Încep negocierile dintre "General Motors", "Nissan" şi "Renault"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 iulie 2006

Primele discuţii pe marginea posibilei alianţe vor avea loc, probabil, în 14 iulie

Constructorul auto american "General Motors" Corp. (GM), cel mai mare din lume, l-a împuternicit, la data de 7 iulie, pe directorul executiv Rick Wagoner să analizeze proiectul de alianţă cu societatea niponă "Nissan Motor" Co. şi cea franceză "Renault" SA - parteneri în cadrul grupului "Renault - Nissan".

"Conducerea companiei va ţine la curent consiliul de administraţie şi va monitoriza cu atenţie derularea discuţiilor, astfel încât să se asigure că rezultatul la care vor ajunge părţile este în interesul acţionarilor GM", a declarat George Fisher, director al GM.

Miliardarul Kirk Kerkorian, unul dintre acţionarii importanţi ai GM - cu o cotă de 9,9%, a propus, la data de 30 iunie, iniţierea de discuţii pentru o posibilă alianţă între GM, "Nissan" şi "Renault", însă vrea o analiză independentă a planului, întrucât nu are încredere în planurile de redresare ale GM, elaborate de Wagoner.

Totuşi, Wagoner va conduce discuţiile, respectiv analiza, pe care o va prezenta consiliului de administraţie. Amintim că, săptămâna trecută, consiliile de administraţie ale "Renault" şi "Nissan" l-au autorizat pe directorul grupului, Carlos Ghosn, să iniţieze negocierile cu partea americană.

În urma negocierilor, grupul "Renault - Nissan", al patrulea producător auto din lume, ar putea să cumpere 20% din GM, potrivit unor surse apropiate lui Kerkorian, care vrea ca alianţa dintre părţile menţionate să readucă la profit cel mai mare producător auto din lume, după pierderile de peste 10 miliarde de dolari înregis-trate în 2005. O astfel de achiziţie s-ar ridica la circa 3 miliarde de dolari, spun analiştii. În primul trimestru din 2006, GM a raportat un profit de 445 milioane de dolari.

"Vom începe discuţiile cu conducerile de la < Renault > şi < Nissan > şi suntem foarte interesaţi să le ascultăm ideile privind modul în care alianţa dintre companiile noastre ar putea funcţiona în interesul tuturor", a declarat Wagoner, la finele săptămânii trecute.

Surse apropiate situaţiei, citate de agenţiile de presă străine, susţin că Wagoner este dis-pus să se alieze cu Ghosn, iar cei doi oficiali se vor întâlni la data de 14 iulie. În schimb, purtătorul de cuvânt al GM, Gina Proia, a refuzat să dea detalii privind programarea discuţiilor.

După ce a preluat conducerea "Nissan", în 1999, Ghosn a făcut ca această companie să realizeze, vreme de şase ani, profituri record. În ultimele 14 luni, el a condus şi "Renault", companie care deţine 44% din "Nissan". Aceasta din urmă are în proprietate 15% din "Renault".

O eventuală alianţă GM - "Renault" - "Nissan" ar avea vânzări anuale globale de 327 miliarde de dolari.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb