ÎNCEPÂND CU DATA DE 9 MAI  Unitatea 2 de la Cernavodă intră în programul de oprire planificată

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2021

Acţionarii Nuclearelectrica au aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an

Unitatea 2 a Centralei de la Cernavodă va fi desincronizată de la Sistemul Energetic Naţional (SEN) începând cu data de 9 mai, când va intra în programul de oprire planificată, a anunţat ieri producătorul de energie printr-un raport remis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipa de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare", informează compania.

Conform raportului Nuclearelectrica, în perioada opririi planificate se vor efectua activităţi din programul de mentenanţă preventivă/ corectivă; programul de inspecţii; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate şi programul de implementare modificări.

Tot ieri, acţionarii producătorului de energie au aprobat Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, compania estimând obţinerea unui profit net de 562,43 milioane de lei, cu 19,6% sub cel din 2020.

Veniturile totale sunt estimate la 2,74 miliarde de lei, cu aproape 6% peste cele din anul anterior, veniturile din explotare fiind prognozate la 2,68 miliarde de lei, în creştere cu 7,2%. Veniturile din producţia vândută sunt estimate la 2,614 miliarde de lei, în creştere cu 7,4%, din care veniturile din vânzarea produselor (energie electrică şi termică), sunt de prognozate a fi de 2,613 miliarde lei. Veniturile din vânzarea energiei electrice sunt estimate la 2,607 miliarde de lei, la o cantitate programată pentru vânzare de 10.875 GWh, rezultând un preţ mediu ponderat de vânzare de 239,76 lei/MWh (preţ fără cel de introducere a energiei în SEN - Tg).

Pe de altă parte, pentru acest an, Nuclearelectrica estimează cheltuieli totale de aproape 2,08 miliarde lei, cu 17,3% peste cele din anul trecut, cele de exploatare, ce cuprind cheltuieli cu bunuri şi servicii, cheltuieli cu impozite, taxe şi vărsaminte asimilate, cheltuieli cu personalul şi alte cheltuieli de exploatare, fiind 2,04 miliarde de lei, cu 18,1% peste cele din 2020.

Pentru acest an, Nuclearelectrica are programate investiţii de 688,87 milioane de lei, din care 162,2 milioane lei reprezintă programul de investiţii al SNN Sediul Central (din care 115,19 milioane lei sunt studii privind extinderea duratei de viaţă a Unităţii 1 prin retubarea rectorului şi retehnologizarea sistemelor principale), în timp ce 264,19 milioane de lei este contravaloarea programului de investiţii al CNE Cernavodă, conform documentelor companiei. Pentru 2022, Nuclearelectrica estimează investiţii de 967,52 milioane de lei, în timp ce pentru 2023 valoarea programată a investiţiilor se ridică la 634,88 milioane de lei.

Nuclearelectrica va distribui dividende în sumă de 472,1 milioane de lei, după votul acţionarilor în acest sens de la finele lunii trecute.

Statul Român, prin Ministerul Economiei deţine 82,5% din producătorul de energie, a cărui capitalizare bursieră este de circa 8,5 miliarde de lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb