Încă un pas pentru piaţa regională de energie

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 octombrie 2009

Memorandumul de cooperare între România, Ungaria şi Austria pentru dezvoltarea pieţei regionale de energie va fi finalizat în curând. Lucian Palade, director în cadrul OPCOM (operatorul pieţei noastre de energie), ne-a declarat: "Aşteptăm ca Memorandumul să fie semnat, în curând, la nivelul ministerelor responsabile cu domeniul energetic din cele trei ţări. Deşi documentul nu este unul angajant din punct de vedere legal, el reprezintă un pas important în concretizarea proiectului de piaţă regională".

Domnia sa ne-a mai precizat că specialiştii din cele trei ţări vor demara, după semnarea memorandumului, discuţii şi negocieri asupra mecanismului de tranzacţionare de pe viitoarea piaţă spot comună, dar şi asupra mecanismului de cuplare a pieţelor.

Oficialul OPCOM ne-a mai declarat că documentul permite şi aderarea altor ţări la acesta sau posibilitatea ca unul dintre participanţi să continue proiecte existente sau să adere la alte proiecte de piaţă regională, dacă va considera acest lucru oportun.

Dintre cei trei semnatari ai memorandumului, Ungaria este singura ţară care încă nu are o piaţă spot de energie funcţională. Lucian Palade ne-a precizat: "Sperăm ca anul viitor acest proiect să fie demarat. OPCOM a câştigat licitaţia pentru furnizarea de servicii pentru bursa ungară, dar contractul nu a fost, încă, semnat, din cauza problemelor de finanţare ale părţii ungare".

Şi Bulgaria şi-a revitalizat interesul pentru a dezvolta o piaţă de tranzacţionare zilnică a energiei. Autorităţile bulgare sunt în curs de selectare a consultantului care să îi asiste în alegerea modelului de piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb