ÎNCEPÂND DE ASTĂZI Finanţele lansează o nouă emisiune Fidelis

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 martie 2022

Finanţele lansează o nouă emisiune Fidelis

Dobânzi anuale de 4,75% şi 5,5% la titlurile în lei, precum şi de 1,2% şi 1,6% la cele în euro Subscrierile se pot face până pe 1 aprilie, inclusiv

Ministerul Finanţelor Publice lansează o nouă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, ce vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), aceasta fiind cea de-a şasea operaţiune de acest tip, din iulie 2020.

Începând de astăzi şi până la data de 1 aprilie inclusiv, investitorii pot subscrie în cadrul ofertei ce cuprinde două emisiuni în lei şi două în euro. Cele în lei, au maturităţi de un an şi trei ani, cu dobânzi anuale de 4,75%, respectiv 5,5%. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei, iar subscrierea minimă de 5.000 de lei. Emisiunile în euro, cu scadenţe de unu şi doi ani, au dobânzi anuale de 1,2% şi 1,6%. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de euro, iar subscrierea minimă de 1.000 de euro.

Oferta vine într-o perioadă cu inflaţie situată la maxime multianuale, pe care războiul din Ucraina probabil o va accentua, cel puţin pe termen scurt. Pentru trimestrul al doilea al anului, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 11,2% (±0,9%), care va scădea la 9,6% în ultimul trimestru din 2022, urmând să atingă 3,2% la finele lui 2023. În luna ianuarie a acestui an, inflaţia din ţara noastră a fost de 8,4%, de la 8,2% în decembrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Sindicatul de intermediere este format din BT Capital Partners (în calitate de Lead Manager), Banca Transilvania (în calitate de grup de distribuţie), Alpha Bank România, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale. De asemenea, subscrierile se pot face prin orice societate de brokeraj care are un angajament de participare la ofertă semnat cu Lead Manager-ul Sindicatului de Intermediere.

Data alocării este 1 aprilie, iar data intrării la tranzacţionare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti este 7 aprilie.

Prin primele cinci oferte de titluri de stat realizate de Ministerul Finanţelor prin intermediul sistemelor bursiere în 2020 şi 2021, au fost atrase de la populaţie circa opt miliarde lei, echivalentul a peste 1,6 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb