Încă un an pentru cheltuirea fondurilor Sapard

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 3 decembrie 2008

România şi Bulgaria vor mai avea un an la dispoziţie, până la finele lui 2009, pentru a cheltui fondurile SAPARD, a anunţat, ieri, în mod formal, Comisia Europeană. Prin această decizie, România a salvat, practic, 200 de milioane de euro ce nu fuseseră cheltuiţi şi care ar fi reintrat în bugetul comunitar.

Purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru agricultură, Michael Mann, a declarat, citat de Agerpres: "În mod normal, fondurile SAPARD trebuiau cheltuite până la sfârşitul acestui an. Cum însă au fost probleme cu capacitatea administrativă, cu puterea de absorbţie a fondurilor, dar şi pentru că plăţile sunt blocate de ceva vreme, am decis să mai acordăm României şi Bulgariei un an pentru a cheltui aceşti bani, deoarece noi credem că este important ca aceşti bani să fie folosiţi pentru îmbunătăţirea infrastructurii rurale".

Oficialul CE a precizat că în ultima perioadă situaţia din agricultura română s-a îmbunătăţit. Mann a mai spus: "Comisarul pentru agricultură,/Mariann Fischer-Boel, vorbeşte regulat cu ministrul român al Agriculturii, care e foarte dornic să îmbunătăţească lucrurile. Au existat progrese şi sperăm că România va profita de acest an în plus pentru a cheltui corespunzător fondurile".

Prin programul de preaderare SAPARD, România a primit circa 1,2 miliarde de euro. Cum până la sfârşitul acestui an se va fi cheltuit aproximativ un miliard de euro din fondurile SAPARD, restul de 200 milioane s-ar fi reîntors la bugetul comunitar dacă României nu i s-ar mai fi acordat un an în plus.

În perioada următoare este aşteptată şi decizia Comisiei Europene de a relua rambursările din fondurile europene pentru banii acordaţi de guvernul român proiectelor din cadrul programului SAPARD. Plăţile SAPARD către România au fost întrerupte în vara aces-tui an, după ce o misiune de audit a executivului comunitar a constatat, la începutul lunii iunie, probleme în sis-temul de gestionare şi control legat de autorizarea plăţilor către beneficiarii fondurilor SAPARD.

Bucureştiul a trimis Comisiei Europene, în urmă cu câteva săptămâni, raportul de audit realizat de Curtea de Conturi din România, prin care se arăta că problemele sesizate de misiunea Comisiei din luna iunie au fost, în general, remediate, rămânând totuşi unele probleme legate de instruirea personalului şi de managementul în teritoriu care necesită timp mai îndelungat pentru a fi soluţionate.

Executivul comunitar a considerat însă că informaţiile conţinute în raportul de audit nu sunt suficiente şi a trimis o scrisoare către Ministerul român de Finanţe, cerând informaţii suplimentare, în baza cărora ar putea decide reluarea rambursărilor către România. Comisia nu a dat Ministerului de Finanţe un termen limită pentru trimiterea informaţiilor solicitate, dar speră ca răspunsul să vină cât mai curând, pentru ca apoi să poată lua, rapid, o decizie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb