• Preşedintele şi reprezentantul Compartimentului de control intern, demişi
Autorizaţia de funcţionare a SSIF "Eurosavam" a fost retrasă de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), prin intermediul unei ordonanţe din data de 5 februarie. Aceeaşi ordonanţă CNVM a sancţionat societatea cu o amendă de 6.126,8 lei.
Totodată, Comisia a dispus demiterea din funcţie a actualului preşedinte al SSIF Eurosavam, Liviu Comănici, şi a reprezentantului Compartimentului de control intern, Irina Dorobanţu, sancţionându-i cu 25.000 lei, respectiv 10.000 lei.
În urma răscumpărării deţinerilor a doi acţionari, ce totalizează 39,773% din capitalul social al societăţii, pragul de 10% permis pentru răscumpărarea propriilor acţiuni a fost depăşit, potrivit CNVM.
Noua structură a acţionariatului rezultată ca urmare a acestor achiziţii nu a fost supusă autorizării CNVM şi nici înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).
Totodată, societatea ar fi trebuit să supună autorizării CNVM orice modificare a structurii acţionariatului intervenită ca urmare a dobândirii sau diminuării poziţiilor calificate aprobate de CNVM, însă nu a respectat această condiţie.
Un număr de 11 agenţi delegaţi ai "SSIF Eurosavam", inclusiv Liviu Comănici, preşedintele societăţii, nu au urmat programe de formare profesională continuă, încălcând prevederi ale unui regulament al Comisiei. Societatea a dezvoltat un website care nu respectă prevederile din Regulamentul CNVM nr.32/2006.
În urma unei evaluări, fondurile clienţilor nu au fost regăsite în integralitatea lor, în custodia societăţii. În acest sens au fost identificate situaţii în care societatea a permis unor clienţi să efectueze retrageri de numerar superioare soldului contului lor, sau să realizeze decontarea operaţiunilor de cumpărare efectuate de clienţi care nu deţineau fondurile necesare decontării, utilizând disponibilităţi ale altor clienţi creditori.
În plus, societatea a operat o plată către o persoană care nu deţinea calitatea de client, această operaţiune fiind înregistrată în contul clienţi creditori, iar fondurile aferente acestei operaţiuni fiind achitate cu folosirea disponibilităţilor clienţilor.
Eurosavam nu a plasat fondurile primite de la clienţii săi, la o instituţie de credit, nerespectând, astfel, prevederile unui regulament al Comisiei.
Societatea a vândut acţiuni regăsite în portofoliul propriu, prin crearea unui cont de tranzacţionare de tip client instituţional, încălcând astfel un articol al legii 297/2004 privind piaţa de capital.
Ca urmare a acestor nereguli, CNVM a sancţionat societatea şi a impus acesteia ca în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a ordonanţei, să numească o persoană responsabilă pentru gestionarea arhivei societăţii după retragerea autorizaţiei de funcţionare, să restituie toate sumele de bani aparţinând clienţilor creditori şi să transfere instrumentele financiare aparţinând clienţilor, conform prevederilor legale.
La expirarea termenului de 15 zile societatea trebuie să notifice Comisia cu privire la îndeplinirea acestor obligaţii.
Anul trecut, CNVM a închis casa de brokeraj WBS România, în urma scandalului declanşat de fuga fostului preşedinte Sibex, Cristian Sima, iar luna trecută a retras autorizaţia GM Invest.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ponea ion în data de 11.02.2013, 12:58)
Imi pare rau ca alti pionieri ai pietii de capital Romanesti parasesc activitatea.
Cunosc personal Presedintele Eurosavam, este un om cu un caracter puternic. Ii doresc in continuare mult succes in tot ce va face de acum inainte.