Începe cel mai mare festival românesc din America, dedicat celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA

R.S.
Miscellanea / 8 iulie

Începe cel mai mare festival românesc din America, dedicat celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA

Începe cel mai mare festival românesc din America, dedicat celebrării Parteneriatului Strategic cu SUA, pe cea mai populară esplanadă a capitalei americane. Trei zile de spectacolele de dans şi concerte, expoziţii, degustări de bucate tradiţionale şi vin. În premieră, demonstraţii meşteşugăreşti de sculptură în lemn, olărit şi de ţesut, conform unui comunicat transmis redacţiei.

Potrivit comunicatului, Ambasada României în S.U.A. şi Institutul Cultural Român din New York, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Maramureş şi cu sprijinul mai multor parteneri locali, organizează, în perioada 12-14 iulie 2024, la Washington, cea de-a treia ediţie a "Weekend-ul românesc de la Washington" / "Romanian Weekend at The Wharf", cel mai mare proiect de diplomaţie culturală al României în Statele Unite, dar şi cel mai mare festival românesc din America. Conceput ca un eveniment caleidoscopic, de largă adresabilitate, proiectul se înscrie în programul anual iniţiat şi coordonat de Ambasada României "România - SUA: Un parteneriat pentru noi orizonturi economice. De 20 de ani împreună sub umbrela NATO".

"Weekend-ul românesc de la Washington" propune publicului o ofertă culturală diversă, accesibilă şi atractivă, punând accentul pe unicitatea şi spectaculosul culturii tradiţionale româneşti, pentru care există un mare interes în rândul americanilor. Ca în fiecare an, publicul se va putea bucura de concerte, spectacole de dans, lecturi performative, expoziţii de cărţi româneşti în traducere engleză, demonstraţii meşteşugăreşti, activităţi pentru copii, expoziţii de haine şi bijuterii inspirate de forme tradiţionale, degustări de bucate specifice şi vin, organizate pe eleganta esplanadă The Wharf, una dintre cele mai populare şi în vogă zone din Washington, D.C., situată pe malul râului Potomac, nu departe de Capitoliu. Accesul va fi gratuit, iar evenimentele se adresează tuturor vârstelor.

Pe scena celei de-a treia ediţii a "Weekend-ului românesc de la Washington" vor fi prezenţi o serie de artişti români şi româno-americani, care acoperă diferite zone şi expresii culturale: Simion-Bogdan Mihai şi Lăutarii de Mătase, Paula Hriscu, Vox Maris Chicago, Ansamblul Folcloric Naţional "Transilvania" şi Ansamblul "Dănţăuşii din Groşi", Ansamblul de Dansuri Folclorice "Carpathia", Andreea Rebăltescu.

Pe parcursul celor trei zile, de vineri până duminică, spectacolele de dans şi concertele vor fi completate de o serie de lecturi performative, în cadrul unei serii derulate de organizaţia româno-americană "Bucharest Inside the Beltway" din Denver, Colorado, avându-le protagoniste pe Lady Godiva, Adela Sinclair, Domnica Rădulescu şi Cristina Afodorcei. În corturile special amenajate, vor expune creaţii vestimentare contemporane inspirate de portul popular cunoscutul designer român Izabela Mandoiu şi cercei de inspiraţie folclorică brandul UNA peste alta; şi vor avea loc şi demonstraţii de olărit susţinute de maestrul olar Vasile Chira din Cărbunari, demonstraţii de sculptură în lemn oferite de meşterul Ioan Bârsan şi demonstraţii de ţesut susţinute de Mărioara Dobrican. În paralel, vor putea fi vizitate: o expoziţie de cărţi semnate de autori români şi româno-americani, publicate recent; o expoziţie interactivă de costume populare prezentate de colecţionarul Bogdan Banu; un stand de prezentare a ofertei de etno-turism şi turism cultural din România; şi, nu în ultimul rând, standuri cu produse şi vinuri româneşti, cu degustările aferente.

Sâmbătă, 13 iulie 2024, va fi marcată şi Ziua Universală a Iei printr-un eveniment special realizat în cadrul festivalului cu ajutorul organizaţiei Romanians of DC. În capitala americană, admiratori (şi purtători) ai iei proveniţi din SUA, România şi Republica Moldova se vor aduna pe scena de la The Wharf pentru a citi Proclamaţia emisă de primarul din Washington în onoarea superbelor ii româneşti, se menţionează în comunicat.

"Weekend-ul românesc de la Washington" este organizat de Ambasada României în Statele Unite ale Americii şi Institutul Cultural Român din New York, împreună cu Consiliul Judeţean Maramureş şi The Wharf, cu sprijinul generos al mai multor sponsori şi parteneri locali.

Mai multe detalii despre proiect şi protagonişti, precum şi programul complet al festivalului pot fi găsite pe reţelele de socializare ale instituţiilor organizatoare şi pe website-ul evenimentului: https://www.romanianfestivaldc.com

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb