Ministerul Finanţelor Publice lansează o nouă ofertă de vânzare de titluri de stat Fidelis pentru populaţie, ce vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), aceasta fiind cea de-a şasea operaţiune de acest tip, din iulie 2020.
Începând de astăzi şi până la data de 1 aprilie inclusiv, investitorii pot subscrie în cadrul ofertei ce cuprinde două emisiuni în lei şi două în euro. Cele în lei, au maturităţi de un an şi trei ani, cu dobânzi anuale de 4,75%, respectiv 5,5%. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de lei, iar subscrierea minimă de 5.000 de lei. Emisiunile în euro, cu scadenţe de unu şi doi ani, au dobânzi anuale de 1,2% şi 1,6%. Valoarea nominală a unui titlu este de 100 de euro, iar subscrierea minimă de 1.000 de euro.
Oferta vine într-o perioadă cu inflaţie situată la maxime multianuale, pe care războiul din Ucraina probabil o va accentua, cel puţin pe termen scurt. Pentru trimestrul al doilea al anului, Banca Naţională a României prognozează o inflaţie de 11,2% (±0,9%), care va scădea la 9,6% în ultimul trimestru din 2022, urmând să atingă 3,2% la finele lui 2023. În luna ianuarie a acestui an, inflaţia din ţara noastră a fost de 8,4%, de la 8,2% în decembrie 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
În procesul de subscriere a titlurilor Fidelis nu se percep comisioane de către intermediari, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. Sindicatul de intermediere este format din BT Capital Partners (în calitate de Lead Manager), Banca Transilvania (în calitate de grup de distribuţie), Alpha Bank România, Banca Comercială Română şi BRD - Groupe Societe Generale. De asemenea, subscrierile se pot face prin orice societate de brokeraj care are un angajament de participare la ofertă semnat cu Lead Manager-ul Sindicatului de Intermediere.
Data alocării este 1 aprilie, iar data intrării la tranzacţionare a titlurilor la Bursa de Valori Bucureşti este 7 aprilie.
Prin primele cinci oferte de titluri de stat realizate de Ministerul Finanţelor prin intermediul sistemelor bursiere în 2020 şi 2021, au fost atrase de la populaţie circa opt miliarde lei, echivalentul a peste 1,6 miliarde euro.