Începe oferta Agricover Holding, la BVB

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 3 mai 2023

Începe oferta Agricover Holding, la BVB

Actualizare - Subscrierea minimă pentru investitorii de retail este de 1.000 de acţiuni, echivalentul a 500 de lei

Investitorilor de retail le este destinată o porţie de 10% din oferta Agricover Holding, respectiv 83,3 milioane de acţiuni. Restul de 90% din titlurile scoase la vânzare le sunt destinate instituţionalilor, dar este posibilă o redistribuire între tranşe de cel mult 10% din titlurile oferite, conform prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit documentului, subscrierea minimă pentru investitorii de retail este de 1.000 de acţiuni, echivalentul a 500 de lei.

În cazul în care toate acţiunile vor fi subscrise, capitalul social al Agricover Holding va fi de aproape 277,8 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe titlu, respectiv o valoare totală de 27,78 milioane de lei, echivalentul unei creşteri de circa 14,7% faţă de nivelul actual.

Conform documentului, fondurile atrase vor fi folosite pentru finanţarea strategiei de creştere a Grupului. "Fondurile nete obţinute în cadrul ofertei din vânzarea acţiunilor noi vor fi utilizate după cum urmează: (a) aproximativ 80% din fonduri vor fi transferate către Agricover Credit cu scopul de a diversifica structura de finanţare a acesteia şi de a susţine creşterea organică; (b) aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa oportunităţi de creştere externă prin tranzacţii de fuziuni şi achiziţii. Până la identificarea unor ţinte adecvate de fuziuni şi achiziţii, aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanţa dezvoltarea altor filiale ale Grupului, inclusiv Agricover Technology şi Agricover Credit, în cadrul unor facilităţi de credit intragrup neangajate", se arată în prospect.

În cazul în care toate acţiunile vor fi subscrise la preţul maxim din ofertă, valoarea netă a fondurilor atrase din acţiunile noi se va ridica la 135,7 milioane de lei.

Se preconizează că acţiunile Agricover vor fi admise la tranzacţionare la BVB în data de 31 mai, sub simbolul AGV, conform prospectului.

---

Compania vrea să vândă cel mult 833,3 milioane de acţiuni, o treime fiind titluri noi

Operaţiunea va începe mâine şi se va încheia în data de 16 mai; preţul maxim de subscriere este 0,5 lei/acţiune

Prime Transaction: "În ipoteza vânzării întregului pachet de acţiuni la preţul maxim, societatea va avea un PER de 13, o capitalizare de 1,08 miliarde lei şi un free-float de peste 38%"

Oferta Publică Iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni ale Agricover Holding va începe mâine, conform informaţiilor publicate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Operaţiunea constă în vânzarea a cel mult 833,3 milioane de acţiuni Agricover, între care aproape 277,8 de milioane vor fi acţiuni noi, 151,2 milioane de acţiuni sunt deţinute de BERD şi 404,3 milioane de acţiuni sunt deţinute de Jabbar Kanani, fondatorul şi acţionarul majoritar al companiei.

Pentru investitorii de retail, preţul maxim va fi de 0,5 lei, iar instituţionalii pot subscrie la orice preţ mai mic sau egal cu 0,5 lei, pasul de preţ fiind de 0,01 lei. La acest preţ, valoarea ofertei se ridică la cel mult 416,67 milioane de lei, conform calculelor noastre.

Operaţiunea de piaţă ce va debuta mâine se va încheia în data de 16 mai, intermediarul ofertei fiind Wood & Co, iar distribuitorul TradeVille. Documentul de ofertă încă nu a fost publicat.

Conform Prime Transaction, în ipoteza vânzării întregului pachet de acţiuni la preţul maxim de 0,5 lei pe acţiune, societatea va avea (conform raportului anual pe 2022) un indicator PER de 13 şi un raport P/BV de 1,4. În această ipoteză, capitalizarea bursieră anticipată a societăţii va fi de 1,084 miliarde lei. Free-floatul companiei, în ipoteza vânzării tuturor acţiunilor, va fi peste 38%, conform societăţii de brokeraj.

Grupul a fost înfiinţat în anul 2000 de către antreprenorul local, Jabbar Kanani. În 2017, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit un investitor instituţional important în Agricover Holding SA, care deţine în prezent 12,73% din capitalul social al Companiei.

Grupul are două segmente principale de activitate: distribuţia de inputuri agricole, realizată de Agricover Distribution SA (Agribusiness) şi finanţarea specializată pentru fermieri, asigurată de o instituţie financiară nebancară, Agricover Credit IFN SA (Agrifinance). Cele două segmente generează împreună majoritatea veniturilor şi rezultatelor operaţionale ale Grupului.

Anul trecut, Agricover a înregistrat venituri de aproximativ 2,55 miliarde de lei, echivalentul unei creşteri de 50% faţă de 2021, şi un profit net consolidat de aproximativ 91,3 milioane de lei, cu circa 7% peste cel din anul anterior.

În prezent, Jabbar Kanani deţine 87,27% din Agricover. 

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Loooool :))), Good Cenz. :)))

    nu stiu de ce aducem in presa o pocnitura de firma!

    care nici macar nu are politici ciclice si anticiclice; se lasa dusa de cum bate vantul, iar cand nu bate vantul se scufunda ca pibul real peridic. 

    plus ca nu se poate numi “holding” la adevarata valoare / capacitate. 

    A avut un cras in trecutul recent de mai sa isi rupa dintii; acum rastogoleste creante grele si vrea sa spele din ele prin emisiuni! 

    Da bine cui curatam noi mizeria trecuta de sub pres? 

    Asta e alta problema… 

    Plus ca actinile pentru “amarati” la vanzare sunt cu pret de “lux” … iar perul ce isi rupsese dintii in trecut au reusit sa il salte baietii din pix ca sa aibe pretentii de vanzari noi actiuni! 

    Nu vat vlaoare de pret per actiune mI mare de 0,2-0,26… dar asta e opinia pe prezent. 

    Plus ca nu vat cu o cota asa mica de piata si cu o populatie in cadere demografica ce plus valoare aduc “sarlatanii si incompetentii” de mai sus. 

    Sa nu uitam cat de grav au nenorocit familiile ce lucrau pentru ei… nici nu i-au privit in ochi cand au taiat in carne vie. 

    De ce nu ar face la fel si “maine”. 

    s c cret

    1. Per de 13? La hidro cat este ?

      Si in interior, si in exterior. Dau 2 bani salariatilor si ii muncesc pana la epuizare. Eu nu voi achizitiona nimic din aceasta companie din acest motiv.

    La SNP intra dividendul pe 7.6.23, nu puteau sa mai astepte si ei inca o luna ?

    cum de la o vreme imi dispar comentariile de pe bursa.ro, nu am incalcat nicio regula, uneori mi s-au sters si de 2-3 ori…reiau:

    1. de ce s-a delistat Agricover in trecut?

    2. cu ce ganduri revine acum? 

    1. ca sa iasa berd, ca sa ia proprietarul niste bani, ca sa finanteze altii cresterea lor, ca sa ca sa ..mai multe case

      Si ma intrebam azi unde este. Nu vad nimic negativ in ea, poate un raspuns subinteles la intrebarea 2. Ambele intrebari ar trebui sa puna pe ganduri orice investitor serios.

      2 motive:

      1. Ca sa faca BERD  

      2. Ca sa-si mai lichideze proprietarul din pozitie - oricum el va controla aceasta companie cap coada. 

      P. S. Ati facut greseala cu Transgaz si ati cumparat in nestire la 23-24. E 20 astazi. O sa fie strapuns si nivelul de pret de 18 lei. Nu va grabiti. Acelasi sfat si pentru Hidroelectrica - nu va grabiti su irositul de bani, o sa va reveniti foarte greu. Sunt suficiente actiuni pentru toti in fiecare zi. 

      Intrebarile erau prea tendentioase la inceput de oferta.

      La intrebarea ta numarul 2 :

      *Aproximativ 80% din fondurile nete obținute din cadrul ofertei de vânzare de acțiuni noi vor fi transferate către Agricover Credit, în timp ce aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanța oportunități de creștere externă prin fuziuni și achiziții. 

      *Până la identificarea unor ținte adecvate de M&A, aproximativ 20% din fonduri vor fi utilizate pentru a finanța dezvoltarea altor filiale, inclusiv Agricover Technology și Agricover Credit. 

    Nu văd valoare și sunt prea bătrân sa cred în marketing...și ca sa fiu imparțial, la fel voi proceda și cu Hidro, listata peste P/E , P/B, ROE ale SNN din acest moment...

    1. Da, si chiar si SNN a scazut dupa listare de la 11 la sub 5 lei, ca sa ajunga la aproape 50 si sa se mentina, cu indicatori de invidiat pentru multi care acum se listeaza

      Nu inteleg de ce la HIdro FP vrea dividend si apoi sa le vanda, nu este mai interesant sa le vanda si sa primeasca dividend clientul?

      Ce-i in mana e mai sigur.

    Exista vreun forum on line de discutii serioase despre actiunile de la BVB? Cu topicuri pentru fiecare actiune? As vrea sa particip la un astfel de forum

    Dupa prima zi, s-au subscris 5,7 mil. actiuni pe transa de retail, din cele 83 mil. oferite. Adica 7 % ... Piata nu e proasta, cum cred unii ...

    1. Fii sigur ca vor subscrie Institutionali mult la AGV. Lor le plac compatible astea gen. Agv. , mai ales ca e singura companie mare de agricultara listata pe piata principala. Retailul intr-adevar nu se omoara pentru companiile de genul asta, mai ales ca 90% din retail isi pastreaza banutii pentru sfanta hidro!

      Hidro e o companie matura, profitabila, verde, etc etc...doar ca e SCUMPA !

      FP va vinde masiv după listare, deci retailul sa stea deoparte măcar o luna și sa cumpara la discount minim 30% 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb