Începutul sfîrşitului

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 29 martie 2017

Cornel Codiţă

Soarta pe care justiţia o va decide Elenei Udrea este semnalul de care toată lumea leagă adevăratul început al sfîrşitului pentru era de guvernare Traian Băsescu. Deocamdată, penultima instanţă de judecată, la nivelul Curţii Supreme, a reţinut în sarcina acuzatei fapte de natură penală, în contextul foarte restrîns al aşa zisei gale Bute şi a pronunţat o sentinţă de condamnare la închisoare, cu executare. Pînă la judecata definitivă a completului de cinci, mai este timp. Şi de gîndire, dar şi de răzgîndire!

Doi ani şi mai bine după încheierea oficială a mandatului de la Cotroceni, semnul de întrebare cu privire la încheierea "erei Băsesecu" în politica din România continuă să rămînă deschis. Ce înseamnă acest lucru ? Două aspecte sunt esenţiale: în primul rînd, încă nu avem bilanţul politic necontrafăcut şi cuprinzător al mandatelor sale; în al doilea rînd, încă nici nu a început bine decontarea juridică a derapajelor legale şi constituţionale din timpul mandatelor, ale sale şi ale "echipei zero" cu care a operat în "cîmpul instituţiilor publice", precum ciobanul stăpîn nu doar peste stînă şi cîinii ei de pază, ci şi peste munţii şi păşunile pe care îşi paşte oile.

"Modelul Băsescu", chiar dacă nu are greutatea unui "Regim de guvernare", are totuşi suficiente particularităţi şi stranietăţi care îl singularizează în secvenţa mandatelor prezidenţiale post-decembriste. Termenul cheie în jurul căruia se organizează acest model este acela de "Jupîn". Un concept care conţine, precum mărul fermecat al lui Prîslea cel Voinic, toate cele trei palate ale zmeilor pe care i-a răpus, un întreg univers de relaţii de tip feudal. Pe teritoriul său, jupînul este autoritatea însăşi, deplină şi incontestabilă care, cu o mînă împarte şi cu cealaltă strînge, adună, sporeşte. Împarte tot ceea ce contează pentru viaţa slugilor care trăiesc sub puterea lui: dreptatea, dar numai pe aceea care îi consolidează lui puterea şi le taie nasul celor ce se obrăznicesc să îşi caute dreptatea lor ; funcţii, slujbe ori corvezi ; pîinea cea de toate zilele, plăţi, răsplăţi şi chiar averi ; poziţii şi ranguri la curtea proprie ; putere, slugilor celor mai de încredere de care se serveşte, dar niciodată prea multă, ori fără de zălog. Lumea jupînului este una simplă. Inlăuntru, ea este redusă la două personaje, El şi slugile lui. În afara lumii sale, singurul lucru care mai contează este bunăvoinţa celor ce-i sunt mai mari. Băsescu i-a numit generic, "licurici"! De adunat, adună pentru sine : averi, putere, slugi şi alte averi şi noi puteri şi încă alte şi alte slugi...după nevoile moşiilor şi ale acareturilor care sporesc. Cînd nu le mai poate spori, ţine cu dinţii de agoniseală, de putere şi pe cît poate de slugile care nu l-au părăsit încă. Nici cînd ajunge scăpătat nu renunţă la mica lui curte, cea în care îşi poate hrăni mai departe iluzia puterii şi a măririi de altădată, ori visul searbăd al unei alte lovituri a norocului care l-ar putea jupîni încă o dată.

Modelul prezentat şi realitatea erei de guvernare "Băsescu" se suprapun aproape perfect. În paranteză, merită remarcat faptul că ceea ce a deranjat, pe ici pe colo, societatea politică românească şi, mai larg, societatea în ansamblu, nu a fost modelul în sine, pe care T. Băsescu l-a impus fără vreo rezistenţă internă remarcabilă şi cu sprijinul larg, binevoitor, al "autorităţilor" externe, ci micile derapaje, cum ar fi aroganţa nemăsurată a etalării bogăţiilor şi a puterii pe care unele dintre slugile cele mai apropiate le cîştigaseră de la şi asupra stăpînului lor. Asta a inflamat, modelul în sine, însă, nu a fost niciodată contestat de vreo entitate politică ori socială internă, ori externă !!! Atît de tare este înrădăcinat, încît apare evident că nu Traian Băsescu l-a creat, ci doar l-a perfecţionat, i-a dat lustru şi relief. Ca dovadă, atunci cînd au cîştigat alegerile, atît Preşedintele Iohannis, cît şi PSD-ul au intrat instantaneu în rolul Jupînului, după care au fost sinceri surprinşi că mai îndrăzneşte careva să cîrtească ! Păi, nu aşa-i rînduiala?!!!!

Dacă aşa stau lucrurile, atunci ieşirea din model va fi ceva mai dificilă, dacă va fi vreodată încercată de cineva, şi va pretinde mult mai mult decît achitarea parţială a notei de plată de către Traian Băsescu şi oamenii din cercul zero al puterii sale.

Ieşirea din iobăgie s-a făcut, peste tot unde s-a făcut în cursul istoriei moderne a Europei, doar sub loviturile de buzdugan ale unui nou stăpîn, care cere şi impune alte reguli : Măria sa Capitalul. La noi, rolul înscăunării acestui nou stăpîn a revenit Uniunii Europene, poarta prin care un alt regim de relaţii sociale urma să fie adus şi împămîntenit în România. Problema este că, deşi am acceptat "contractul" de bună voie, ba, la semnare, l-am salutat chiar cu entuziasm, zece ani mai tîrziu ne plîngem de devastările pe care le-a făcut prin ograda foştilor jupîni, de neorînduiala pe care o crează prin curţile megieşilor, de faptul că, asemenea oricărui stăpîn, înainte de a împărţi laptele şi mierea promise, a scos mai întîi biciul şi l-a pus pe spinarea truditorilor care încearcă acum cu greu să parcurgă etapele metamorfozei de la iobagi şi slugi, la proletari şi administratori.

Opinia Cititorului ( 19 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. O opinie post factum: dupa consumarea jupanismului sau, fostul Presedinte a ramas cu un obiectiv politic fara precedent: sa-si salveze de la puscarie fratele, ginerele, nepotul, amanta si alti infractori apropiati lui. Doar pentru asta s-a zbatut in ultimii doi ani: ca sa poata latra din Parlament, impotriva autoritatilor judiciare. Si un amendament: tarele numite in articol "jupanism" nu sunt nici aduse si nici incurajate de vreun stapan UE, ci sunt create aici, de noi si de istoria noastra....

    1. Avem mentalitate de iobagi, de slugi...proletari si cu greu de administratori..

      Cand vor sa faca mai marii sau mai micii pe jupanii atunci spun ca asa cer puterile externe, partial adevarat totusi, daca mergi si citesti dosarele de negociere cu UE.

      Puterea tradusa prin Jupan este una sugestiva pentru spatil mioritic.Sa speram ca scapam de acest model curand! Doamne ajuta! 

      Si factorul extern nu este de neglijat, ba chiar este esential...si va mai fi multa vreme.

    O analiza foarte buna a "erei Basescu".

    Poate ca, autorul, un cunascator intim al "regimului Iliescu-Nastase", ne va oferi, candva, si o analiza la fel de buna a perioadei "capitalismului de cumetrie". 

    Atunci s-au dat, pe departe, cele mai mari tunuri si atunci s-a trasat linia de "dezvoltare" a Romaniei, linie care ne-a dus la coada Europei.

    Oricum, Iliescu se face vinovat de crime mult mai mari decat Basescu, fiind responsabil de moartea a o mie de oameni la Revolutie si Mineriade, iar... 

    1. Corect

    Măria sa Capitalul nu vrea să-și lase slugile din mână. Procurorii securiști nu cercetează fraudele de miliarde de euro (EADS? Microsfot?), tunurile trase bugetului României de către companii și firme de stat străine. De ce să-i schimbăm! Au obligat-o pe Udrea să le dea bani denunțătorilor, aceștia din urmă fiind crezuți pe cuvânt de pionier. În schimb "investițiile" Udrei, telegondole nicăieri, patinoare în sate cu doi bătrâni, parcuri în pădure, terenuri...

    1. Nimica nu este adevarat. Nu se spune nimica despre pensie. Ce este asta sa tacem asta se asteapta. Neg totusi tot si nici nu mai citesc aicea. Am muncit 24 de ani ca subofiter si am pensie cu care nu se poate trai bine. De ce nu se spune nimic noi suferim cu 60 de milioane pe luna si nu este suficient la cat am muncit.

      Mesajul 3.1 nu aparține cititorului Cristi C ci unui hoț de semnătură.

      Am mai citit interventia asta pe cu totul alt subiect,

      ceea ce nu mi se pare normal ! Un fost subofiter,deci un om fara cine stie ce studii si 

      calificare , se plange ca are o pensie de "doar" 

      6.000 lei noi lunar ! Pai ce sa zica fostii profesori 

      de liceu , care au cam 1500 - 2000 de lei ?!Cum

      selecteaza redactia mesajele acestor neaveniti ? 

      3.4 In plus : ce legatura are pensia "domnului "

      plutoner cu subiectul articolului ? Acest "Cristi"

      isi bate joc de toata lumea , nu observati ? 

      Furt , furt dar nu-si da E-mail-ul? Nu vede imediat

      redactorul de serviciu nepotrivirea ? O fi vreun 

      pacalit pe BVB care se razbuna pe ziarul "Bursa", 

      care cam bate apa'n piua si nu-i ajuta in nici un

      fel pe cititori sa faca investitii rentabile . Ce zici ? 

      Adrian P, autorul mesajului 3.1 este acelasi care a scris si 3.4. Make l-a amenintat ca il blocheaza pentru furturi repetate de identitate. Scopul lui este doar denigrarea comentatorului caruia ii fura numele.

      Nu are ce face decat sa isi bata joc de altii, inclusiv de el...implicit!

    Cu ceva vreme in urma v-am rugat sa ne scrieti despre libertate si egalitate. Inca nu ati facut-o. Va rog sa-mi raspundeti, daca vi se pare o conditie a libertatii sau egalitatii ca banii mei sa fie la cheremul unei institutii conduse de Manole, comandantul comisiei de economie a Academiei, si care stie mai bine decat mine ce-i de facut cu ei. Balsoi teoritician, balsoi tiran!!

    1. Donny Draga , normal ar fi sa va adresati cu

      "Domnule", nu cu "Dle"...Dar poate ca sunteti tot 

      plotoner , ca domnul Cristi C.,ca d-aia-i ziceti unui

      academician "comandant " ... Aferim ! 

      Amice, esti... idiot!

      De ce idiot ? Ca simt nevoia unei minime politeti in

      adresare ? Pentru ca banuiesc ca cineva care calca in strachini folosind inadecvat ranguri militare 

      (comandant) ar fi plutoner (si nu plutonier)? D-aia ?

      Cred ca sunteti cam ...zevzec ! Adrian P. 

      "Caragiale" = Donny , nu-i asa ?

    Aceasta pronuntare , a primei instante , va fi

    atacata si cine stie cum va arata sentinta defini -

    tiva . Putintica rabdare , stimabililor ! ... 

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb