Terziu Ştefan în calitate de agent delegat de servicii şi investiţii financiare aflându-se în raporturi de colaborare cu o Societate de Servicii şi Investiţii Financiare a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Terziu Andrei şi Neagu Elena Gabriela, grup care a avut ca obiectiv, în principal, inducerea în eroare şi păgubirea clienţilor societăţii de investiţii financiare, precum şi practici de manipulare a pieţei de capital.

"Mecanismul infracţional dezvoltat de către inculpatul Terziu Ştefan, a constat în deposedarea victimelor de acţiuni sau de bani prin tranzacţionarea repetată a acţiunilor, fără să existe dispoziţia prealabilă şi scrisă a titularilor acestora, în scopul creşterii artificiale a valorii unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă, urmată de însuşirea contravalorii acţiunilor din conturile create exclusiv cu acest scop", conform DIICOT, care mai arată: "În cauză, s-a reţinut că inculpatul Terziu Ştefan a conceput o procedură de constituire a setului de documente pe care trebuia să le predea compartimentului de control intern din cadrul SSIF, inversă decât cea legală.

În acest sens, inculpatul Terziu Ştefan orientându-se după documentul generat automat de către sistemul informatic constând în confirmarea ordinelor de tranzacţionare, i-a determinat pe inculpaţii Terziu Andrei şi Neagu Elena Gabriela să completeze şi să semneze atât la rubricile «semnătura agentului», cât şi «semnătura clientului», falsificând în acest mod ordinele de tranzacţionare şi constituind astfel arhiva pe luna precedentă.

De asemenea, acesta i-a determinat pe cei doi să-şi deschidă conturi de tranzacţionare la SSIF pe care le-a utilizat tot el în scopul tranzacţionării repetate a unor instrumente financiare neatractive pentru piaţă dar a căror valoare a crescut substanţial ca urmare a manipulării pieţei de capital efectuată de inculpat.

Totodată, s-a reţinut că inculpaţii au indus în eroare persoanele vătămate pe care le-au determinat să încheie procuri în formă autentică prin intermediul cărora erau împuterniciţi să le reprezinte în faţa instituţiilor financiare, inclusiv să deschidă conturi bancare şi să efectueze operaţiuni pe aceste conturi".

Conform procurorilor, în temeiul procurilor obţinute în acest mod, inculpaţii au procedat la falsificarea documentelor de deschidere a contului de tranzacţionare şi a contractului de intermediere împreună cu anexele acestuia, precum şi la deschiderea de conturi bancare de unde îşi însuşeau sumele de bani rezultate în urma tranzacţiilor.

La finalul anului trecut, alte două foste cliente ale intermediarului, Camelia Bozianu şi Marcela Bozianu, au susţinut, pentru ziarul "BURSA", că au fost păgubite cu 203 mii lei de brokerul Ştefan Terziu.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. "ÎNCĂ O LOVITURĂ DE IMAGINE PENTRU PIAŢA DE CAPITAL " Daaaa. Cica la ASF e jale mare. Vor sa iese cu un comunicat. Inca nu s-au pus de acord cum sa sune comunicatul. Sunt doua variante: "ca ii doare in coor" sau "ca se simt cool". Deocamdata, pana se hotarasc si-au tras cate o prima de 50.000 hrebencuci / cap de salariat ruda cu politician.

    1. Acest lucru se intampla, cand cei care controleaza ,traiesc din comisionele celor controlati!

      Cum este piata de capital ,asa este si piata de asigurari.

      ASF vegheaza ! 

    Lovitura este pentru noi, (...). Pentru ei, nici n-o simt, nu sunt responsabili de asta .. Marte e de vina.

    Un semnal ca justitia actioneaza !

    Aceasta arestare da o speranta pagubitilor de la HARINVEST ca exista justitie ! 

    In cazul HARINVEST paguba este de peste 20 000 000 ronii ! 

    Faptasii sunt in libertate, investitorii 

    au fost deposedati de actiuni si bani 

    fara sa fi avut cont discretionar. 

    ASF a lasat Harinvest sa functioneze in ciuda faptului ca la controalele din 2008, 2010, 2012 a constat fapte de "practici frauduloase", respectiv folosirea activelor unor clienti in favoarea persoanelor personelor relevante . 

    ASF ,BVB ,DC ,au girat aceasta frauda ! 

    In cazul Harinvest sunt peste 100 de investitori pagubiti,din care 3 investitori ,posesori de actiuni FP , au fost furati direct din depozitar. 

    Investitorii de la Harinvest au primit  

    situatii de portofoliu false , fara ca

    institutile pietei de capital sa reactioneze la timp. 

    Din articol rezulta ca ASF a luat masurile legale de sancționare.

    1. Supravegherea ASF a functionat ?

      Tot legala ! 

      Scuzati-mi curiozitatea, dar cum putea observa ASF-ul, prin supraveghere in timp real, ca Terziu completa niste ordine in fals? Sau ce anume trebuia sa observe mai mult decat a observat (si sanctionat)? Dupa rationamentul dvs., nu mai exista responsabilitate individuala, pentru ca toate neregulile ar trebui observate in timp real (chiar inainte de a se intampla, eventual). Adevarul e ca sunt mai multi infractori decat supraveghetori. Daca lucrurile erau asa simple, cum de DIICOT a avut nevoie de 3-4 ani sa se dumireasca?

      Manipularea pietei de capital trebuia sa o observe ASF !

      [...] la Harinvest cum a fost posibil sa fure cu voi in control in sediu?!?

      [...] 

      Manipularea pietei este infractiune conform legii, asa ca ASF, daca o observa, putea cel mult sa trimita informatiile la Parchet. Ceea ce presupun ca a si facut. Doar daca nu stiti dvs ceva ce noi nu stim...

      SSIF si brokerul isi fac in continuare de cap pana are ASF chef sa verifice la fata locului infractiunea !

      ASF i-a mângâiat cu amenzi neachitate vreodată!

      După prima constatare de practici frauduloase cum a funcționat supravegherea ASF? 

      La a doua constatare de practici frauduloase i-a lăsat în continuare să funcțoneze! 

      A treia oară am fost FURAȚI cu ASF-ul în control! 

      Dacă nu ceream mai mulți investitori returnarea soldurilor bănești și transferul acțiunilor la Depozitar în 29 noiembrie și nu ne răspundea Harinvest ÎN SCRIS că nu ne poate returna nici acțiunile și nici fondurile ASF n-ar fi știut nici în ziua de azi ce se petrecuse acolo ? 

      MINCIUNĂ 

      Așa de nevinovat era ASF și atât de șmecher era Harinvest încât cu controlul acolo investitorii erau FURAȚI și acționarii îndestulați??? 

      ASF a creat monstrul Harinvest și a contribuit nla PĂDRUIREA INVESTITORILOR!!!! 

      Se fac în curând 3 (TREI) ani de la furt și DIICOT încă anchetează! 

      S-au pierdut fonduri, acțiuni, dividende și cineva râde, cântă și dansează pe seama pagubei investitorilor!!!  

      Cine a pierdut și cine a câștigat?

      Ce a făcut ASF pentru repunerea în drepturi a tuturor pierzătorilor prin Harinvest ????  

      FELICITARI

      Adica un supraveghetor la fiecare infractor? 

      Adică știe ASF cine e infractor și mai vrea noi angajați - citește supraveghetori-??? 

      DIICOT se chinuie să explice că s-a furat ca în codru după reglementarile ASF!!!

       

      s-a spalat pe maini !

      Pagubitii se lupta in instanta cu escrocii

      acoperiti de ASF ! 

    ASF e putreda !!! DNA trebuie sa vina si acolo !!!!!!!!!!!!

    1. CORECT !

    Urmarind un anumit SIMBOL la tranzactionare, am constatat tranzactii care nu apar nicaieri, doar in fereastra celor deja tranzactionate, adica acele tranzactii *ascunse* privirilor, nu apar nici la cumparare nici la vanzare, prin care se pot face *miscari dubioase in timp ce prostii ademeniti pe BVB ... raman *fraierii care privesc si pierd BANII ... , nu-i nici o noutate, BVB a fost si este o *megaescrochrie pe care Institutiile statului trebuie sa-i bage la ZDUP si pentru manipularea pieteui de capital si excrocherii la limita sau sub limita legilor*, UN BVB care nu prezinrta apriape nici un fel de incredere !!!, oameni buni fiti atenti, lasati-va vbanii la banci cu dobanzii asa mici cum le au ele, la BVB ... sigur ramaneti cu amintirea economiilor care vor ingrasa buzunarele escrocilor.

    1. Iorga dragă!

      O să duc banii la bănci că știu că îi păzește Isărescu!! Ha Ha Ha  

      Dar ce facem cu băncile falimentate, dobânzile negative, confiscarea ilegală a depozitelor ?

      Nici BVB nici băncile nu prezintă suficientă încredere!!! 

    In timp ce *piata in adancime ramane cu aceleasi valori si preturi propuse pentru tranzactionare ore in sir, la *ultimele tranzactii, tranzactiile curg valuri, valuri, fara nicio logica , respectiv, cine a trimis un ordin pentru tranzactionare, ramane spectator *pe banii lui, daca-i mai raman pentruca, tranzactiile se aranjeaza *in alte parti !!!*....

    1. Despre ce simbol vorbesti? Sa urmarim si noi...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb