La un an după ce pandemia de COVID-19 a devastat industria turistică din Turcia, cele mai devastatoare incendii cu care s-au confruntat regiunile de pe coasta de sud în ultimele decenii dau o nouă lovitură unui sector care este responsabil pentru 5% din economia Turciei, conform Agerpres.
În ultimele zece zile, incendiile au distrus zeci de mii de hectare de pădure în provinciile turceşti de pe coasta Mării Mediterane şi Mării Egee, opt oameni şi-au pierdut viaţa şi zeci de mii de turci şi turişti au fugit din calea incendiilor. În provincia Mugla, unde sunt amplasate importantele staţiuni turistice Marmara şi Bodrum, cel puţin 36.000 de persoane au trebuit să fie evacuate, inclusiv din unele oraşe de lângă staţiunile amplasate pe coastă.
Relaxarea restricţiilor de călătorie în vara acestui an a dat naştere la speranţe cu privire la o relansare a industriei turistice însă incendiile de pădure au pus capăt acestor speranţe. "Mai am doar două rezervări pentru sâmbătă dar nimic după aceea. Sunt speriat că incendiile vor continua. Ne trezim cu funinginea care cade pe case şi pe bărcile noastre", spune Ozkan Selcuk care organizează croaziere pentru turişti în zona de coastă din sudul Turciei.
Pompierii au reuşit să stingă majoritatea celor aproximativ 200 de incendii care au izbucnit în ultimele zece zile însă vineri mai erau aproximativ 12 incendii în zonele de pe coasta Mării Mediterane şi Mării Egee, potrivit datelor oficiale.
"Nu mai există noi rezervări din cauza incendiilor. Rezervările existente sunt anulate. Hotelurile sunt de asemenea goale din cauza plecărilor anticipate", spune Bulent Bulbuloglu, preşedintele Asociaţiei hotelierilor din sudul Mării Egee.
În plus, decizia de miercuri a autorităţilor britanice de a menţine Turcia pe lista ţărilor aflate în zona roşie de incidenţă COVID, pentru încă trei săptămâni, este o nouă lovitură pentru sectorul turistic din Turcia.
Vineri, ministrul turc al Turismului, Nuri Ersoy, a declarat că autorităţile de la Ankara îşi menţin în continuare estimările referitoare la 25 de milioane de vizitatori şi venituri de 20 de miliarde de dolari din turism în acest an, chiar şi aşa departe de cele 34,5 miliarde de dolari înaintea pandemiei, în 2019.
"Aveam aşteptări că vizitatorii britanici vor reveni, dar acest lucru nu se întâmplă", a spus Bulent Bulbuloglu.
Majoritatea turiştilor care vizitează Turcia sunt britanici, urmaţi de ruşi şi germani. În 2019, peste 2,5 milioane de turişti britanici au vizitat Turcia, potrivit datelor oficiale.
În prima jumătate a acestui an, sosirile de turişti străini au ajuns la 5,7 milioane de vizitatori iar veniturile se cifrează la 5,5 miliarde de dolari.
Însă fostul ministru al Turismului din Turcia, Bahattin Yucel, spune că actualele estimări ale guvernului nu sunt realiste. "Pe lângă pandemie, acum au apărut şi incendiile...va fi nevoie de timp pentru ca regiunea de coastă a Mării Egee să îşi revină", spune Bahattin Yucel.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 07.08.2021, 10:21)
arde turcia....
arde grecia...
unde mergem la mare ?!?!
IN ROMANIAAAA, DESIGUUUUR! :) ...doar aici e marea noastra!
ce ti-e cu evenimentele astea neplacute cand apar!
V-am zis sau nu v-am zis sa mergeti la mare doar in ROmania? :)
1.1. vorba mea inteleapta (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 07.08.2021, 10:22)
vor mai fi evenimente in afara ROmaniei
mizati doar pe Romania si veti castiga
ceilalti sucomba datorita diverselor evenimente care apar ici colo ...
Morti sunt cei ce mizeaza pe exterior si isi lasa tara in spate !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2021, 12:47)
taci bai din gura
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2021, 14:39)
TURCIA,este o TARA MARE si PUTERNICA.Asa ca o sa isi rezolve prin forte propii aceste incendii care a devenit o URGIE. Ce se intampla insa in GRECIA,ne arata ca UNIUNEA EUROPEANA,din care face parte si GRECIA,este o ADUNATURA de TARI carora nu le pasa ce se intampla cu populatia unei Tari membre in cazul unor DEZASTRE.TARILE BOGATE ale EUROPEI asazis UNITE,isi freaca mainile de bucurie ca TURISTII din tarile lor,nu vor mai pleca in GRECIA in concedii si vor ramane in Tarile de origine sa isi faca concediile.Unde este SOLIDARITATEA care se vorbeste in TRATATUL de INFIINTARE si AJUTORARE a Tarilor membre aflate in dificultate.De ce TARILE cele mai dezvoltate din UE nu au intervenit masiv cu forte si tehnica de stingere a incendiilor si cu resurse umane,care prin actiunile lor concertate ar fi stins INCENDIILE din Grecia in cateva zile.DE CE.Pentru ca nu le PASA iar INTRAJUTORAREA intre TARILE membre ale UE,sunt doar VORBE in VANT.Asa s-ar intampla si cu ROMANIA in cazul in care RUSIA(sper ca nu o vor face niciodata) ar ATACA ROMANIA. TARILE asazis PRIETENE,ar fugi mai rau ca SOBOLANII lui CLOTILDE prin sectorul 1 iar ROMANIA,doamne fereste,ar fi transformata in scrum. Iata SOLIDARITATEA intre membrii UE,funcioneaza ca si un AVION,care se PRABUSESTE.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.08.2021, 17:55)
Cinic vorbind e bine pentru economia Romaniei, raman banii aici, e bine pentru SNP BRD TLV
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 07.08.2021, 20:11)
Desigur ca da.... Romania creste peste altii , asa cum e normal si in firea lucrurilor Lumii !
Totul e cum trebuie sa fie.