Obligaţiunile companiei forestiere Alser Forest intră mâine la tranzacţionare pe Sistemul Multilateral al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), sub simbolul ALS24E, se arată într-un raport de ieri al operatorului pieţei noastre de capital.
Titlurile au fost vândute iniţial printr-un plasament privat în valoare de 1,5 milioane de euro, derulat în luna aprilie a acestui an. Atunci, compania a vândut 15.000 de obligaţiuni corporative, cu o valoare nominală de 100 euro fiecare şi o rată a dobânzii de 8% pe an, plătibilă semestrial, scadenţa fiind în data de 30 aprilie 2024. În cadrul ofertei au subscris 64 de investitori, iar suma minimă de subscriere a fost de 5000 euro.
Alser Forest a fost înfiinţată în 2008 şi este în prezent unul dintre cei mai importanţi jucători din segmentul de vânzare de transportoare şi utilaje forestiere de import. Fondurile atrase în urma plasamentului privat vor fi folosite în investiţii pentru consolidarea afacerii, conform memorandum-ului de listare întocmit de Intercapital Invest. Compania are sediul principal în Săcele şi puncte de lucru în Piteşti, Bacău, Vatra Dornei, Cluj şi Deva.
Anul trecut, Alser Forest a obţinut venituri din exploatare de 15,4 milioane de lei, cu 24,4% sub cele din 2019, în timp ce cheltuielile din exploatare au fost de 13,99 milioane lei, cu 30,1% mai mici decât cele din anul anterior. În aceste condiţii, profitul net s-a ridicat la 0,96 milioane de lei, de peste zece ori mai mare faţă de cel obţinut în anul anterior.
"Ca efect al pandemiei Covid-19, clienţii au fost mai precauţi în proiectele de investiţii şi modernizarea flotei de utilaje, astfel că în anul 2020 s-au realizat vânzări mai puţine de utilaje comparativ cu anul 2019. Vânzările din 2020 s-au realizat cu marjă mai mare de profit, fapt ce a determinat ca rezultatul net realizat de companie să fie cel mai mare dintre toţi anii din analiză, respectiv de 960.190 lei", explică compania în memorandum.
Conform celor prezentate în document, tendinţa pentru acest an este de creştere semnificativă a cifrei de afaceri precum şi a rezultatului net, evoluţie ce are ca bază de fundamentare valoarea contractelor deja semnate. Astfel, compania estimează că, la data de 30 iunie, cifra de afaceri să depăşească zece milioane de lei, iar rezultatul net să fie de aproximativ 0,7 milioane de lei.
Pentru întregul an, se estimează venituri totale de 19,43 milioane de lei, în timp ce pentru anul 2024 veniturile prognozate sunt de 35,33 milioane de lei. Compania se aşteaptă la un profit net de 1,2 milioane de lei în acest an, rezultat pe care-l vede dublat în 2024, până la 2,47 milioane de lei.
Albert Şerban deţine 60% din companie, în timp ce societăţile Skogen SRL şi Anapurna Capital SRL (ambele deţinute în proporţii egale de Albert Şerban şi Irina Şerban) au câte 20% din Alser Forest. Anapurna Capital se ocupă cu dezvoltarea proiectelor imobiliare în judeţul Braşov, iar Skogen se ocupă cu investiţii şi închirieri în domeniul imobiliar.